Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

ból szyi i głowy po kolizji samochodowej

gosik1973
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie.

Miałam kolizję samochodową. Jadąc z mężem autem zostaliśmy uderzeni przez inny samochów w tył. W pierwszych chwilach wydawało się że nie ponieśliśmy żadnych obrażeń. Następnego dnia zaczęła boleć mnie szyja i tył głowy. Byłam u lekarza. Zrobiłam prześwielenia. Lekarz nie stwierdził żadnych zmian w kręgosłupie. Uznał że ból jest wynikiem naciągnięcia mięśni i ścięgien szyi. Zalecił maść i środki przeciwbólowe. Dostałam też od niego zaświadczenie że udzielono mi pomocy lekarskiej. Nie wiem co tam jest napisane bo napisał po łacinie. Oprócz tego mam protokół zdarzenia sporządzony przez policję, która była wezwana na miejsce kolizji. Winnym uznano tamtego kierowcę.

Czy wobec powyższego mogę starać się o odszkodowanie? Ze swojego NW czy OC sprawcy kolizji?

Jakie dokumenty będa oprócz protokołu i owego zaświadczenia od lekarza jeszcze potrzebne?

Jeśli już to z obu tytułów - nw i oc sprawcy.

Pytanie jak długo trwała choroba. Urazy kręgosłupa szyjnego to w takich przypadkach dość częste zdarzenia. NW i oc to trwały uszczerbek na zdrowi a naciągnięcie mięśni oraz ścięgien trwałe raczej nie są

Jeśli nadal boli to proszę zrobić kolejne badanie. Może się okazać, że jakieś urazy poza naciągnieciem jednak są.. Jeśli na nim coś wyjdzie to ma Pani podstawę do odszkodowania. Wtedy potrzebny jest komplet dokumentacji medycznej.

• 10 lat później...

Witam! Miałam taką sytuacje 2 miesiące temu. Po wypadku komunikacyjnym doznałam urazu głowy i szyi. Po wizycie w szpitalu, gdzie po konsultacji neurologicznej i ortopedycznej stwierdzono u mnie 'tylko' naciągniecie mięśni w odcinku szyjnym i ogólne mocne potłuczenia. Zgłosiłam szkodę do TU sprawcy (PZU). Na drugi dzień dostarczyłam im wszystkie dokumenty które otrzymałam w szpitalu, poproszono mnie o dostarczenie opisu sytuacji i kilku oświadczeń. Odmówiono mi przyznania świadczenia twierdząc, że nie ma uszczerbku na zdrowiu... a moje 7 tygodni w bólu na L4? A czas poświęcony na rehabilitację? Czy mogę się odwołać?

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie,

po wypadkach komunikacyjnych poszkodowany ma możliwość uzyskać odszkodowanie. Jego wysokość zależy od przyznanego uszczerbku na zdrowiu. Niestety większość ubezpieczycieli stoi na stanowisku, że naciągnięcie mięśni kręgosłupa i potłuczenia nie powodują trwałego uszczerbku na zdrowiu, bo negatywne skutki zdrowotne mijają po kilku tygodniach.

Jeżeli konieczna była rehabilitacja i do dzisiaj odczuwa Pani skutki zdrowotne zdarzenia, to radzę wystosować odwołanie od decyzji ubezpieczyciela z żądaniem wypłaty odszkodowania. Może Pani także zaproponować ubezpieczycielowi zakończenie sprawy za pomocą ugody przy wypłacie odszkodowania do łącznej kwoty np. 1500 zł.

Polecam lekturę naszego Vademecum poszkodowanego po wypadku komunikacyjnym. Znajdzie tam Pani odpowiedź na najczęściej zadawane przez poszkodowanych pytania. W razie dalszych wątpliwości proszę o wystosowanie zgłoszenia albo odpowiedź na forum.

Pozdrawiam,

Izabela Praska