Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Zmiana silnika i stłuczka

Arturrrro
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakieś dwa tygodnie temu wymieniłem w samochodzie silnik na "większy" nie fabryczny. Zgodnie z przepisałem chciałem wykonać dodatkowy przegląd techniczny pojazdu i zmienić dane dotyczące pojemności silnika w dowodzie rejestracyjny, jednak nie udało mi się na ten przegląd dojechać, gdyż wpadłem w poślizg na mokrej nawierzchni i uderzyłem w ścianę. Na różnych forach dowiadywałem sie, że na badanie i rejestracje mam 30 dni od daty wstawienia nowego silnika. Dodatkowego przeglądu po prostu nie zdążyłem zrobić bo po prostu się rozbiłem, uszkodzenia nie są duże, jednak dzisiaj się dowiedziałem że nie zostanie mi przyznane odszkodowanie z AC. Ale pani likwidator z PTU podpowiedziała, że mam napisać odwołanie.

Teraz co w tym wypadku mogę zrobić ? W odwołaniu mogę się podeprzeć Dz.U.97.98.602 art78 punkt 2 (Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nie przekraczającym 30 dni kierownika rejonowego urzędu rządowej administracji ogólnej o:

1) nabyciu lub zbyciu pojazdu,

2) zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym.), jednak w mojej interpretacji to oznacza tylko tyle ze na zmianę wpisów w dowodzie miałem te 30 dni.)

Co mógłbym zawrzeć jeszcze w takim odwołaniu, żeby wniosek "przeszedł" ?