Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie za wypadek...

fresz79
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanie w tym roku (06-07-2009) uczestniczylem w wypadku samochodowym byłem pasazerem auta,ktorym mieliśmy dachowanie. Ja z tego wypadku wyszedłem najgorzej...szyta głowa...szyty nadgarstek...złamane zebro...uszkodzony dysk L-3 L-4 czy jakoś tak podobnie. U neurologa leczylem sie jakies 6 miesiecy do chirurga wrócilem ostatnio gdyż miewam bóle żebra. Ale od jakiegoś czasu czyli od około 2 miesiecy nie mogę się dobrze wyspac budze sie w nocy sni mi sie wypadek mam strach jeżdzic z innymi osobami.Myślełem, że to przejdzie a w sumie od wypadku minelo jakieś 6 miesiecy. Od razu po wypadku nie byłem u psychologa i mam zamiar iść teraz ale boje sie, że mogą stwierdzić,że to specjalnie gdyż staram sie o odszkodowanie z OC sprawcy. Może ktoś wie jakie mogę uzyskać odszkodowanie (wysokość odszkodowania) za takie dolegliwośći?? I czy mogę teraz udać się to Psychologa??

Bardzo proszę o pomoc , tydzień temu miałam wypadek czołowy nie ze swojej winy , w wyniku którego mama była 9 dni w szpitalu gdzie stwierdzono złamanie kręgu szyjnego , potłuczenie kręgosłupa szyjnego i twarzy natomiast ja doznałam skręcenia kręgosłupa szyjnego . Mama ma przez 3 miesiące nosić gorset , natomiast ja przez 3 tygodnie kołnierz ortopedyczny i dostałam L4 na 4 tygodnie . Czy możemy starać się o odszkodowanie? wypadek ten spowodował również uraz psychiczny i boję się jeżdzić samochodem , wcześniej leczyłam się na nerwicę lękową a wypadek ją zaostrzył i mam z tego powodu liczne dolegliwości i napady paniki .

Witam, oczywiście mogą Panie starać się o odszkodowanie z polisy OC sprawcy wypadku. Czy w tej sprawie będzie toczyło się postępowanie karne? (Jeśli tak z roszczeniem najlepiej wystąpić po zakończeniu procesu). W tym czasie proszę zebrać możliwie najszerszą dokumentację lekarską (wypisy ze szpitala, skierowania na badania, opinie lekarzy prowadzących itp.). Jeśli chodzi o uraz psychiczny to rekompensata powinna jak najbardziej uwzględnić ten czynnik. Szkody psychiczne są traktowane na równi ze szkodami fizycznymi i są bardzo częstą konsekwencją wypadków. Moja rada: powinna Pni się udać do psychologa na pewno pomoże w zwalczeniu stresu, a dodatkowo pomoże udokumentować doznany uraz przez ubezpieczalnią.

• 1 rok później...
Moze ktos powiedziec mniejwiecej ile moge dostac odszkodowania za takie urazy??...jakiej sumy powinienem sie domagac nie chodzi mi tu o jakas kwote dokładną. Moją sprawe prowadzi firma z Wroclawia i biora jakies 30% niby to duzo. Ale mam nadzieje,że wywalcza dobre odszkodowanie dla mnie a nie tam byle jakie.

Zgłoś się do gościa (bądź pani), który(a) prowadzi Ci sprawę. Musi Ci wszystko wyjaśnić i podpowiedzieć a 30% to normalne honorarium i nie żałuj tego bo pomogą Ci napewno wyciągnąć dużo większą kasę, niż miałbyś to robić sam, nawet pomniejszając o to 30%

• 2 miesiące temu...

WITAM.MOJA CÓRKA LAT 10 ZOSTAŁA POTRĄCONA PRZEZ SAMOCHÓD NA PRZEJŚCIU

DLA PIESZYCH W DRODZE DO SZKOŁY.DOZNAŁA OTWARTEGO ZŁAMANIA KOŚCI

PODUDZIA I WSTRZĄŚNIENIA MÓZGU.SĄD NIE ORZEKŁ WINY KIEROWCY.CZY W TYM

PRZYPADKU DOSTANIE ODSZKODOWANIE Z POLISY OC KIEROWCY?JEŚLI TAK TO CZY

MOŻNA PODAĆ KWOTĘ JAKA BY MNIE SATYSFAKCJONOWAŁA CZY UBEZPIECZYCIEL

USTALA SAM KWOTĘ ODSZKODOWANIA?DZIĘKUJĘ

W przypadku dzieci poniżej 13 lat brak winy kierującego nie powoduje odmowy przyznania zadośćuczynienia i odszkodowania. Umorzenie postepowania może oznaczać, że dziecko swoim zachowaniem wywołało powstanie wypadku i będzie to skutkować obniżeniem odszkodowanie (moja hipoteza).

Pamiętajcie, że macie prawo do:

- zadośćuczynienia

- odszkodowania z tytułu kosztów leczenia, rehabilitacji, przejazdów

- odszkoodwania z tytułu opieki (jest ono zasadne pomimo nie ponoszenia kosztów przez Państwa)

Co do kwoty to bez analizy dokumentów i poznania okoliczności sprawy nie podejmuję się podać kwoty zadośćuczynienia. Trzeba pamiętać, że nie widomo jeszcze jak przebiegnie leczenie, jak wypadek wpłynie na dziecko itp.

Istotne jest czy to złamanie bez powikłań czy wstawianych śrub?Jeśli bez powikłań uszczerbek na zdrowiu wynosiłby do 5 %.Odszkodowanie za te złamanie do 15 tys złotych.

ROZPOZNANIE OTWARTE ZŁAMANIE KOŚCI PODUDZIA LEWEGO,WSTRZĄŚNIENIE MÓZGU. EPIKRYZA LEKARSKA.10 LETNIA PACJENTKA PRZYJĘTA W TRYBIE NAGŁYM Z POWODU OTWARTEGO ZŁAMANIA KOŚCI PODUDZIA LEWEGO I URAZU GŁOWY W WYNIKU WYPADKU KOMUNIKACYJNEGO.CHORĄ ZAKWALIFIKOWANO DO LECZENIA OPERACYJNEGO .ZABIEG OPERACYJNY WYKONANO W DNIU 21.09.2009.ZAŁOŻONO GIPS UDOWY NA LKD.PRZYJĘCIE DO KLINIKI W DNIU 28.10.2009.W CELU USUNIĘCIA MATERIAŁU ZESPALAJĄCEGO. CÓRKA PO ŚCIĄGNIĘCIU MATERIAŁU ZESPALAJĄCEGO NOSIŁA GIPS JESZCZE PRZEZ 4 TYGODNIE,JEJ NIEZDOLNOŚĆ DO NAUKI WYNOSIŁA 2 TYGODNIE.NATOMIAST PZU WYPŁACIŁO JEJ 7%ODSZKODOWANIA DIETĘ SZPITALNĄ I RYCZAŁT ZA NIEZDOLNOŚĆ DO NAUKI(703ZŁ)ZGODNIE Z OBOWIĄZUJĄCYM TARYFIKATOREM POWINNA JESZCZE DOSTAĆ 5% ZA LECZENIE OPERACYJNE,I OD 2% W GÓRĘ ZA WSTRZĄŚNIENIE MÓZGU

• 1 rok później...
Mam pytanie , w drodze do pracy miałam wypadek nie z mojej winy , w samochodzie jechała jeszcze moja 10 letnia córka która miałam zostawić u rodziny na czas pobytu mojego w pracy .Czy mogę się starać o odszkodowanie dla mnie za uszczerbek na zdrowiu naderwanie kręgu szyjnego z ubezpieczenia sprawcy , czy z mojego nnw ? i czy uraz psychiczny jaki córka w chwili obecnej ma wsiadając do samochodu ( auto uderzyło w bok po stronie gdzie siedziało dziecko) też podlega jako uszczerbek na zdrowiu ?Proszę także o informacje czy z ubezpieczenia grupowego z pracy też powinnam się starać o odszkodowanie , skoro w drodze do pracy musiałam zjechać na drogę osiedlową nie będąca drogą bezpośrednią do zakładu.

Czy mogę się starać o odszkodowanie dla mnie za uszczerbek na zdrowiu naderwanie kręgu szyjnego z ubezpieczenia sprawcy TAK ,

czy z mojego nnw ? TAK

czy uraz psychiczny jaki córka w chwili obecnej ma wsiadając do samochodu ( auto uderzyło w bok po stronie gdzie siedziało dziecko) też podlega jako uszczerbek na zdrowiu ? TAK

Proszę także o informacje czy z ubezpieczenia grupowego z pracy też powinnam się starać o odszkodowanie , skoro w drodze do pracy musiałam zjechać na drogę osiedlową nie będąca drogą bezpośrednią do zakładu. Zgodnie z art. 57 b Ustawy - za wypadek w drodze do pracy lub z pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, które nastąpiło w drodze do lub z miejsca wykonywania zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego, jeżeli droga ta była najkrótsza i nie została przerwana.

aniaryba31

Użytkownik

2011-03-27

Witam moja sytuacja się zmieniła córka po dwóch dniach złego samopoczucia jest w chwili obecnej w szpitalu , prowadzone są badania przyczyny bólu głowy jaki od wczoraj ma , być może jest to przyczyna przeziębienia z powodu czekania na przyjazd policji do kolizji , cztery godziny w zimny deszczowy dzień , bo obie dość jesteśmy z tego powodu teraz przeziębione .Co ja w tej chwili mam zrobić , szkoda jest zgłoszona do ubezpieczyciela sprawcy , dostałam do wypełnienia papiery oc , pytanie czy teraz mam zgłaszać od razu że dziecko w szpitalu czy dopiero po skończonym leczeniu.Proszę o pomoc tak to jest matka samotnie wychowująca dziecko , nie bardzo mam pojęcie co robić .NNW przy mojej polisie też posiadam .

• 1 miesiąc temu...

Witam serdecznie. W kwietniu miałem wypadek nie z mojej winy. Sprawca jak najbardziej potwierdził swoją winę. Ponieważ na miejsce została wezwana policja i pogotowie - sprawca otrzymał mandat a ja protokół z policji. Sprawca wypadku ubezpieczony jest w PZU. Żona podczas wypadku doznała urazu głowy (rana cięta na dł. 3-5 cm) ale odmówiła wyjazdu do szpitala ponieważ czuła się dobrze. Samochód prawdopodobnie nadaje się do kasacji całkowitej. Czekam na kosztorys od rzeczoznawcy. Na drugi dzień ,ponieważ żona źle się poczuła poszła do lekarza i otrzymała zwolnienie L-4 -niezdolność do pracy 9 dni. Po wszystkich badaniach okazało się że jest wszystko ok. Po tym okresie wróciła do pracy. Proszę o poradę czy w tej sytuacji mogę wystąpić do PZU o odszkodowanie? Czy lepiej skorzystać z usług firmy która się tym zajmuje? Ile % prowizji pobierają takie firmy?

Wracając do pojazdu - na forum wyczytałem, że w przypadku całkowitej kasacji otrzymam kwotę odszkodowania i mój wrak pojazdu. Jak to wygląda jeśli to nie była moja wina? Peugeot 206 wartość ok 12.000 zł. Czy muszę się na to zgodzić? Przypominam że wina leży po stronie sprawcy wypadku. Jak się odwołać jeśli uznam że odszkodowanie jest za małe? Z góry dziękuję za porady.

W uzupełnieniu : właśnie otrzymałem kosztorys naprawy - szkoda całkowita -pojazd wycenił rzeczoznawca na 9600 , wrak tego co zostało na 4700zł, ja mam dostać 4900zł. Wartość średnia pojazdu na otomoto - ok. 11500zł Oczywiście składam odwołanie - czy my w tym Kraju musimy o wszystko się upominać?

Wartość rynkowa pojazdu do celów likwidacji szkody (a także przez rzeczoznawców niezależnych i biegłych sądowych) jest ustalana na podstawie katalogów: Info-Ekspert lub Eurotax a nie Oto-moto . Żeby złożyć skuteczne odwołanie należy zapoznać się z wyceną PZU i wytknąć ew. nieścisłości.

• 1 rok później...

Witam!

Otóż na wakacjach 2012 miałem nie szczęśliwy wypadek wpadłem pod samochód na roweże. Złamałem lewy obojczyk prawe przedramię i dość poważnie lewe przedramię. Lewą rękę miałem składaną operacyjnie i do 20.03.2013 nosiłem w ręcę stalową blachę i śruby. obojczyk na początku odstawał ale po około dwóch tygodniach rehabilitacji (schował się i wygląda normalnie)

Mimo to przy ćwiczeniach obojczyk "strzela". Miałem prawie całe wakacje gips na obu rękach prawa ręka była w gipsie 7 tygodni . Mam ubezpieczenie szkolne i jestem ubezpieczony na ubezpieczeniu mamy. Jakiego odszkodowania mogę się spodziewać i czy opłaca się wynająć firmę która wynegocjuje większe odszkodowanie ? Co o tym myślicie ?

(Jeśli zły dział przepraszam i proszę o przeniesienie).

Maksio wrote:
Witam!
Otóż na wakacjach 2012 miałem nie szczęśliwy wypadek wpadłem pod samochód na roweże. Złamałem lewy obojczyk prawe przedramię i dość poważnie lewe przedramię. Lewą rękę miałem składaną operacyjnie i do 20.03.2013 nosiłem w ręcę stalową blachę i śruby. obojczyk na początku odstawał ale po około dwóch tygodniach rehabilitacji (schował się i wygląda normalnie)
Mimo to przy ćwiczeniach obojczyk "strzela". Miałem prawie całe wakacje gips na obu rękach prawa ręka była w gipsie 7 tygodni . Mam ubezpieczenie szkolne i jestem ubezpieczony na ubezpieczeniu mamy. Jakiego odszkodowania mogę się spodziewać i czy opłaca się wynająć firmę która wynegocjuje większe odszkodowanie ? Co o tym myślicie ?
(Jeśli zły dział przepraszam i proszę o przeniesienie).
Proszę napisać kilka rzeczy:
1. kto spowodował wypadek i jakie były okoliczności
2. ile ma Pan lat
3. czy ma Pan kartę rowerową

Po uzyskaniu takich informacji będzie można powiedzieć więcej.

1. To ja spowodowałem wypadek lecz nie była to do końca moja wina droga była pełna żwiru i było ślisko (sprawa została wyjaśniona na policji i nie zostałem w żaden sposób ukarany )

2. Mam 15 lat

3. Tak mam kartę rowerową

Maksio wrote:
1. To ja spowodowałem wypadek lecz nie była to do końca moja wina droga była pełna żwiru i było ślisko (sprawa została wyjaśniona na policji i nie zostałem w żaden sposób ukarany )
2. Mam 15 lat
3. Tak mam kartę rowerową
W takiej sytuacji nie powinno być problemu z uzyskaniem świadczenia z polisy NNW szkolnej. Żadna firma do tego nie jest Panu potrzebna.

Maksio wrote:

Dziękuję za odpowiedź. Zapytam jeszcze jakiej sumy mogę się spodziewać ?

Suma świadczenia zależy wielkości trwałego uszczerbku na zdrowiu oraz sumy na jaką Pan jest ubezpieczony. Z reguły jest tak, że za 1 % uszczerbku otrzymuje się 1 % sumy ubezpieczenia.

• 1 rok później...
Witam 18.11.2014 miałem wypadek byłem pasażerem facet jadącym motocyklem Harleyem wjechała nam w tył samochodu była karetka policja tak jak powinno być po wypadku 2 godz potem pojechałem na izbę przyjęć tam porobili mi padania prześwietlenia stwierdzili mi symbol S13.4 SKRĘCENIE I NADERWANIE ODCINKA SZYJNEGO KRĘGOSŁUPA I SYMBOL S00.0 POWIERZCHOWNY URAZ POWŁOK GŁOWY dali mi skierowanie do neurologa bo boli mnie ciągle głowa i kark lekarz rodzinny dał mi skierowanie do chirurga urazo ortopedyczny i dał mi L-4 2 tyg na jaką kwotę mogę liczyć z OC sprawcy czy ja jako pasażer mogę liczyć na odszkodowanie z mojego nnw też ?? i z ubezpieczenia grupowego z pracy też mogę się starać jestem ubezpieczony w (warcie). chce podkreślić że jechaliśmy do pracy więc L-4 POWINNO BYĆ 100% ??POZDRAWIAM

Możesz liczyć na zadośćuczynienie z OC jak i własnego NNW.

Na kwotę zadośćuczynienie składa się wiele czynników trudno jest oszacować taką kwotę bez analizy dokumentacji medycznej oraz całościowej sprawy.