Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

ZUS odmawia przyznania świadczenia rehabilitacyjnego

ania74
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W lutym tego roku uległam wypadkowi na terenie zakładu pracy przed rozpoczęciem pracy o godz. 6.45. Od tamtej pory jestem do chwili obecnej na zasiłku rehabilitacyjnym wynikajacy z ogolnego stanu zdrowia. Mój zakład pracy zaistniałe zdarzenie uznał jako wypadek przy pracy natomiast ZUS nie!! Od tej decyzji odwołałam sie do sadu pracy!! Niestety sad Rejonowy jak i Okregowy podzielił stanowisko ZUS- u a mianowicie takie, ze w chwili zdarzenia ( chodz było to na placu zakladu pracy i pod głównym wejsciem do budynku) nie wykonywałam zadnych czynnosci na rzecz pracodawcy, nie byłam przebrana w odzież ochronna, ktora mnie obowiazuje i nie podpisałam listy obecności.!!! Niestety listy obecnośći jak i przebrac sie w odziez ochronna nie mogłam skoro spod drzwi glownych budynku trafiłam do szpitala!!Mam pytanie czy w zwiazku z takim orzeczeniem sadu okregowego mam szanse na kasacje wyroku i wygranie sprawy w Sadzie Najwyzszym?? Dziekuje i pozdrawiam

Witam. W lutym 2009 uległam wypadkowi na terenie zakładu pracy( tuz przed głównym wejściem do budunku zakładu pracy). Zakład pracy uznał to jako wypadek przy pracy natomiast ZUS nie!!Powołuje sie na ustawe z dn. 30.10.2002 Dz. U. z 2002r. Nr 1999, poz.1673 i zgodnie z przepisem art.22 ust 1 pkt 3, który mówi.ze zdarzenie które nastąpiło nie miało zwiazku z praca. Aktualnie jestem na zasiłku rehabilitacyjnym płatym w wysokośći 90%. Nie zgadzam sie z decyzja ZUS-u dlatego złozyłam apelacje do Sadu Pracy!!Czy moja decyzja była słuszna?

Witam

Największe kontrowersje wśród ubezpieczonych oraz służby bhp rodzi zapis art.22 ust.1pkt 3. Pojawiają się zarzuty o jego enigmatyczności oraz o tym, że przepis ten stanowi furtkę dla samowoli urzędników ZUS, szczególnie w sytuacji, gdy powodem odmowy jest stwierdzenie, iż wyłączną przyczyną wypadku przy pracy było naruszenie przez ubezpieczonego przepisów dotyczących ochrony życia lub zdrowia spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa. Istotnie zdarza się niekiedy, że ZUS jako płatnik świadczeń z ubezpieczenia wypadkowego zajmuje odmienne stanowisko niż komisja powypadkowa w zakładzie pracy - co do kwalifikacji prawnej zdarzenia lub okoliczności mających wpływ na prawo do świadczeń. Podkreślenia wymaga jednak, że dzieje się to w wyjątkowych sytuacjach, przy czym każdorazowo okoliczności uzasadniające odmowę musi udowodnić zakład pracy lub ZUS. Pojęcie rażącego niedbalstwa nie jest zdefiniowane w ustawie wypadkowej ani w żadnym innym akcie prawnym. Przy ocenie zachowania poszkodowanego należy zatem posiłkować się bogatym w tym zakresie orzecznictwem Sądu Najwyższego. Trudno natomiast nie zgodzić się z zarzutem, że urzędnicy Zakładu Ubezpieczeń Społecznych często nie znają zagrożeń występujących na poszczególnych stanowiskach pracy. W Polsce jest około 50 tysięcy stanowisk pracy, zawodów i specjalności. Nie ma więc wątpliwości, że pracownikom ZUS niekiedy brakuje wiedzy na temat konkretnych stanowisk pracy, czynności na nich wykonywanych, procesów technologicznych, czy działania poszczególnych maszyn i urządzeń. Pytania ZUS kierowane do płatników składek mają właśnie na celu wyjaśnienie wszelkich wątpliwości mogących mieć wpływ na prawo do świadczeń.

Mam nadzieję,że odwolanie od decyzji Lekarza Orzecznika ZUS do Sądu Rejonowego Sądu Pracy odbyło się za pośrednictwem ZUS-u [ to nie jest apelacja ]. Apelację składa się do Sądu II instancji, jeżeli nie zgadzamy się z wyrokiem Sądu I instancji w Twoim przyapadku Sądem Pracy.

Tak masz prawo odwolać się od decyzji lekarza orzecznika ZUS.

pozdrawiam

• 2 miesiące temu...

ania74 wrote:

Mam pytanie czy w zwiazku z takim orzeczeniem sadu okregowego mam szanse na kasacje wyroku i wygranie sprawy w Sadzie Najwyzszym?? Dziekuje i pozdrawiam

Równiez uważam, że masz bardzo duze szanse.

W doktrynie i w dotychczasowym orzecznictwie przyjmuje się, że droga ta rozpoczyna się z chwilą opuszczenia przez pracownika mieszkania (zamknięcia drzwi domu) lub bramy zakładu pracy i kończy się również na granicy terenu władztwa zakładu pracy, czy też progu domu (mieszkania) pracownika (por. wyroki Sądu Najwyższego z: 24 stycznia 1997 r., II UKN 57/96, OSNP 1997/18/347, 22 stycznia 1998 r., II UKN 462/97, OSNP 1999/1/23).

Wyrok Sądu Najwyższego z 28 sierpnia 1978 r., III PZN 10/778: „Wypadek, któremu uległ pracownik na terenie zakładu przy wysiadaniu z autobusu zakładowego, przewożącego pracowników do pracy, jest wypadkiem przy pracy w rozumieniu art. 6 ustawy wypadkowej z 1975 r.”.

Jest jeszcze wyrok SN z dnia 19.12.1986r. – sygnatura III PAN 44/886 GDZIE OKREŚLONO ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZAKŁADU ZA SKUTEK, NIEZALEŻNIE OD WARUNKÓW PRACY – ODPOWIEDZIALNOŚĆ NA ZASADZIE RYZYKA.

Ważne jest również czy teren / budynek jest własnością twojej firmy bo jeżeli nie to wypadek w drodze.

Witam. W apelacji do sadu rejonowego i okregowego powołałam sie na wyrok o którym piszesz i niestety sady odpowiedziały, ze wówczas obowiazywała inna ustawa wypadkowa a teraz obowiazuje z 2002 r. W apelacji rowniez powołałam sie na wyrok SN z 17.07.2006 I UKN 28/2006 M.M. Pr 2006/12/670, który mowi, ze przepis art.3 ust 1 pukt 2 ustawy z 30.10. 2002 r. o ubezpieczeniu z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. Nr 199, poz 1673 ze zm.) umozliwia uznanie związku z pracą nie tylko wypadku , ktory zdarzył sie podczas wykonywania przez pracownika czynnosci na rzecz pracodawcy, nawet bez polecenia, ale rowniez takiego, ktory nastapił w zwiazku z wykonywaniem tego rodzaju czynnosci. Zwiazek funkcyjny z praca istnieje niezaleznie od czasu i miejsca, w którym wypadek, uraz nastapił. Niestety i nic nie pomogły cytowane wyzej wyroki. A co do własciciela terenu miejsca pracy to mysle, ze moj pracodawca jest włacicielem gruntu czy tez placu, budynku poniewaz odprowadza podatek do Urzedu Miasta od nieruchomosci itp naleznosci z tym powiazane. Dodam jeszcze, ze bedac na L-4 przez okres 6 miesiecy po 33 dniach kiedy to zobowiazania przejmuje ZUS miałam wynagrodzenie wypłacane w 100% dopiero jak zaczełam ubiegac sie o zasiłek rehabilitacyjny ZUS odwowił pełnej płatności. Czy to jest "prawidłowe" stanowisko ZUS- u. Na poczatku uznaje a potem nie??

• 11 miesięcy temu...
Witam mam prośbę czy może mi ktoś wytłumaczyć mój maż pracował od 18.11.2008do dnia 17.02 2010.potem mniał problemy z barkiem w czasie tej pracy był na zwolnieniu lekarskim przez 182dni gdzie stanął na komisje lekarska gdzie dostał zasiłek rehabilitacyjny na 5 miesięcy czyli do 10 pażdziernika .Potem starał się o przedłużenie tego zasiłku jednak lekarz orzecznik nie przyznał dalszego ciągu ,odwołał się do komisji ZUS o ponowne przebadanie ale komisja go tez odrzuciła że jest zdolny do pracy pomimo że wiedzieli że idzie do szpitala na operacje barku 13grudnia 2010 .Związku z tym że komisja go odrzuciła musiał się zarejestrować w Urzędzie Pracy żeby mnieć ubezpieczenie i zaświadczenie do szpitala że jest ubezpieczony .W Urzędzie Pracy powiedzieli mu iż nie przysługuje mu zasiłek dla bezrobotnych pomimo iż przed pójściem do pracy zawiesił kuronia czy w takiej sytułaci należy mu się zasiłek z Urzędu Pracy jako bezrobotny . Co wynika z orzeczenia lekarskiego że jest zdolny do wykonywania swojej pracy w zawodzie branży budowlanej jest pracownikiem fizycznym teraz zostaliśmy bez dochodów ja nie pracuje a mamy 2 dzieci uczących się w szkole podstawowej i zawodowej .Teraz maż będzie po operacji nie wiem skąd uzyskać środki na dalsze leczenie go .Dziekuję i pozdrawiam