Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

stłuczka a odszkodowanie z oc sprawcy

Rekomendowane odpowiedzi

witam. mam pewien problem ostatno gdy jechalem w moje auto uderzyl samochd dodam ze mam ibize z 95r. caly bok mam zniszczony i przegiete kolo z przodu ile moge dostac pieniedzy z pzu sprawcy jezeli orzekna szkode calkowita na euro tax samochod jes wyceniony na ok 7 tys. prosze o odp z gory dzieki

dzis byl u mnie rzeczoznawca i przekł szkode calkowita powiedzial ze zle na tym nie wyjde. ale mam pytanie do was konczy mi sie ubezpieczenie oc 8.01.2010 czyli juz nie dlugo zastanawiam sie czy musze oplacac ubezpieczenie jak i tak samochd pojdzie na zlom. tylko nie wiem czy moge go ze zlomowac juz teraz czy czekac na pismo z pzu. prosze pisac

Oczywiście czekaj na pismo. Z tego co wiem to nie zawsze jest wymagane zaświadczenie o złomowaniu więc autko wycofujesz z ruchu i masz możliwość sprzedania jeszcze z niego dobrych części. Jak to jest dokładnie nie wiem więc dowiedz się u kogoś kompetentnego to jeszcze parę grosików zarobisz. Jeśli chodzi o ubezpieczenie to jeśli auto nie jest w ruchu to moższ śmiało rozwiązać umowę z PZU tylko u nich jest taka zasada, że jak nie pójdziesz jeden dzień przed końcem umowy i nie złożysz wymówienia na piśmie to automatycznie Ci umowę przedłużają..... Pozdrawiam i życzę pozytywnego załatwienia sprawy.

Art. 28. 1. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli:

1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy lub w przypadku cofnięcia zakładowi ubezpieczeń zezwolenia na wykonywanie działalności ubezpieczeniowej w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych albo

Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:

1) z upływem okresu, na który została zawarta;

2) z chwilą wyrejestrowania pojazdu mechanicznego;

Art. 41. 1. Zwrot składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia przysługuje, z zastrzeżeniem ust. 2, w przypadku:

1) wyrejestrowania pojazdu mechanicznego lub udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu mechanicznego w okolicznościach niepowodujących zmiany posiadacza, z uwzględnieniem art. 79 ust. 1 pkt 5 ustawy - Prawo o ruchu drogowym;

To tylko pobieżny wyciąg z Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych dotyczący omawianego problemu.

BANAN150274 wrote:

Jeśli chodzi o ubezpieczenie to jeśli auto nie jest w ruchu to moższ śmiało rozwiązać umowę z PZU tylko u nich jest taka zasada, że jak nie pójdziesz jeden dzień przed końcem umowy i nie złożysz wymówienia na piśmie to automatycznie Ci umowę przedłużają..... Pozdrawiam i życzę pozytywnego załatwienia sprawy.

Pytanie do Banana - cytowanej wyżej ustawy chyba nie czytałeś?

No właśnie, pobieżny. Przeczytaj sobie jeszcze raz to co wkleiłeś(aś) z tej Ustawy. Art. 28. 1. - miałem rację; Art. 33 wyklucza Art. 28 1. tak więc o co tu chodzi? Dlatego nie czytamy Ustaw pobieżnie tylko w całości. A TAK NAPRAWDĘ TO MIELIŚMY POMÓC KOLEDZE A NIE PRZEŚCIGAĆ SIĘ W ZNAJOMOŚCI PRAWA. Pozdrawiam.

SSG-daj znać jak załatwiłeś(aś) sprawę.

Moją intencją nie było prześciganie się w "znajomości prawa". Dokładnie tak jak zauważył Pablo, z Twojej wypowiedzi Banan wynikało, że opisywana zasada dotyczy tylko PZU. Zacytowałem ustawę, żeby to wyjaśnić. Co do sprawy konieczności ubezpieczania, to fakt, że samochód nie jest użytkowany (bo jego stan na to nie pozwala) nie ma wpływu na konieczność posiadania OBOWIĄZKOWEGO ubezpieczenia OC. Zatem należy nową umowę zawrzeć na następny roczny okres ubezpieczenia, a następnie po wyrejestrowaniu pojazdu złożyć wniosek o zwrot niewykorzystanej części składki i wyjaśnieniu tego też miało służyć zacytowanie ustawy.

Banan - masz rację, że trzeba czytać akty prawne w całości i dlatego jestem pewien, że już jesteś po lekturze całej ustawy, a nie tylko przedstawionego przeze mnie "wyciągu". Pozdrawiam!