Jump to content
Forum Odszkodowania

OC fundusz gwarancyjny -problem

mauricio
 Share

Recommended Posts

Witam Wszystkich!

Chciałbym zasięgnąć waszych porad odnośnie problemu z jakim sie zmagam. Otóż tak, cała sprawa dotyczy ubezpieczenia, a było to tak, 24.07.2007 zakupiłem samochód na który było zawarte oc na okres 15.03.2007-15.03.2008, opłacane w dwóch ratach jedna na początku druga 14.09.2007 zgodnie z ustawą nowy nabywca samochodu ma 30 dni od zakupu pojazdu na złożenie pisma czy chce kontynuować to oc czy nie i niestety z mojej niewiedzy i lekkomyślności pismo w ubezpieczalni( wypowiedzenie w generali) złożyłem 10.09.2007(w między czasie wykupiłem sobie oc u atrakcyjniejszego ubezpieczyciela) a czas miałem do 23.08.2007 czyli spóźniłem sie o 18 dni w związku z tym generali przysłało mi list że wypowiedzenie nie skutkuje rozwiązaniem umowy i musze uiścić nalezna opłatę jakieś 200-300zł, i nie uśmiecha mi sie tego płacić, dowiedziałem sie że moge złożyć odmowe od tego pisma tylko jest jeden problem, że w momencie kiedy przyjmą te odmowe to fundusz gwarancyjny może stwierdzić brak ciągłości w ubezpieczeniu i wtedy nałoży na mnie kare w wysokości 2000 euro( kobieta w generali tak mnie poinformowała) i tutaj mam pytanie do was czy ktoś miał podobny problem?? Co jest najrozsądniejszym wyjściem w moim przypadku?? Jaki jest Procent wykrywalności takich spraw przez fundusz gwarancyjny??Czy gra warta świeczki?? Czy lepiej odżałować i zapłacić??

Ps. sorry za przerost treści nad formą:] ale mam nadzieje że mnie zrozumiecie za wszelkie porady z góry dziękuje:)

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

witam,

szczerze mowiąc fundusz nic nei powinien wykryć, nie doszuka się nieubezpieczenia w moim mniemaniu. więc możesz pisać do generali z prośbą o zerwanie umowy. Czy poprą twoje stanowisko? osobiście wątpie, nie mają w tym interesu, ale jeżeli dobrze je umotywujesz, trochę "rozjaśnisz", może może...

to będzie zależało od ich dobrej woli, miałeś na to określony czas i go przeoczyłeś, jakby tak każdy robił jak Ty, efekt byłb taki, że żadna ubezpieczalnia nie utrzymałaby się na rynku,a sytuacja prawna tak zawiła, że nie wiadomo kto ma płacić odszkodowania! jaja by były, nie sądzisz?

pozdrawiam

• 2 months later...

juz dawno po fakcie,ale napisze co mozna zrobic na drugi raz.odnoszac sie do podanego przykladu to wyglada tak:

niestety w generali musisz zaplacic za to oc,ale podpisujac druga umowe,mozesz w ciagu 30 dni z niej zrezygnowac