Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

sprawca wypadku zasnąłem za kierownica

wlodek28
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

jechaliśmy w 3 wracając z zagranicy,zasnąłem za kierownica i 1 z pasażerów doznał ciężkich obrażeń ciałą,sprawa karna skończyła się żę dostałem 1,5roku w zawieszeniu na 3lata,pokryć koszty sądowe i zapłacenie nawiązki poszkodowanemu 8tyś zł.(poszkodowany jest osrakżycielem posiłkowym). Poszkodowany wniósł apelację,gdyż on chce 50tyś,jak się mam bronić przed sądem?pomoże ktoś?

• 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Słusznie- poszkodwany powinień dochodzić odszkodowania i zadośćuczynienie od ubezpieczyciela, który ubezpieczał pojazd sprawcy. Postępowanie karne nie zapewnia pełnego satysfkacjonującego, kumulatywnie odszkodowania i zadośćuczynienia od sprawcy szkody. W odpowiedzi na apelację należy podnosić, że odpowiedzialność cywilna o naprawienie wszystkich szkód tj. odszkodowania i zadośćuczynienia spada na ubezpieczyciela, gdyż na to płaci się składkę OC. Jednak co prawda art. 46 k.k.. mówi, że w razie skazania sąd może orzec, a na wniosek pokrzywdzonego lub innej osoby uprawnionej orzeka, obowiązek naprawienia wyrządzonej przestępstwem szkody w całości albo w części lub zadośćuczynienia za doznaną

krzywdę; przepisów prawa cywilnego o przedawnieniu roszczenia oraz możliwości zasądzenia renty nie stosuje się. Zamiast obowiązku określonego w § 1 art. 46 k.k. sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego. Wobec tego jak widać przepisy karne pozwalaja raczej tylko na częściowo lub naprawienie szkody. Ustawodawca użył spójnika "lub" co oznacza, że sąd ma do wyboru alternatywne świadczenie albo w zamian za odszkodowanie lub zadośćuczynienia orzeka nawiązkę, które wysokość może wynosić do 100 tys. zł..