Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

1-osobowa dział. gospodarcza a wypadek przy pracy - złamana żuchwa

robert244
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Prowadzę jednoosobowo działalność gospodarczą. Biuro zarejestrowane w domu. Podczas wykonywania swojej pracy (przygotowywanie dokumentacji handlowej) wyszedłem „za potrzebą” do toalety. W trakcie pobytu w toalecie poczułem zawrót głowy i osłabienie, zrobiło mi się niedobrze – postanowiłem jak najszybciej wyjść. Wstałem, otworzyłem drzwi toalety i wyszedłem... Ocknąłem się w kałuży krwi. Wynikiem omdlenia i upadku jest podwójne złamanie żuchwy. Zgłosiłem to wydarzenie jako wypadek przy pracy. Wczoraj dostałem od ZUS-u odpowiedź nie uznającą tego zdarzenia jako wypadek przy pracy. Co robić dalej? Czy odwoływać się od decyzji ZUS-u? Proszę o radę.

Z góry dziękuję!

zakład odpisał:

"Dla uznania, że dane zdarzenie jest wypadkiem w czasie prowadzonej działalności pozarolniczej konieczne jest łączne spełnienie wszystkich trzech przesłanek:

- nagłości zdarzenia,

- przyczyny o charakterze zewnętrznym ,

- związku zdarzenia z prowadzeniem działalności pozarolniczej.

Z Pana oświadczenia wynika, że uraz został spowodowany chwilową utratą przytomności czyli przyczyną leżącą w organizmie człowieka (przyczyną wewnętrzną), która dopiero w następstwie spowodowała wypadek oraz doznanie urazu" koniec cytatu. I co teraz robić???