Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek przy pracy- problem z pracodawca:(

aneczka22wawa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W lutym tego roku miałam wypadek przy pracy , ktorego swiadkiem był pracodawca. Po moim naleganiu zostala zwolana komisja i wypadek zostal uznany za wypadek przy pracy. Pracodawca zwlekal z wyslaniem dokumentów do zus . Po kolejnych moich interwencjach zostaly one wyslane. Przeszszlam dluga rehabilitacje , w tym czasie skonczyla mi sie umowa o prace i pozostawalam na swiadczeniu rehabilitacyjnym Zus. W tej chwili zakonczylam leczenie i chcialabym ubiegac sie o odszkodowanie z Zus. Wiem ze dokumernty musze zlozyc do byłego pracodawcy- co w wypadku gdy bedzie on je przetrzymywal? Mam obawy ze tak wlasnie bedzie.

Nie musisz prosić byłego pracodawcy o przesłanie dokumentaci do ZUS. Możesz zrobić to sama.

Napisz pismo do ZUS właściwego ze względu na miejsce zamieszkania, i poproś o skierowanie do lekarza orzecznika w celu ustalenia % uszczerbku na zdrowiu w związku z wypadkiem przy pracy, ktoremu uleglaś w dniu.... Do pisma dołącz protokół powypadkowy, zaświadczenie o stanie zdrowia N9, wypełnionego przez lekarza prowadzącego leczenie. Dokumenty złóz w ZUS, na adres domowy otrzymasz wezwanie do orzeczniaka.

podst. D.U.02.234.1974

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1974.htm