Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie 5-tej kości śródręcza - odszkodowanie - Hestia

Soker
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W lipcu tego roku spotkał mnie dosyć niemiły wypadek (złamanie V kości śródręcza, następnie operacja, dwa druty w środku, rehabilitacja itp). Wypełniłem wniosek Hestii ze wszystkimi szczegółami, zadowolony zaniosłem jakieś 2 tygodnie temu i Pani w siedzibie powiedziała, że dostane przelew na konto do końca roku. OK! siedzę sobie w piątek, przyszedł SMS od banku, że moje konto zasiliło 200zł. Myślę sobie pomyłka, czy co? Nie! Hestia przelała za tak poważny (jak dla mnie) wypadek pieniądze, jakbym złamał paznokcia icon_sad2.gif

Ktoś miał coś do czynienia z odwołaniem? czym ich postraszyć, żeby oddali więcej pieniędzy?

PS. Jest to mój pierwszy wypadek i pierwsze roszczenie do ubezpieczyciela.

PS2. Ludzie potrafili za złamanie ręki dostać 500-700zł WTF?! icon_sad2.gif

• 2 tygodnie później...

napisz odwołanie od decyzji - pierwszy drobny bład popełniłeś nie szacując roszczeń, czas na naprawę błędu.

wczytaj sie pomału, jak potrzebujesz pomocy - zgłoś sie tam i pomoge na ile dam radę ;)

co do uszczerbku - jeśli bedzi epotrzebne pomoge oszacowac procent z posiadanej tabeli PZU - Hestia ma "swoją" ale medycyna sądowa nie pozwala na drastyczne róznice ;)

Walcz o swoje ;)

• 10 lat później...
Witam żona złamała sobie 5 kość śródręcza czy ktoś może wskazać ile możemy za to uzyskać z naszego nw na pojeździe. Polisę mamy na 10000zł za nieszczęśliwy wypadek. Ręka w gipsie i rehabilitacja. Na szczęście obyło się bez operacji ale dalej ręka ją boli i od czasu do czasu palec mały jej drętwieje. Ma też problem żeby coś ścisnąć czy chwycić mocniej. Będą z tego jakieś porządne pieniądze? Warto zgłaszać sie po odszkodowanie?

Witam serdecznie,

wypłata za obrażenia ciała z polis indywidualnych lub następstw nieszczęśliwych wypadków uzależniona jest od doznanego uszczerbku na zdrowiu oraz wysokości sumy ubezpieczenia. Odszkodowanie jest iloczynem trwałego uszczerbku na zdrowiu oraz sumy ubezpieczenia np. w przypadku 5% uszczerbku z sumy odszkodowania 10 000zł to 500zł. Proszę zapoznać się warunkami polisy oraz zapisami ogólnych warunków ubezpieczenia (wskazują one czy za każdy procent trwałego uszczerbku na zdrowiu przyznawany jest 1% sumy ubezpieczenia czy więcej).

Więcej o uszczerbku może Pan poczytać w tym miejscu: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbek-na-zdrowiu-a-dochodzenie-roszczen-z-ubezpieczenia-nnw/

W przypadku złamania kości śródręcza wysokość uszczerbku będzie uzależniona od faktycznych następstw urazu - ograniczenia ruchomości palca/palców, chwytliwości dłoni lub uszkodzenia nerwów czy więzadeł.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie orzekania trwałym uszczerbku na zdrowiu za

wszelkie inne uszkodzenia w obrębie palców III, IV, V i odpowiednich kości śródręcza (blizny, uszkodzenia ścięgien,

zniekształcenia, przykurcze stawów, zesztywnienia, zmiany troficzne, czuciowe itp.) – powodujące ograniczenie funkcji palca – w zależności od stopnia za prawy 2%, za lewy 1%, przy znacznych ograniczeniach funkcji palca – za prawy 4%, lewy 3%.

Orzecznik ubezpieczyciela orzeknie, czy występujące następstwa są lekkie czy znaczne. W przypadku zaniżenia odszkodowania zawsze można złożyć odwołanie z wnioskiem o naoczne badanie lekarskie, które potwierdzi powagę następstw wypadku.

Pozdrawiam

Marta Sordon

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania