odszkodawanie za wypadek w pracy
Założył jola5, 3 grudnia 2009 · 440 wyświetleń
Jolu - odwołać sie możesz, ale - może sie okazac, ze lekarz ma rację.
Odszkodowanie jednorazowe ZUS płaci bowiem z tytułu stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.
Okazuje się, że (tak twierdzą lekarze) bywa, iż po skręceniu stawu trwały lub długotrwały uszczerbek jest większy niż po złamaniu i bywa tez, ze prawidłowo zrośnięta kość nie zostawia uszczerbku na zdrowiu.
Ja się na tym nie znam, ale tak faktycznie moze byc. Pytalam lekarza kiedys wlasnie w podobnej sprawie - gdy zdumiona bylam tym, ze za skręcenie stawu skokowego z pęknięciem torebki stawowej przyznano chyba 4 % a za złamanie palca odmówiono odszkodowania stwierdzając, ze po złamaniu nie ma śladu bo się kosteczka ładnie zrosła....
Tak więc - odwołać się możesz, ale - musisz liczyc się z tym, że odwołanie moze byc bezskuteczne... 🙁
180.
Inne uszkodzenia i zniekształcenia palców – w zależności od stopnia upośledzenia funkcji 1–5%
Artur1 napisał(a):
180.
Inne uszkodzenia i zniekształcenia palców
Palce stopy
174.
Utrata paliczka paznokciowego palucha
5
175.
Utrata całego palucha
7
176.
Utrata palucha wraz z kością śródstopia – w zależności od rozmiaru utraty kości śródstopia
10–20
177.
Utrata palców II-V w części lub całości – za każdy palec
2
178.
Utrata V palca wraz z kością śródstopia – zależnie od wielkości utraty kości śródstopia
5–10
179.
Utrata palców II-IV z kością śródstopia – zależnie od wielkości utraty kości śródstopia, za każdy palec
3–5
180.
Inne uszkodzenia i zniekształcenia palców – w zależności od stopnia upośledzenia funkcji
Gdzie to napisano Ewcia !
Nie wiem przeciez, Arturku, dlatego pytałam o jakie "inne" chodzi.
Bo nie znam na pamiec tych wykazow 😉
A - jesli mowimy o "innych" to dobrze jest wiedziec jakie są te "nie - inne".
Myslalam, ze to wlasnie złamania. A tu widac, z tego co podales, ze nie złamania tylko "utraty". A cala reszta to wlasnie "inne"...
🙂
Ewania napisał(a):
Nie wiem przeciez, Arturku, dlatego pytałam o jakie "inne" chodzi.
Bo nie znam na pamiec tych wykazow 😉
A - jesli mowimy o "innych" to dobrze jest wiedziec jakie są te "nie - inne".
Myslalam, ze to wlasnie złamania. A tu widac, z tego co podales, ze nie złamania tylko "utraty". A cala reszta to wlasnie "inne"...
🙂