kolezanka Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Witam!Chłopak miał stłuczkę, z jego winy. Oba samochody do poważnego remontu, z czego poszkodowany ucierpiał bardziej - łącznie z tym, że "wyszły" mu poduszki. Nie ma ofiar, nie ma również uszkodzeń ciała, obaj panowie wyszli bez szwanku. Poszkodowany zadzwonił na policję, dowody rejestracyjne zostały zabrane. Samochód, którym jechał chłopak był zarejestrowany na mojego ojca i na niego też ubezpieczony. W umowie ubezpieczenia zawarto klauzulę, ze samochodem nie będzie jeździć osoba przed 25 rokiem życia, niestety chłopak ma 24 lata... co w takiej sytuacji? Jakie są możliwe konsekwencje? Czy poszkodowany dostanie pieniądze z ubezpieczenia OC, czy może będzie domagał się ich w inny sposób (droga cywilna?), a jeśli tak to kto poniesie tego konsekwencje (chłopak, który nie miał prawa jechać samochodem, czy może właściciel i ubezpieczyciel tego wozu czyli mój ojciec?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 zastanów się koleżanko, choć przez chwilę, a sama sobie odpowiesz na niektóre pytania..... Na początek: Jakiej polisy OC, czy AC dotyczy zapis o młodocianym kierującym? Niestety z odszkodowania z AC zostanie potrącone proporcjonalnie do obniżonej skłądki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolezanka Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Dziękuję za odpowiedź Zapis dotyczył OC i właśnie o to pytałam, nie uszczegółowiłam wcześniej. Czyli jak rozumiem przy OC nie ma takich konsekwencji w związku z tym, że jest ubezpieczeniem obowiązkowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaelos Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 kolego Pablo, dlaczego ludzi wprowadzasz w błąd? cyt Niestety z odszkodowania z AC zostanie potrącone proporcjonalnie do obniżonej składki, nie wiem skąd masz takie informacje ale jesteś w błędzie, coś wiesz ale nie do końca mówiąc wiesz, że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronco Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 rafaelos możesz napisać co masz na myśli ? bo 3 razy czytałem a nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeneC Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Różne regulacje są w tym zakresie w różnych firmach. W Warcie, gdy sprawcą była osoba poniżej 25 roku życia lub z prawem jazdy posiadanym krócej niż 4 lata, a nie było wykupionego doubezpieczenia dla takowych, w przypadku szkody ac potrącane jest 10% odszkodowania. Natomiast przy szkodzie oc właściciel pojazdu obciążany jest dodatkową składką oc w wysokości tej, jaką zapłacił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi