Jump to content
Forum Odszkodowania

odmowa odszkodowanie przez ZUS

benny777
 Share

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie w lutym uległem wypadkowi w pracy została sporzadzana karta wypadku i inne papiery. Niestety kiedy poprosiłem kięgową o wysłanie dokumentów zostałem poinformowany iż jest to zrobione. Coś mnie tknelo i w czerwcu kiedy rostawałem się z pracodawcą sprawdziłem czy wpadek był zgłoszony. Okzałalo się iż nie wiec sam złozyłem wniosek zaniosłem dokumenty osobiście pani w okienku stwierdziła brak po czym odrazu uzupełniłem braki. Po jakimś czasie dosłaem piso iż protokuł powypadkowy jest nie podpisany przez pracodawcę . Dokumenty zostały odesłane do pracodawcy jednak go nie uzupełnił podpisu i znikł wczesniej jakiś pracownik odebrał dokumenty od Zus-u. Zus odmówił mi prawa do odszkodowania uzasadniając iż" mimo wezwanie odwołujący nie uzupełnił braków protokołu powypadkowego". Jako iż nie popuszczam złożyłem odwołanie od decyzji. Następstwem tego jest sprawa w Sądzie czy mam jakieś szanse czy jadę na rozsprawę niepotrzebnie.

benny777 wrote:
Dokumenty zostały odesłane do pracodawcy jednak go nie uzupełnił podpisu i znikł wczesniej jakiś pracownik odebrał dokumenty od Zus-u. Zus odmówił mi prawa do odszkodowania uzasadniając iż" mimo wezwanie odwołujący nie uzupełnił braków protokołu powypadkowego". Jako iż nie popuszczam złożyłem odwołanie od decyzji. Następstwem tego jest sprawa w Sądzie czy mam jakieś szanse czy jadę na rozsprawę niepotrzebnie.
Przeciwko KOMU jest ta sprawa?
Jesli przeciwko ZUSowi to obawiam sie, ze przegrasz.
ZUS ma rację jesli Protokol nie jest zatwierdzony przez pracodawcę.
Tak więc powinienes domagać się (dopilnowac SAM, bo to Twoj interes), żeby pracodawca Protokol zatwierdzil swoim podpisem(jesli ustalenia są OK , wypadek uznany za WPP a tylko brak nieszczesnego podpisu - bo rozumiem, ze jest sama pieczatka firmy w tym miejscu, tak? Bez podpisu?)
Jesli pracodawca nie zechce łaskawie podpisac - zwroc sie o pomoc do PIP.
Moim zdaniem sąd nie ma tu nic do roboty, skoro nie wnosisz o zmianę ustalen zawartych w Protokole i poza brakiem podpisu wszystko jest OK to powinna pomoc PIP.

Jak uzyskasz podpis pracodawcy na Protokole - zloz do ZUS ponownie wniosek o jednorazowe odszkodowanie.