robert244 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Witam.Prowadzę jednoosobowo działalność gospodarczą. Biuro zarejestrowane w domu. Podczas wykonywania swojej pracy (przygotowywanie dokumentacji handlowej) wyszedłem „za potrzebą” do toalety. W trakcie pobytu w toalecie poczułem zawrót głowy i osłabienie, zrobiło mi się niedobrze – postanowiłem jak najszybciej wyjść. Wstałem, otworzyłem drzwi toalety i wyszedłem... Ocknąłem się w kałuży krwi. Wynikiem omdlenia i upadku jest podwójne złamanie żuchwy. Zgłosiłem to wydarzenie jako wypadek przy pracy. Wczoraj dostałem od ZUS-u odpowiedź nie uznającą tego zdarzenia jako wypadek przy pracy. Co robić dalej? Czy odwoływać się od decyzji ZUS-u? Proszę o radę.Z góry dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Odwołać się zawsze można. Co napisał ten zakład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert244 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 zakład odpisał:"Dla uznania, że dane zdarzenie jest wypadkiem w czasie prowadzonej działalności pozarolniczej konieczne jest łączne spełnienie wszystkich trzech przesłanek:- nagłości zdarzenia,- przyczyny o charakterze zewnętrznym ,- związku zdarzenia z prowadzeniem działalności pozarolniczej.Z Pana oświadczenia wynika, że uraz został spowodowany chwilową utratą przytomności czyli przyczyną leżącą w organizmie człowieka (przyczyną wewnętrzną), która dopiero w następstwie spowodowała wypadek oraz doznanie urazu" koniec cytatu. I co teraz robić??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Byłeś uczciwy składając wyjaśnienia.Gdyby nałożyły się dwie przyczyny zewnętrzna i wewnętrzna ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi