witam serdecznie,
Piszę do Państwa z zapytaniem, czy w ogóle jest sens odwołania się od decyzji ubezpieczyciela z sprawie
oceny uszczerbku zdrowia oraz wypłaty odszkodowania.
sprawa wygląda następująco:
ubezpieczenie z pakietu OC+AC+ NW (NW na 11.000zł)
10.09.2008r uległam wypadkowi samochodowemu ( zasłabłam za kierownicą, zjechałam na lewy pas, później na pobocze, uderzyłam w drzewo). W wyniku wypadku odniosłam obrażenia: złamanie nasady dalszej kości piszczelowej lewej (złamanie w stawie skokowym), złamanie obojczyka lewego. Przebywałam 3 dni w szpitalu, 6 tygodni w szelkach stabilizujących obojczyk, 8-9 tygodni z nogą w gipsie ( gips stopowo-udowy).
W wyniku tych obrażeń miałam wyznaczony zakaz chodzenia przez ok 2 miesiące. rehabilitacja trwała rok. mimo to nie odzyskałam całkowitej sprawności- kuleję, złamanie w torebce stawowej mimo zrostu ogranicza mi ruchy nogi. dodam jeszcze iż jestem osobą lewostronną ( piszę jak i również inne czynności jak jedzenie, czy np. granie w piłkę wykonuję lewą stroną) zatem dla mnie jest to "ważniejsza" strona. ( PZU wyżej wartościuje prawą stronę- w tym wypadku mniej znaczącą dla mnie)
złożyłam dokumenty do ubezpieczyciela (PZU), wyznaczono mi komisję. Lekarz nie udzielił mi żadnych informacji o stopniu uszczerbku, po powierzchownym badaniu jedynie powiedział: " decyzja w ciągu 14 dni". Na dzień dzisiejszy, decyzji nie otrzymałam drogą pocztową, dostałam jedynie przelew w wysokości 1100zł.
Uważam, że otrzymana kwota nie jest adekwatna do stopnia mojego uszczerbku zdrowotnego, zwłaszcza gdyż jestem osobą leworęczną, lewostronną. ( w wyniku urazów mam ograniczone ruchy ręki oraz nogi. kuleję, noga puchnie, trudno schodzi mi się po schodach, nie mogę również dźwigać- boli obojczyk ) Chciałam zapytać czy istnieje możliwość odwołania od tej decyzji? czy warto ubiegać się o ponowną komisję i ocenę uszczerbku i
co za tym idzie, wyższe odszkodowanie?
Byłabym niezmiernie wdzięczna za odpowiedź.
pozdrawiam, Ania