jola5 Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Doznałam wypadku w pracy. Złamałam drugi palec u nogi i byłam 6 tyg. na chorobowym, dzisiaj byłam wezwana do ZUS gdzie orzecznik stwierdził brak powikłań po wypadku i orzekł 0% ,bo podobno za samo złamanie nic się nie należy tylko gdy są powikłania po złamaniu .Proszę o pomoc czy faktycznie jest to prawda ? czy mogę się odwoływać od tej decyzji czy dać sobie spokój. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur1 Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 Zgodnie z pouczeniem na decyzji - to nic nie kosztuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 Jolu - odwołać sie możesz, ale - może sie okazac, ze lekarz ma rację.Odszkodowanie jednorazowe ZUS płaci bowiem z tytułu stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.Okazuje się, że (tak twierdzą lekarze) bywa, iż po skręceniu stawu trwały lub długotrwały uszczerbek jest większy niż po złamaniu i bywa tez, ze prawidłowo zrośnięta kość nie zostawia uszczerbku na zdrowiu.Ja się na tym nie znam, ale tak faktycznie moze byc. Pytalam lekarza kiedys wlasnie w podobnej sprawie - gdy zdumiona bylam tym, ze za skręcenie stawu skokowego z pęknięciem torebki stawowej przyznano chyba 4 % a za złamanie palca odmówiono odszkodowania stwierdzając, ze po złamaniu nie ma śladu bo się kosteczka ładnie zrosła....Tak więc - odwołać się możesz, ale - musisz liczyc się z tym, że odwołanie moze byc bezskuteczne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jola5 Posted December 5, 2009 Author Share Posted December 5, 2009 Dziękuje za rade na pewno masz racje .Tylko wściekłość mnie ogarnia , bo płace te wszystkie składki tyle lat a potem okazuje się ze nic się nie należy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur1 Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 180.Inne uszkodzenia i zniekształcenia palców – w zależności od stopnia upośledzenia funkcji 1–5% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted December 7, 2009 Share Posted December 7, 2009 Artur1 wrote:180. Inne uszkodzenia i zniekształcenia palców"Inne" poza złamaniami, tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur1 Posted December 8, 2009 Share Posted December 8, 2009 Palce stopy 174.Utrata paliczka paznokciowego palucha 5 175.Utrata całego palucha 7 176.Utrata palucha wraz z kością śródstopia – w zależności od rozmiaru utraty kości śródstopia 10–20 177.Utrata palców II-V w części lub całości – za każdy palec 2 178.Utrata V palca wraz z kością śródstopia – zależnie od wielkości utraty kości śródstopia 5–10 179.Utrata palców II-IV z kością śródstopia – zależnie od wielkości utraty kości śródstopia, za każdy palec 3–5 180.Inne uszkodzenia i zniekształcenia palców – w zależności od stopnia upośledzenia funkcji Gdzie to napisano Ewcia ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted December 8, 2009 Share Posted December 8, 2009 Nie wiem przeciez, Arturku, dlatego pytałam o jakie "inne" chodzi.Bo nie znam na pamiec tych wykazow A - jesli mowimy o "innych" to dobrze jest wiedziec jakie są te "nie - inne".Myslalam, ze to wlasnie złamania. A tu widac, z tego co podales, ze nie złamania tylko "utraty". A cala reszta to wlasnie "inne"... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur1 Posted December 11, 2009 Share Posted December 11, 2009 Ewania wrote:Nie wiem przeciez, Arturku, dlatego pytałam o jakie "inne" chodzi.Bo nie znam na pamiec tych wykazow A - jesli mowimy o "innych" to dobrze jest wiedziec jakie są te "nie - inne".Myslalam, ze to wlasnie złamania. A tu widac, z tego co podales, ze nie złamania tylko "utraty". A cala reszta to wlasnie "inne"...Buziol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts