Szarinho Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Witam, doznałem urazu Kolana spowodowanego w wyniku wypadku w szkole na lekcji WF. W wyniku urazu przeszedłem 2 operacje kolana w tym rekonstrukcje więzadła krzyżowego kolana. Ogólnie wraz z rehabilitacją leczenie trwało prawei rok(11 miesięcy). Byłem na komisji lekarskiej i dostałem decyzje o przynaniu mi odszkodowania w wysokości 700zł. Z tego co wiem średnia wysokośc odszkodowania w przypadku takich urazów wynosi około 1000zł. Zważywszy że trenowałem Piłke nożną, a przez ten uraz mam znacznie ograniczoną mozliwość uprawiania jakiegokolwiek sportu ;/ Czy mam szanse na większe odszkodowanie jeśli sie odwołam? Jak napisać takie odwołanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ava80 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 kwota jest zanizona, ale przyznam, że nie wiem kto w przypadku urazów w szkołach wypłaca odszkodowania i czy jest to z określonej polisy - sama mam do czynienia ze szkodami z OC po wypadku komunikacyjnym.tym niemniej - kwota za niska.Odowłanie - poproś o informacje najakiej podstawie wyplacono takż kwotę - musza podac % uszczerbku i przeliczniek x 1% - to twoja podstawa.ważne bys sie dowiedział jesli to polisa jakaś - ile wynosi wyplata za kazdy 1% - to zwykle stala wartość częściowa oszacowana z wysokości polisy (kwoty) na jaka jest zawarta..Ostatnia rzeczy - musisz dowiedziec sie z polisy czy przysługuja zwroty za rehabilitację, za ból i krzywdę (raczej nie w przypadku polis osobowych - ale potwierdź to u źródła)a wnioek najprościej jak potrafisz - wzory różnych wniosków sa w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keri Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 chicken97 wrote: Witam kilka miesięcy temu podczas meczu w klubie sportowym syn przewrócił się.Po czym znowił grę w piłkę nożną.Po skonczonym meczu kilka godzin później spuchło mu kolano i dostał się na izbę przyjęc gdzie załozono mu opatrunek i odesłano do domu.Syn dalej narzekał na ból w kolanie i dostał sie do lekarza ortopedy gdzie po zrobionym zdjęciu wyszło że jest uszkodzona rzepka.Klub sportowy oddalił zgłoszone roszczenie o odszkodowanie gdyż na meczu nic się nie działo co by wskazywało kontuzję.Odesłali do ubezpieczenia grupowego w którym jest ubezpieczony w szkole.Po zgłoszeniu na ubezpieczenie do Agenji Ubezpieczeniowej "ASA" nie uznano zgłoszenia gdyż syn uległ wypadkowi na meczu w Klubie Sportowym.I Klub Sportowy nie uznaje tego że stało się to na meczu,bo Syn dalej grał a Agencja odpowiedziała że nie należy się synowi odszkodowanie bo stało to sie na Meczu w Klubie Sportowym.Jedni odsyłają do drugich.Prosze o poradę.DZIĘkuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ergie Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Jak dla mnie nie ma znaczenia, czy wypadek miał miejsce w klubie sportowym, czy na podwórku, płacisz składkę, więc ubezpieczenie powinno sie nalezec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Wszystko zależy od stawki ubezpieczenia jakie zostało zawarte w szkole wobec tego dywagacje czy to dużo czy mało są bezpodstawne. W przypadku ubezpieczenia NNW wysokość świadczenia to iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i wysokości ubezpieczenia. Należy wobec tego zapoznać się z ubezpieczeniem zawartym w szkole, z OWU aby dowiedzieć się czy należy się jakieś świadczenie np. z tytułu rehabilitacji i co najważniejsze to zapoznać się z wysokością procentową uszczerbku na zdrowiu. Taka informacja powinna być podana w decyzji. Wobec tego nie chodzi tutaj wyłącznie o wynik końcowy, ale początkowy w postaci trwałego uszczerbku na zdrowi, który określany jest na podstawie Rozporządzania Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 18 grudnia 2002 r.. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania. Zawsze można wnieść odwołanie z postępowaniem sądowym włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi