Wypadek przy pracy i pismo z ZUS-u zasodnosci którego nie rozumiem

Założył bogdan_np, 9 grudnia 2009 · 413 wyświetleń

bogdan_np

Witam , w kwietniu uległem wypadkowi w pracy w skutek czego doznałem złamania podudzia z podwichnieciem , skutkiem czego poskrecano mi kosc srubami.Do pracy wróciłem w październiku br a lekarz wypisał mi zdolnosc do pracy.Pan BHP-owiec wysłał papiery do ZUS-u w Tarnowie a ja od niego otrzymałem pismo żeby przesłac od1do 4 strony dokumentacji medycznej ze szczegulnym uwzglednieniem strony 2- wywiadu z pacjentem .

Oprócz protokołu wypadkowego i dwóch zdjec rentgenowskich nic nie posiadam i nie rozumie po diabła ZUS kieruje tego typu rzeczy do mnie przecież BHP-owiec wysyłajac do nich dokumenty wie co ma wysłac .

Dziekuje za odpowiedz . Bogdan

behapowka
Myśle, że chodzi o dokumentację medyczną z placówki służby zdrowia w której udzielano Ci pierwszej pomocy. Proponuję udac się tam i poprosić o kopię tej dokumentacji. Widocznie ZUS ma jakieś wątpliwości odnośnie wypadku i być może treści protokołu powypadkowego, w związku z tym konieczne jest to co po wypadku powiedziales lekarzowi.
bogdan_np
Udałem sie do szpitala , tam mi powiedziano że ZUS wystapił o udostepnienie a to pismo to tylko powiadomienie .Troche mnie to dziwi Pana BHP-owca również ,rodzi sie tez pytanie dokumentacja to tez dane osobowe dlaczego mnie nikt nie pyta czy mozna je udostepnic
Artur1

Osobiście nie znajduję umocowania prawnego dla ZUS -u " prosić " o dokumentację medyczną.

Odsyłam do Ustawy o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy

i chorób zawodowych.