tomaszbl Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Witam ,skoro firmy wyplacajace z OC odszkodowania lupia nas jak sie da bo to one placa ,to ja sie zapytam co z utrata wartosci rynkowej pojazdu ???? bo wiadomo auto nie uszodzone ma zawsze wysza cene niz auto po wypadku naprawione!!!!!czy za to firmy tez zwracaja kase ???? bo powini wyplacac procentowo utrate wartosci przy likwidacji szkody???odpowiedzcie mi na to pytanie,czy ktos juz kiedys odzyskal pieniadze za utrate wartosci??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hunter Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 tak - jest tylko 1 warunek, tj trzeba o to wystąpić samemu bo z własnej woli ubezpieczyciel tego nie zrobi. Odszkodowanie z tytułu utraty wartości rynkowej przysługuje za pojazdy nie starsze niż 3 letnie. wzór na jego wyliczenie jest dość skomplikowany ale generalnie można przyjąc, iż wynosi ono około 10% wartości pojazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszbl Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 ja mam 10 letni pojazd,niewiem co to za znaczenie ile ma lat? kazdy traci na wartosci czy ma 3 czy 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hunter Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 o tyn ile pojazd ma lat decyduje data produkcji a nie fakt posiadania go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszbl Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 oczywiscie ze tak,tylko co to za znaczeni jesli ma 3 to dostane a 10 to nie przeciez to absurd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hunter Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 i jak najbardziej masz rację, że każdy traci na wartości, niemniej jednak Ubezpieczyciele wywodzą z katalogów wycen nieuprawnione wnioski, iż utrata wartości handlowej dotyczy wyłącznie aut nie starszych niż trzyletnie. Wynika to tylko z tego, że katalogi komercyjne zawierają dane aut w tej grupie wiekowej. Praktyka dowodzi, że samochody starsze niż trzyletnie tracą również na wartości handlowej. Niewątpliwie strata taka jest jednak relatywnie mniejsza niż w przypadku nowych aut.Czym to w efekcie skutkuje dla zwykłych smiertelników?Otóz bez większych problemów uzyskasz odszkodowanie za ubytek merkantylny 3-latka, natomiast w przypadku pojazdów starszych sprawa znajduje finał w sądzie i wymaga powołania biegłego sądowego, który określi kwotę, o jaką pojazd powypadkowy zmniejszył swoją wartość. Kierują się oni jednak wytycznymi Stowarzyszenia Rzeczoznawców Samochodowych, zgodnie z którymi do 11 lutego mowa była o pojazdach 3-letnich natomiast od dnia 12 lutego 2009 roku, Stowarzyszenie Ekspertmot wprowadziło nowe, bardziej korzystne dla poszkodowanych zasady określania rynkowego ubytku wartości pojazdów. W Instrukcji wprowadzono m.in. zapisy mówiące wprost, iż rynkowy ubytek wartości szacuje się dla pojazdów, utrzymanych w dobrym stanie technicznym, o okresie eksploatacji do sześciu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszbl Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 to znaczy jesli mam auto 10 letnie to gowno dostane a nie utrate na wartosci rynkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi