Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Link4 żąda zapłaty

jacwin77
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem. Jakiś czas temu pękła u mnie w domu rura w podłodze i sąsiadowi zalało sufit w łazience. Link4 ocenił szkodę na kwotę około 1500zł i tą kwotę wypłacił sąsiadowi. Teraz przysłali do mnie wezwanie do zapłaty powołując się na art.828 kc oraz par.80 pkt.1 OWU Dom24 i straszą sądem.

Czy muszę tą kwotę zapłacić? Trochę nie rozumiem tych gróźb zwłaszcza że szkoda nie nastąpiła z mojej winy. Rury są zamurowane w podłodze i przecież nie mam dostępu do nich i nie mam jak ich przeglądać.

Niestety mają rację! Oczywiście, że nie było w zdarzeniu winy umyślnej, ale do szkody doszło w związku z użytkowaniem twojego mieszkania i Ty ponosisz za to odpowiedzialność. Czy gdyby twój sąsiad z góry miał podobne zdarzenie i zalał Twoje mieszkanie to żądałbyś od niego naprawienia szkody...?

To do czego w takim razie służą towarzystwa ubezpieczeniowe??? Wycenili sobie po swojemu szkodę, mokry sufit i mokre 2 regipsy na 1500zł dali te pieniądze sąsiadowi a ja mam im je zwrócić? To oni są tylko pośrednikiem w przekazywaniu pieniędzy pomiędzy mną a sąsiadem? I za to biorą składkę roczną?

Poczytaj sobie o Regresie .... Poza tym jakbyś miał swoje ubezpieczenie mieszkania nie było by problemu i wtedy wiedziałbyś na co idzie składka roczna ....

Ale żeby coś pomóc :

Art. 433 kodeksu mówi że za szkodę wyrządzoną wyrzuceniem, wylaniem lub spadnięciem jakiegokolwiek przedmiotu z pomieszczenia jest odpowiedzialny ten, kto pomieszczenie zajmuje, chyba że szkoda nastąpiła wskutek siły wyższej albo wyłącznie z winy poszkodowanego lub osoby trzeciej, za którą zajmujący pomieszczenie nie ponosi odpowiedzialności i której działaniu nie mógł zapobiec. Jest to odpowiedzialność na zasadzie ryzyka.

Przepis ten, zgodnie z przeważającym poglądem doktryny znajduje zastosowanie także w razie zalania mieszkania znajdującego się poniżej. Lokator odpowiada więc wobec swojego sąsiada za poniesione przez niego szkody.

Pamiętaj też że jeżeli jest to spółdzielnia to ona też w pewien sposób odpowiada za techniczne użytkowanie lokalu także podejrzewam że również za stan istniejących instalacji.

A OWU linka brzmi w następujący sposób :

§80

80.1. Z dniem wypłaty odszkodowania lub spełnienia świadczenia na Link4

przechodzi przysługujące ubezpieczonemu roszczenie wobec osoby trzeciej

odpowiedzialnej za szkodę, do wysokości zapłaconego odszkodowania lub speł-

nionego świadczenia.

80.2. Jeżeli Link4 pokrywa tylko część szkody, ubezpieczonemu przysługuje

pierwszeństwo zaspokojenia roszczeń co do pozostałej części szkody.

80.3. Na Link4 nie przechodzi roszczenie ubezpieczonego przeciwko domow-

nikom lub osobom bliskim.

80.4. Ubezpieczony zobowiązany jest na żądanie Link4 dostarczyć wszelkich

informacji oraz dokumenty niezbędne dla skutecznego dochodzenia praw

przez Link4.

80.5. Jeżeli ubezpieczony bez zgody Link4 zrzeknie się praw przysługujących mu

w stosunku do osób trzecich z tytułu szkody objętej umową ubezpieczeniową,

Link4 może odmówić wypłaty odszkodowania lub spełnienia świadczenia

w całości lub w części.

• 2 miesiące temu...
Dlatego warto jest ubezpieczyć sobie mieszkanie z OC bo w tedy nie ma taklich problemów . Towarzystwo link 4 zgłosiłoby się po kasę do Towarzystwa w którym ubezpieczyłeś mieszkanie a nie do ciebie osobiście .