spedmen Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Moj syn miał wypadek komunikacyjny w czasie wjazdu słózbowego , niestety ZUS nie chce uznać tego zdarzenia jako wypadek przy pracy ponieważ w protokole powypadkowym z policji jest wpis że nie dostosował prędkości do warunków panujących na drodze,był trzeżwy więc nie wiem skąd takie stanowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zus wydał decyzję na dole jest pouczenie o odwołaniu się ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7273 Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 spedmen wrote: Moj syn miał wypadek komunikacyjny w czasie wjazdu słózbowego , niestety ZUS nie chce uznać tego zdarzenia jako wypadek przy pracy ponieważ w protokole powypadkowym z policji jest wpis że nie dostosował prędkości do warunków panujących na drodze,był trzeżwy więc nie wiem skąd takie stanowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 spedmen wrote: Moj syn miał wypadek komunikacyjny w czasie wjazdu słózbowego , niestety ZUS nie chce uznać tego zdarzenia jako wypadek przy pracy ponieważ w protokole powypadkowym z policji jest wpis że nie dostosował prędkości do warunków panujących na drodze,był trzeżwy więc nie wiem skąd takie stanowisko. Po prostu mógł być sprawcą wypadku. Wypadek zawsze powoduje się nieumyślnie, a umyślnie można jedynie naruszyć zasady bezpieczeństwa (np. stan nietrzeźwości), a przekroczenie prędkości to zwykle nieumyślne naruszenie zasad ruchu drogowego. Wobec tego nie wiem skąd Pani teza, że tylko stan nietrzeźwości powoduje, że można być sprawcą wypadku. Przecież są to całkowice inne czyny- co prawda mogą pozostawać w zbiegu realnym- tj. z art. 178a k.k. i art. 177 k.k.. Zgodnie z wyrokiem S.N. z dnia 10 czerwca 1999 r. II UKN 687/98 "Jeżeli wyłączną przyczyną wypadku drogowego pracownika kierującego pojazdem jest nieznajomość przepisów ruchu drogowego, to zachowanie pracownika stanowi rażące niedbalstwo i jest podstawą wyłączenia prawa do świadczeń z mocy art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (jednolity tekst: Dz.U. z 1983 r. Nr 30, poz. 144 ze zm.)". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi