benny777 Posted December 14, 2009 Share Posted December 14, 2009 Witam Mam pytanie w lutym uległem wypadkowi w pracy została sporzadzana karta wypadku i inne papiery. Niestety kiedy poprosiłem kięgową o wysłanie dokumentów zostałem poinformowany iż jest to zrobione. Coś mnie tknelo i w czerwcu kiedy rostawałem się z pracodawcą sprawdziłem czy wpadek był zgłoszony. Okzałalo się iż nie wiec sam złozyłem wniosek zaniosłem dokumenty osobiście pani w okienku stwierdziła brak po czym odrazu uzupełniłem braki. Po jakimś czasie dosłaem piso iż protokuł powypadkowy jest nie podpisany przez pracodawcę . Dokumenty zostały odesłane do pracodawcy jednak go nie uzupełnił podpisu i znikł wczesniej jakiś pracownik odebrał dokumenty od Zus-u. Zus odmówił mi prawa do odszkodowania uzasadniając iż" mimo wezwanie odwołujący nie uzupełnił braków protokołu powypadkowego". Jako iż nie popuszczam złożyłem odwołanie od decyzji. Następstwem tego jest sprawa w Sądzie czy mam jakieś szanse czy jadę na rozsprawę niepotrzebnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magas07 Posted December 15, 2009 Share Posted December 15, 2009 WitamSprawa dot. Pana, a ponadto odwoływał się Pan do Sądu, zatem obecnośc Pana na rozprawie jest uzasadniona- powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur1 Posted December 15, 2009 Share Posted December 15, 2009 benny777 Mówimy o protokole WPP / karta to dla zlecenia /. Pytanie czy otrzymany egzemplarz protokołu w pkt. 14 ma podpis pracodawcy ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted December 15, 2009 Share Posted December 15, 2009 benny777 wrote:Dokumenty zostały odesłane do pracodawcy jednak go nie uzupełnił podpisu i znikł wczesniej jakiś pracownik odebrał dokumenty od Zus-u. Zus odmówił mi prawa do odszkodowania uzasadniając iż" mimo wezwanie odwołujący nie uzupełnił braków protokołu powypadkowego". Jako iż nie popuszczam złożyłem odwołanie od decyzji. Następstwem tego jest sprawa w Sądzie czy mam jakieś szanse czy jadę na rozsprawę niepotrzebnie.Przeciwko KOMU jest ta sprawa?Jesli przeciwko ZUSowi to obawiam sie, ze przegrasz.ZUS ma rację jesli Protokol nie jest zatwierdzony przez pracodawcę.Tak więc powinienes domagać się (dopilnowac SAM, bo to Twoj interes), żeby pracodawca Protokol zatwierdzil swoim podpisem(jesli ustalenia są OK , wypadek uznany za WPP a tylko brak nieszczesnego podpisu - bo rozumiem, ze jest sama pieczatka firmy w tym miejscu, tak? Bez podpisu?)Jesli pracodawca nie zechce łaskawie podpisac - zwroc sie o pomoc do PIP.Moim zdaniem sąd nie ma tu nic do roboty, skoro nie wnosisz o zmianę ustalen zawartych w Protokole i poza brakiem podpisu wszystko jest OK to powinna pomoc PIP.Jak uzyskasz podpis pracodawcy na Protokole - zloz do ZUS ponownie wniosek o jednorazowe odszkodowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts