MarcoPolo Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Jakiś czas temu likidowałem szkodę z mojego AC. Zarysowanie lakieru na drzwiach i błotniku, lekkie wgniecenie błotnika. Auto zostało naprawione, przysłano decyzje o przyznaniu odszkodowania (koszt naprawy i odszkodowanie 2300 zł.). Czy muszę teraz wykonać przegląd powypadkowy ? W decyzji o przyznaniu odszkodowania nic na ten temat nie ma.Na moją niespecjalistyczą wiedzę ww. naprawa nie wynikała ze zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu w zakresie elementów układu nośnego, hamulcowego lub kierowniczego mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego. Jednak nie jestem rzeczoznawcą i mogę nie mieć specjalistycznej wiedzy na temat. Co mam robć ? Pisać pismo do mojego TU z pytaniem podobnym do niniejszego, czy od razu jechać na przegląd czy może zapomnieć o sprawie ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeneC Opublikowano 25 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2009 Formalnie rzecz ujmując, masz obowiązek wykonania ponownego przeglądcu wtedy, gdy koszt naprawy powypadkowej przekracza 2 000 PLN. Rodzaj uszkodzeń nie ma znaczenia. Chodzi o wartość odszkodowania . W myśł nowelizacji Kodeksu Drogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anus123 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Co wiecej, niektóre firmy ubezpieczeniowe mają w OWU, iż zwracają koszt wykonania badania pokolizyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela1661348223 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 dzisiaj czytałam na ten temat i jest jakaś nowa ustawa. Nie ma już obowiązku robienia dodatkowego badania technicznego jesli odszkodowanie wyniosło ponad 2 tys zł. Zresztą jesli badanie takie byłoby konieczne to ubezpieczyciel by Cię o tym poinformował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi