Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Rekompensata za wrak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie. Miałem wypadek samochodowy w Szwecji. Posiadałem Polise OC/AC. Auto miałem ubezpieczone w Generali. Zgłosiłem wypadek do swojego ubezpieczyciela. Jako że ma on swojego przedstawiciela w Szwecji zrobił on oględziny i wysłał opinie do Polski. W swojej opinii stwierdził że auto jest zniszczone w 100% ( Szwedzi nie bawią się w wyliczanie pozostałości). Polski przedstawiciel wyliczył wartość wraku na kwotę 5100 zł. likwidator stwierdził że wrak należy do mnie. Ze względów oczywistych nie opłacało mi się auta ściągać do Polski , ponieważ prom, wynajęcie lawety i kierowcy przewyższało znacznie wartość wraku. Likwidator zasugerował że najlepszym rozwiązaniem będzie zezłomowania pojazdu na terenie Szwecji. Zgodziłem się na to rozwiązanie. Moje pytanie jest następując: ponieważ słyszałem że racji tego iż nie uzyskałem żadnych przychodów ze sprzedażny wraka mogę się ubiegać od zwrot różnicy czyli wartości wraka 5100 zł, czy jest taka możliwość?

• 4 tygodnie później...

klon283 wrote:

w Szwecji zrobił on oględziny i wysłał opinie do Polski. W swojej opinii stwierdził że auto jest zniszczone w 100% ( Szwedzi nie bawią się w wyliczanie pozostałości). Polski przedstawiciel wyliczył wartość wraku na kwotę 5100 zł. likwidator stwierdził że wrak należy do mnie. ?

szkoda całkowita i sposób rozliczania pozostałości nie jest wymysłem Polski, jest stosowany w całej europie zachodniej. Podejżewam, że i w Szwecji także. Nie widziałem coprawda "twojego" wyliczenia, ale może tylko interpretujesz niewłaściwie "szwedzkie sformuowania"? Dla wielu polaków zwrot "szkoda całkowita" jest tożsamy ze "złomowanie pojazdu" i mimo, że mają napisane po polsku rozumują tak jak Ty, że ich "wrak" nic nie jest wart. W przypadku szkody z OC mógłbyś z pewnością dochodzić roszczeń do 100% wykazując, że koszt ściągnięcia auta jest ekonomicznie nieuzasadniony. Z AC jest trudniej, bo sposób rozliczenia szkody jest opisany w OWU. Niemniej, posiadasz pewnie assistanse, jeśli także i na terytorium poza RP, to holowanie do kwoty X jest objęte ubezpieczeniem. Można zatem napisać do TU z wyliczeniem kosztów i poprosić o podjęcie decyzji, czy dopłacają resztę czy płacą za holowanie.