Kotek Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Witam, bardzo proszę o radę w sprawie kontuzji kolana. Jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę. Pracuje zagranicą dla polskiego pracodawcy. W czasie prowadzenia zajęć na Krecie latem z aqua aerobiku doznałam kontuzji kolana. Zostało zrobione prześwietlenie w tamtejszym szpitalu - nie wykazało złamania więc starałam się oszczędzać kolano i pracować do końca trwania zlecenia na Krecie. Po powrocie do Polski byłam u ortopedy, by potwierdzić że wszystko jest dobrze z kolanem. Okazało się, że nie do końca. Możliwe że będzie konieczna rehabilitacja. Niestety było to na 5 dni przed kolejnym wyjazdem do pracy zagranicę więc wyjechałam. Obecenie jestem cały czas poza krajem i pracuje a kolano w wyniku przeciążenia znowu się odezwało. Zastanawiam się teraz w jaki sposób mam to zgłosić pracodawcy - wcześniej będąc na Krecie poinformowałam przełożonego telefonicznie, teraz zastanawiam się nawet nad powrotem do kraju jeśli kolano nadal będzie dokuczać. Jednak powrót do kraju może wiązać się z tym, że będę musiała złożyć wypowiedzenie (umowe mam do marca i tak przewidywany jest mój czas pobytu tutaj), ponieważ moja umowa o pracę opiewa tylko na czas jaki jestem zagranicą i pracuję. Bardzo proszę o radę w jaki sposób będąc zagranicą zgłosić ten uraz? Czy pracodawca może nakazać mi wcześniejsze rozwiązanie umowy ponieważ nie będę wykonywała już obowiązków, a powrót będzie związany z urazem doznanym podczas pracy na Krecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Należy zgłosić wypadek pracodawcy, który ma 2 tygodnie na sporządzenie dokumentacji powypadkowej / roszczenia z tytułu wypadków nie ulegaja przedawnienu z tzw. stosunku pracy.Nie znam warunków umowy o pracę / nie opisałeś tego / więc trudno tu się określać .Wypowiedzenia umów określone są w k.p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotek Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Dziękuje za odpowiedź. Bardzo proszę o informację, czy mogę zgłosić to pracodawcy poprzez email? Czy fakt, że przebywam zagranicą nie ma wpływu na sporządzenie dokumentacji powypadkowej?Pracuję zagranicą, obecna umowa przewiduje mój powrót dopiero na początku marca.Jeśli kolano na to pozwoli zostanę tu do końca umowy i wróce w dniu do kiedy ona trwa.Umowa zawiera jedynie zapis o 2-tygodniowym okresie wypowiedzenia, stąd zastanawiałam się czy gdyby kolano sukcesywnie dokuczało mogłabym wrócić do kraju nie wypowiadając wcześniej umowy (czy pracodawca może mi to nakazać- złożenie pisma o rozwiązanie umowy ponieważ nie będę mogła wykonywać już swojej pracy na skutek urazu doznanego podczas pracy).Bardzo proszę o informację również odnośnie formularza jaki należy wypełnić i przedłożyć pracodawcy jeśli chodzi o wypadek przy pracy, gdzie mogłabym go znaleźć. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Każda forma zgłoszenia jest dobra - a wzorca obowiązującego nie ma. Zakładam umowę na czas określony pow. 6 miesięcy z art. 33 k.p. gdzie strony mogą wypowiedzieć w każdym czasie umowę. Pracodawca nie może Tobie wypowiedzieć umowy podczas chorobowego, urlopu.To że przebywasz zagranicą to tylko problem twojego pracodawcy - realizacja dokumentacji po okresie 2 tygodni od zgłoszenia wymaga uzasadnienia przez zespół powypadkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotek Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Bardzo dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi