jajcon21 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 W takim razie Przepraszam przyczyną pomyłki jest zbież ność lub szalone podobjeństwo danych osobowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Teraz znów kieruje mną chęć dowiedzenja się jak wykożystać program Pegaz iczy mam predyspozycje do kożystanja z tego programu. Więc jeśli ktoś się orientuje będe wdzięczny i zobowiązany do rewanżu o ile będe potrafił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Błagam Państwa o jakieś wskazówki. Jak walczyć by wyrok się szybko uprawomocmił??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Jestem ciekaw czy od sumy odszkodowanja będe zmuszony zapłacić podatek vatt będe bardzo wdzięczny za pomocną odpowiedź??? Przepraszam bardzo za ilość pytań ale mam nadzieje że wszyscy forumowicze mnje rozumieją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 od kwoty zadośćuczynienia nie płaci się żadnych vatów czy podatków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Proszę jeszcze raz o pomoc osoby które są obcykane w tym temacie t.z.n. mają wiedze co mi przysługuje i o co się mam prawo starać. Wiem że już zadawałem to pytanje, ale nie otżymałem konkretnej odpowiedzi i stąd ciągne dalej ten temat. A więc napisze w ten sposób:1.O jaką rekompensate walczyć?2.Jeśli w grę wchodzi rekompensata finansowa to poproszę o konkretną odpowiedź (od do mniej więcej).3.O jaki sprzęt do rechabilitacji zarówno fizycznej jak i intelektualnej się mogę starać?4.Do jakich ośrodków starać się o przyjęcie zarówno intelektualnych jak i fizycznych? Czuje że pomocne będzie zaznaczenje że bardziej czuje moje kalectwo od strony intelektualnej.5.Czy osobje z I grupą inwalidzką przysługuje telefon i internet i na jakich warunkach?6.Chciałbym nabyć mieszkanje, loogiczny jest fakt że jestem zainteresowany mieszkanjem w bloku z powodu mego kalectwa. W jaki sposób się starać o takowe???Obecnje nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Ch ciałbym jeszcze zaznaczyć w kwestji usprawiedliwjenia że jestem DYSOGRAFEM i dysgrafem stąd te liczne błędy. Całe szczęście na komputerze moja dysgrafia się nie utażsamia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Proszę jeszcze raz o pomoc osoby które są obcykane w tym temacie t.z.n. mają wiedze co mi przysługuje i o co się mam prawo starać. Wiem że już zadawałem to pytanje, ale nie otżymałem konkretnej odpowiedzi i stąd ciągne dalej ten temat. A więc napisze w ten sposób:1.O jaką rekompensate walczyć?2.Jeśli w grę wchodzi rekompensata finansowa to poproszę o konkretną odpowiedź (od do mniej więcej).3.O jaki sprzęt do rechabilitacji zarówno fizycznej jak i intelektualnej się mogę starać?4.Do jakich ośrodków starać się o przyjęcie zarówno intelektualnych jak i fizycznych? Czuje że pomocne będzie zaznaczenje że bardziej czuje moje kalectwo od strony intelektualnej.5.Czy osobje z I grupą inwalidzką przysługuje telefon i internet i na jakich warunkach?6.Chciałbym nabyć mieszkanje, loogiczny jest fakt że jestem zainteresowany mieszkanjem w bloku z powodu mego kalectwa. W jaki sposób się starać o takowe???Obecnje nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Ch ciałbym jeszcze zaznaczyć w kwestji usprawiedliwjenia że jestem DYSOGRAFEM i dysgrafem stąd te liczne błędy. Całe szczęście na komputerze moja dysgrafia się nie utażsamia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Przepraszam że nie daje nadal spokoju. Ale cóż napewno niektórzy zdają sobie sprawę jak z wielkim bólem muszę walczyć. Najdziwniejszy jest fakt że mimo tego iż wraca zdrowie natury typowo fizycznej, to nadal zdrowie intelektualne pozostawia wiele do życzenia. Niemniej fizycznie wcale nie jestem przysłowiowym „diamentem”. Ale mam porównanie ze stanu z przeszłością więc chyba mogę przemilczeć komentarz. Obecnie chciałbym poprosić o jakieś namiary na program rehabilitacji typowo umysłowej. A więc głównie chodzi mi tu wskazówki lub namiary który program jest najlepszy do rehabilitacji unkcji typowo umysłowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 nie mozna przyspieszyc uprawomocnienia sie wyrokuponadto to TU ma przeprowadzic niezbedne czynnosci ustalajace stan faktyczny i wydac decyzje. ale tak jest w takich sprawach jak nie ma kancelarii ktora zajmowalaby sie caloscia sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Ale ja mam kancelarie to znaczy że mam rozumieć iże lecą sobie w kulki czy jak to rozumować??? Napisałem że lecą sobje w kulki dlatego że od wypadku mineło już dwa lata a jak nie było nic tak nie zanosi się na zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 a kto Ci to prowadzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Jakaś kancelaria adwokacka z Lublina ale nazwy ani Nazwiska tego Pana nie pamiętam. Tata wróci to mogę mieć dokładniejsze dane, a na chwile obecną dysponuje tylko tym co mam w głowie czyli niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 nie wiem jak prowadza ale dwa lata to zdecydowanie za dlugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Mam takie samo zdanie. Ale jeśli można spytać w ja ki sposób mogę pogonić tę sprawę? Wiadomy jest fakt że takowa rozwiązłość czasowa jest mi wybitnie nie na rękę. Ale cóż mogę począć jeśli sąd jak na ironie podchodzi do mej sprawy z takim zapałem że ho ho . Pytanie co mogę zrobić aby wkońcu wyrok się uprawomocnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Wiem że poruszam ten temat do znudzenia ale proszę wszystkich o kierowanie się aspektem logicznym rozpatrując moją sprawę. Dla sprostowania dodam że używam przyimku logiki gdyż przysłowiowe ględzenie o mym uszczerbku przez okres dwóch lat absolutnie mnie nie satysfakcjonuje. Ubolewam z powodu tego iż prawdopodobieństwo utraty mojego życia to zbyt mało by zapadł prawomocny wyrok. Patrząc z mej perspektywy tempo działania Wysokiego Sądu pozostawia wiele do życzenia. Ale przemilczę tą sprawę w tej wypowiedzi, a spytam o coś zupełnie innego niemniej bardzo ściśle związanego z mą osobą. Chodzi mi w tym Momocie o przerwę w studiach. Myślę że niewolno pominąć faktu iż z pewnością ta zmiana ma diametralny wymiar w mym życiu. A mianowicie wystarczy przeczytać sobie prasę o tematyce motoryzacyjnej z obecnego okresu i z przed dwóch lat. Od razu zobaczymy olbrzymią przepaść, a trzeba zaznaczyć iż spustoszenia w mym mózgu zdecydowanie wykraczają poza okres 10 lat stąd moja sugestia by organ wydający wyrok absolutnie nie koncentrował się na surowości kary lecz na linii stworzenia mi możliwości powrotu na dawną drogę życiową. Wiadomym jest fakt że mieszkanie w mieście Lublin w dodatku w bloku znacznie by mi to ułatwiło. A przede wszystkim dawało taką możliwość bo dojazdy z miejscowości oddalonej o ponad 20 kilometrów od uczelni zanadto nie ułatwiają życia nawet zdrowej osobie. Dlatego myślę że lokum w Lublinie by mi zdecydowanie ułatwiło życie i dalszą możliwość rozwoju intelektualnego w tym aspekcie pragnę zaznaczyć że ma to niebagatelne znaczenie w mym przypadku. Chyba zbędne jest sypanie argumentami ponieważ wszyscy racjonalnie myślący ludzie mają świadomość że kalectwo zewnętrzne czyli fizyczne jak i umysłowe nie pozwala na zbyt proste wykonywanie prac mechanika. Ba o czym ja mówię nawet w jednej setnej to kalectwo nie pozwoli mi na normalne funkcjonowanie. Proszę o jakieś wskazówki o jaką rekompensatę walczyć , pragnę zaznaczyć iż rekompensata finansowa powinna być takiej wysokości aby móc zaopatrzeć się w sprzęt rehabilitacyjny. Zarówno umysłowej jak i fizycznej. I właśnie w tym Momocie chciałbym zapytać o sprzęt i oprogramowanie do takich ćwiczeń. W tym momencie chciałbym podnieść swą sprawność intelektualną bo nad fizyczną już umiem pracować z zadowalającym efektem choć to praca na lata. Ale co zrobić jak ja nie mogę znaleźć skrótów. Dlatego zaznaczam jeszcze raz że będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Teraz zadam pytanie ,które jest dla mnie szalenie ważne. Chciałem zapytać o jaki sprzęt rehabilitacyjny mogę się ubiegać. I jaki sprzęt rehabilitacyjny mi przysługuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 jajcon21 wrote: Teraz zadam pytanie ,które jest dla mnie szalenie ważne. Chciałem zapytać o jaki sprzęt rehabilitacyjny mogę się ubiegać. I jaki sprzęt rehabilitacyjny mi przysługuje. o tym porozmawiaj ze swoim lekarzem lub rehabilitantem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Czy od sumy ubezpieczenia należy zapłacić podatek VAT ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Jeśli chodzi o sprzęt rehabilitacyjny to sam wiesz co Ci jest potrzebne i musisz to kupić. Jak będziesz wiedział, co chcesz nabyć to zadzwoń do NFZ i ustal czy jest on refundowany i w jakiej wysokości, Co do podatku to Ty nie muisz płacić podatku dochodowego od osób fizycznych od uzyskanych kwot odszkodowania / zadośćuczynienia / renty. Natomiast VAT doliczy Ci prawnik który prowadzi Ci sprawę. Dwa lata to dużo i mało, sam ma sprawy które trwają 4-5 lat, bo są skomplikowane i cały czas jest walka, nowe okoliczności itp. Wszystko zależy od okoliczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 W pełni zgadzam się z tą wypowiedzią. Choć nie mam po pojęcia jaki sprzęt rehabilitacyjny jest refundowany, a przede wszystkim jest skuteczny jeśli chodzi o funkcje typowo mózgowe czyli : pamięć, sztuka kordynacji ruchowo wzrokowej, logiczne myślenie, wychwytywanie związków przyczynowo skutkowych i.t.d. . A byłbym głównie zainteresowany oprogramowaniem rehabilitacyjnym na komputer by ćwiczyć swój umysł. Niezaprzeczalnym faktem jest to że taki program i panel sterujący co do niektórych kosztują tysiące złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Czy ktoś mógłby mi podać adres jakichś stron internetowych które reklamują sprzęt rehabilitacyjny zarówno do rehabilitacji mózgowej jak i typowo fizycznej. Oczywiście byłoby wspaniale gdyby te rzeczy były refundowane przez NFZ. Ale za podanie adresów reklamowych konkretnego sprzętu wraz z opisem będę stokrotnie wdzięczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Teraz mam pytanko z innej beczki a mianowicie mej Mamie dobiega końca umowa z TP na Internet z którego ja korzystam. Jak nietrudno się domyśleć chciałbym przenieść ten Internet na siebie. Tylko zastanawiam się czy inwalida ma jakieś zniżki? Za odpowiedzi będę stokrotnie wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Teraz mam kolejne pytanko, a mianowicie czy jest jakiś sposób na dostanie mieszkania w mieście w którym się studiowało przed wypadkiem??? Logiczne jest że mieszkanie w miejscu gdzie się uczyło będzie znacznym ułatwieniem życia. Na pewno skończyłyby się dojazdy prawie 30 kilometrowe w jedną stronę. Myślę że komentarze są zbędne jak osoba posiadająca pierwszą grupę inwalidzką ma dojechać na zajęcia na 8.00 . Jeśli ktoś widzi jakieś racjonalne wyjście z tej sytuacji bardzo proszę o opisanie tego rozwiązania. Chciałem zaznaczyć że akademik odpada bo jak by się Państwo czuli będąc kaleką wśród rzeszy zdrowych ludzi… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Bardzo proszę o pomocne odpowiedzi (rady), w jaki sposób ubiegać się o to mieszkanie. Jeśli niema sposobu na indywidualne dochodzenie swych praw to zwrócę się do firmy adwokackiej. Ale chce mieć ogólny zarys sytuacji ażeby: nie inwestować w kule inwalidzkie kiedy się jeździ na wózku i niema szans na chodzenie. Przypadek z kulami oczywiście jest tylko przykładem i w tym momęcie chciałem się usprawiedliwić. Podałem przykład z kulami i wózkiem ażeby nikt nie zatracał wartości logicznych. Choć sam na swym przykładzie mogę powiedzieć że przejście z wózka na kule nie jest absolutnie nielogiczne. Ale pomijam to, jeszcze raz proszę o nakierowanie mnie na drogę do zyskania własnego lokum aby mieć możliwość z czasem powrotu na studia. Poza tym dużo łatwiej żyć inwalidzie w mieście w bloku niż w domku na wsi. Który należy indywidualnie ogrzewać a w dodatku najbliższy sklep jest oddalony o pawie 1 kilometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Teraz właściwie to chyba wkońcu straciłem nadzieje. Bo jeśli zainteresowanie moim problemem jest znikome, a dla rozwiązania tego problemu trzeba mieć wynajętą armie prawników. Co najzabawniejsze w mej szalenie zawiłej sprawie oj po prostu szkoda sobie języka strzępić. A ktoś kiedyś napisał : „Nadzieja umiera ostatnia”. Nie pamiętam kto to był ale jedno jest pewne nie mieszkał w Polsce w XX wieku. Teraz mam zobrazowane to dokładnie bo w tym państwie w którym za pieniądze można mieć wszystko. Dla mniej zamożnych niestety dla zamożnych stety… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Tam miało być „dla mniej zamożnych po prostu niema miejsca”. Ogólnie to chodziło mi o zaznaczenie faktu iż tracę wewnętrzną nadzieje. Wiem wiem że będą głosy że to „norma” jeśli chodzi o prawo. Ale proszę o zrozumienie wkońcu jest jeden zapis w „Prawie” którego autorem jest Bóg Wszechmogący. A mianowicie : „Nie czyń drugiemu tego co Tobie nie miłe”. Mam świadomość że ten zapis ma kilka tysięcy lat. Ale z drugiej strony osoba Pana Boga w taki umiejętny sposób zredagowała ten zapis że do końca istot ludzkich absolutnie nie straci na wartości. Niestety coraz mniej korzystamy z Prawa Stwórcy. Natomiast opieramy się na prawie ludzkim któro absolutnie nie jest ponad czasowe i dopasowane do całego społeczeństwa… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Nareszcie wyrok zapadł i to w końcu prawomocny. Tylko trudno mi dostrzec logikę w tej decyzji wysokiego sądu. Bo co prawda pięć lat jest stosowną karą. Ale w zawieszeniu i 20 tysięcy dla mnie od sprawcy. Mam wątpliwości co do tego czy kiedykolwiek zobaczę te pieniądze. Jak zwykle proszę o wytyczenie mi rogi w jaki sposób walczyć z czasem oczekiwania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajcon21 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć o jaki sprzęt rehabilitacyjny mam prawo się starać a przede wszystkim, jaki będzie skuteczny w mym przypadku. Zaczynam dostrzegać ubytki mego zdrowia, a mianowicie ubytki w pracy mózgu. Przede wszystkim zacząłem sobie zdawać sprawę jakim strasznym kaleką jestem. A mianowicie chodzi mi o to iż dla osób z którymi nie mam długiego kontaktu to jestem całkiem zdrowy. Sytuacja zatraca swą iluzje kiedy w grę zaczyna wchodzić mózg. Tak więc nie jestem usatysfakcjonowany tym wyrokiem. Co prawda 5 lat to słuszna kara ale w zawieszeniu i brak „noża na gardle” dla sprawcy by zapłacić zadośćuczynienje. Przez tą wypowiedź proszę rozumieć „nóż na gardle” jako kare więzienia. Sam nie wiem co napisać, czuje się obecnie skrzywdzony wyrokierm. Bo trudno dostrzegać kolory życia gdy się jest kaleką. Dosyć tego użalania się nad sobą, teraz chciałbym zapytać co mi przysługuje z NFZ-u a przede wszystkim co będzie skuteczne w uzdatnianiu mojego zdrowia. Zarówno mózgu jak i typowo fizycznego. I dziękuje bardzo za rady typu : ”spytaj lekarza prowadzącego”, cóż jeśli ktoś myśliże ja o tym nie wiem jest w błędzie. Otóż zadaje Państwu to Pytanie gdyż chciałbym mieć opinie jaki sprzęt będzie skuteczny że tak powiem : „zakreśloną przez setki umysłów”. Doskonale zdaje sobie sprawę że wszyscy nie są lekarzami ale od czegoś trzeba rozpocząć. Jeszcze raz z góry Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi