sesil Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Witam. Chciałem się dowiedzieć czy firma ubezpieczeniowa jest zobowiązana zabrać wrak mojego rozbitego auta płacąc za niego czy wypłaca mi tylko odszkodowanie. 2 tygodnie temu miałem wypadek nie z mojej winy. Zgłosiłem szkodę do towarzystwa ubezpieczeniowego (Compensa). Przyjechał rzeczoznawca i wycenił mi szkodę na 5700 (tzw szkoda całkowita) . Dodam że kupiłem je za kwotę 9300 3 miesiące wcześniej i zamontowałem gaz za 2600PLN. Poza tym chyba dodatkowo zaniżył wartość auta przed wypadkiem gdyż w szkodzie nie uwzględnił wgniecenia drzwi które nastąpiło podczas wypadku. W ekspertyzie jest napisane że wgniecenie drzwi nastąpiło przed wypadkiem mimo iż były problemy z otwarciem tych drzwi na skutek ich przesunięcia. Co zrobić z tym fantem gdyż nie chcę być poszkodowany finansowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blog Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 witamubezpieczeczyciel nie ma obowiazku sprzedaży Twojego wraku, ale może to uczynić ze swojej "dobrej woli" jeżeli sprzeda Ci wrak, musi oddać za niego pieniądze, co doliczane jest do odskzodowania ze szkody całkowitej (przypomnę - takie odszkodowanie to różnica pomiędzy wartością samochodu sprzed kolizji a wartością wraku, o ile!!! koszty naprawy przewyższyły wartość rynkową samochodu sprzed kolizji o 100%!).jeżeli sam zdecydujesz się sprzedać wrak to ubezpieczyciel powininen wziąć tą kwotę pod uwagę (nie zawsze udaje się srpzedac wrak po cenie zaproponowanej przez TU)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi