Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

szkoda z OC sprawcy a wszpolczynnik urealnienia?? PZU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mialem kolizje drogowa w ktorej jestem poszkodowany, sprawca zostal ukarany mandatem karnym przez policje, szkoda niewielka ( pekniety zderzak przedni uszkodzoana chlodnica oraz lusterko przednie lewe) .

Rozumiem ze pzu ma prawo stosowac zamienniki czesci oryginalnych i z tym sie zgadzam ale ku mojemu zdziweniu w kosztorysie naprawy w 2 pozycjach czesci chyba z 5 widnieje malutka literka (I) wiec patrze na koniec strony a tam czesci -50% ,dzwonie grzecznie i pytam dlaczego :

A mila pani oznajmia mi ze maja tzw, WSPOLCZYNNIK UREALNIENIA (przebieg itp) i ze tyle mi wyplaca a jak chce wiecej to musze przedstawic rachunki ( to ja mowie ze moze wszystko po 4zl mi zaplaca??? teraz to dosc modne a jak nie bede chcial to przedstawie rachunki??

Czy to normalne w szkodzie z OC sprawcy,ze nawet czesci zamiennikow mocno sa zanizane??? i dlaczego tylko w dwoch najdroszych pozycjach a inne sa normalnie naliczone??? ( w koncu w sklepie nie dostane rabatu -50%)

PROSZE o odpowiedz czy ktos sie juz spotkal z takim dzialaniem i co z tym zrobic??

Zgodziłeś się na wycenę czy na naprawę bezgotówkową przez warsztat/serwis? Jeśli to nowsze auto to warto robić w serwisach autoryzowanych. Tego nie uwalą.

I masz prawo do naprawy częściami oryginalnymi a nie zamiennikami.

To nie jest AC ale OC.

Ja bym tego nie podpisala.