bezimienny Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Witam...Dnia 08.12.09 miałem stłuczkę samochodową z samochodem ubezpieczonym w firmie TUW. Osoba ta posiada OC. Mam uszkodzone: porysowane lewe drzwi, porysowany lewy błotnik, stłuczony lewy kierunkowskach, urwane i popękane lewe elektryczne lusterko oraz porysowana felgę...Mój samochód to OPEL TIGRA 1.4 94r. 230 tys przebiegu...Osoba która była na oględzinach samochodu nie powiedziała mi jaką sumę mogę otrzymać Jaka mniej więcej będzie wysokość odszkodowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrus33 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 autoexpert i klikać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezimienny Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 piotrus33 wrote: autoexpert i klikać Skąd można pobrać ten program? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matias21 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 wycena auta info expert ok 6 tyś zakładając szkode całkowitą dostaniesz ok 4 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezimienny Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jomis Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Powodzenia z TUW. Dokładnie popatrz w przepisy, dopilnuj wszystkiego bo przynajmniej w białostockim oddziale kombinują ostro. Stoczyłem ostatnio batalię o odszkodowanie za szkodę z kwietnia!!! Chyba się udało, ale lepiej zapamiętać parę paragrafów z Kodeksu Cywilnego i z Ustawy o ubezpieczeniach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezimienny Opublikowano 21 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 jomis wrote:Powodzenia z TUW. Dokładnie popatrz w przepisy, dopilnuj wszystkiego bo przynajmniej w białostockim oddziale kombinują ostro. Stoczyłem ostatnio batalię o odszkodowanie za szkodę z kwietnia!!! Chyba się udało, ale lepiej zapamiętać parę paragrafów z Kodeksu Cywilnego i z Ustawy o ubezpieczeniach. PozdrawiamPowiem Ci tak...Jak już byłem to zobaczyłem jaka to "firma"Koleś od razu powiedział mi, że moje auto jest warte 3 tys zł A co dokładnie masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jomis Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Cała sprawa ciągnie się już 7 miesięcy. o problemach dowiedziałem się z ASO które jeszcze nie dostało pieniędzy za naprawę (samochód odebrałem 13 maja). Dzwoniłem do likwidatora kilka razy, a to nie mogli sfotografować samochodu sprawcy, a to nie mogli się z nim skontaktować, a to z centrali odesłali dokumentację do uzupełnienia, a to likwidator "założył" że zdjęcia samochodu sprawcy nie będą potrzebne....i oczywiście żadnego kontaktu ze mną z ich strony. Wszystko co mówią żądaj na piśmie wtedy rura im trochę mięknie. 12 grudnia dowiedziałem się przez telefon, że uznali w końcu całą szkodę, ale żadnego papieru do tej pory nie dostałem. 12 powiedział, że wysyłają dzisiaj a dokumentację do centrali. Zadzwoniłem 23 grudnia i okazało się, że wysłali pismo do mnie dopiero 21 bo nie miał kto podpisać i podobno dokumentację też wysłali. Zadzwoniłem do centrali, a tam nic nie wiedzą na temat żadnej dokumentacji i według ich systemu nic nie zostało jeszcze wysłane. Szykuję skargę do Rzecznika Ubezpieczonych bo to co tam się dzieje to skandal i na pewno tego tak nie zostawię. Bierz wszystko na piśmie, zajrzyj w kodeks cywilny i zapamiętaj artykuł 817, wydrukuj sobie ustawę o ubezpieczeniach obowiązkowych (Dziennik Ustaw z 2003 roku, chyba numer 124). Tam są wszystkie terminy które ich obowiązują a których oni w żaden sposób nie przestrzegają. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezimienny Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Powiedzcie mi co mam zrobić...08.12.09 miałem wypadek, 11.12.09 zgłosiłem szkodę...Prawidłowo mają 30 dni na wypłatę odszkodowania...Czy tak jest naprawdę i czy mogę ściągnąć z nich jakieś odsetki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezimienny Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Pomoże mi ktoś?Jutro mija 30 dni od daty zgłoszenia szkody...I nawet nikt do mnie nie dzwonił, więc ja zadzwoniłem i przez 10 min czekałem aż ktoś sie zgłosi i nic Po chwili Pani pyta się o nr szkody, znowu czekam z 5 min...A po chwili mówi mi że Pani zajmująca się tą sprawą jest na urlopie...KUR...jak tu się nie WKUR...bo jakaś dama poszła sobie na urlop to mam czekać?Powiedzcie mi czy na pewno mają 30 dni na wypłacenie i czy mogę zażądać odsetek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezimienny Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Nie no...Dodzwoniłem się do TUW...Ludzie...Miałem porysowane drzwi, nadkole, pęknięty kierunkowskaz, urwane i pęknięty lusterko i porysowana felgę, a ona do mnie ze 1075 zł dostane bo nie stwierdzili mi uszkodzeń ze względu na stary samochód....Policzyli mi tylko lusterko :[ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jomis Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 TUW to cyrk jakich mało. Udało się w końcu zrobić, że przesłali dokumentację z Białegostoku do Centrali. Do Centrali papiery wpłynęły 5 stycznia. Dzisiaj dzwoniłem jeszcze raz, powiedziała, że sprawa zajmie im koło 2 tyg. ale może być opóźnienie przez Święta, które były. Też miałem święta i nie mam żadnych opóźnień Proponuję, żebyś od razu przygotowywał pismo do Rzecznika Ubezpieczonych, bo będziesz się bujać pół roku. Ja przez prawie pół roku nie wiedziałem, że jest coś nie tak. Po dzisiejszym telefonie mam już przygotowaną skargę do Rzecznika Ubezpieczonych, pismo do Prezesa oddziału regionalnego z prośbą o pisemne wyjaśnienia i skargę na Likwidatora, którą dzisiaj wyślę do Zarządu w Centrali. Oczywiście wszystko poleconym, żeby nie było, że czegoś przypadkiem nie otrzymali.... A jaki im nie daj Boże przyjdzie do głowy odmówić wypłaty, to po pierwsze, pójdę do prasy a po drugie zaciągnę do sądu. Istnieje jeszcze opcja, że zapłacę za naprawę z mego AC i naślę Hestię na TUW. Zaraz zadzwonię do Hestii i się dowiem, czy tak można zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jomis Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Poproś o wszystko na piśmie, z wyjaśnieniem dlaczego, na jakiej podstawie, na jakiej podstawie to wyliczyli, gdzie można naprawić samochód za taką kwotę. Wszystko tylko i wyłącznie na piśmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fregata100 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Niestety i ja miałem podobną sytuację tylko ze kierowca zbiegł.Jedyny plus że miałem włączony wideorejestrator samochodowy i kierowce znalezli po dwóch tygodniach.Kombinował uparcie że jego tam nie było i że nie jego samochód , ale materiał wideo załatwił wszystko.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezimienny Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Powiem Wam tak...Nie chce zarobić...Koszt lakierowania 1 elementu 350 zł x 2 = 700 zł, lakier 100 zł...mamy 800 złKierunkowskaz 20 złLusterko lewe elektryczne-podgrzewane z kierunkowskazem M3 ok 200 złFelga piaskowanie + lakierowanie 250 zł + zdjęcie/założenie/wyważenie opony 20 zł+/- założenie lusterka i kierunkowskazu 50 złMamy ok 1400 zł...Podaje tutaj ceny jakie mniej więcej znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezimienny Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 A niby rzeczoznawca mówił, że jeszcze za ustawieni zbieżności mi się należy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezimienny Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Chyba nie wytrzymam psychicznie...Czy oni oświadczenia wysyłają zwykłym listem?W poniedziałek powiedziano mi, że już wszystko załatwione, a do dziś nie mam pisma ani tych pieniędzy które miałem dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezimienny Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Właśnie piszę wniosek wezwania do zapłaty do TUWPowiedzcie mi czy mogę zadać im takie pytania? W uzasadnieniu napisaliście, że nie uznano uszkodzeń: drzwi przednich lewych, błotnika przedniego lewego, kierunkowskazu bocznego, alufelgi przedniej lewej i poinformowaliście, że zastosowano potrącenie robocizny lakierowania ze względu na wcześniejsze uszkodzenia na elementach uszkodzonych zakwalifikowanych do lakierowanie.Więc mam pytania co do Waszego uzasadnienia.1. Jakie uszkodzenia według Was posiadało moje auto przed kolizją na elementach uszkodzonych podczas kolizji?Proszę o pokazanie tych uszkodzeń.2. Dlaczego na przedniej lewej alufeldze znajduję się lakier z samochodu sprawcy?Załączam dokładną fotografię.3. Według Waszego pisma wnioskuję iż kierunkowskaz boczny miałem uszkodzony przed kolizją.Czy po polskich drogach można poruszać się bez sygnalizatora planowej zmiany kierunku jazdy? Czy policja nie zabiera dowodu rejestracyjnego za jazdę z uszkodzonym kierunkowskazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi