Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie za stłuczkę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam następujący problem.

Wczoraj miałem stłuczkę na drodze. Kierowca drugiego samochodu najechał na mój tylny zderzak (zwolniłem wjeżdżając do ronda aby ustąpić pierwszeństwa a kierowca-sprawca najechał na mnie) zatrzymaliśmy się na poboczu sprawca powiedział że przyznaje się do winy i podał mi swoje dane (nie spisałem nr polisy(mój błąd)) oraz podał nr telefonu do skontaktowania się z nim. Dziś rano próbowałem się z nim skontaktować ale nie odbiera mojego telefonu (byłem też u niego w domu ale też go nie zastałem). Postanowiłem iść na policję. Policjant powiedział mi że będą próbowali wyjaśnić sprawę polubownie a potem przystąpią do postępowania karnego.

Moje pytanie brzmi: Czy sprawca może powiedzieć że nie spowodował tego wypadku (jechałem z siostrą więc mam świadka)? W jaki sposób teraz uzyskam odszkodowanie? I ile czasu to zajmie?

Dziękuje za pomoc

mialem podobna sytuacje nie musisz miec nr polisy wystarczy ze masz jego numery podaj na policji i niech ci udostepnia dane o polisie w moim przypadku podali mi nazwe ubezpieczalni a zeby szkode zglosic wystarczy rejestracja imie i nazwisko sprawcy ,notatka z policji o zdarzeniu i zalatwione

• 1 rok później...

Witam, na początku stycznia miałem stłuczkę. Jechałem za autobusem, kiedy ten mijał przystanek kierowca autobusu zatrzymał się ja za nim po chwili kierowca włączył wsteczny i wjechał we mnie. Kierowca autobusu przyznał się na miejscu policja ma wszystko w protokole. Dziś dostałem informację o szkodzie: wartość naprawy może przewyszyć wartość samochodu Ford transit 2.5 '96. Wypłata odszkodowania zostanie wypłacona w całości wartości samochodu pomniejszona o wartość samochodu po szkodzie - co to zanczy?

2 Pytanie: samochód był używany w firmie lecz był zarejestrowany na mnie - osobę prywatną. Czy wystarczy jak przedstawię umowę z kontrahentem na dostawę towaru oraz rachunki przed szkodą? I czy mam szansę na jakieś odszkodowanie z tego tytułu? Straty dzienne to ok 400 PLN, a samochód stoi już miesiąc.

3 Wynająłem samochód na "własną rękę" samochód zastępczy czy mam prawo rościć prawo do zwrotu kosztów wynajmu - samochód wynajęty to osobówka.

4. Pytanie Czy mogę rościć sobie prawo o odszkodowanie za straty "moralne" i za stres spowodu braku kontaktu z ubezpieczycielem sprawcy?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Witam. Czy byłeś w lekarza po stłuczce? Jak najbardziej masz prawo dochodzić odszkodowania. Nasza firma służy pomocą. Proszę o kontakt mailowy. Napisz gdzie wypadek miał miejsce, kiedy, czy masz dane pojazdu sprawcy. Resztę podam później. Na pewno będziesz zadowolony z pomocy.

1. szkoda całkowita polega na wypłacie różnicy pomiędzy wartością samochodu sprzed wypadku a tym co można uzyskać ze sprzedaży wraku

2. i 3. należy wyliczyć uszczerbek w dochodzie z uwzględnieniem kosztów wynajmu samochodu

4. w prawie cywilnym zadośćuczynienie jest przyznawane w związku ze szkodą niemajątkową wywołaną obrażeniami ciała lub rozstrojem zdrowia.