Martini Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Witam! Mam poliskę AC na 8 letnie auto kupione i ubezpieczone w tym roku. Polisa ma OWU tak zrobione, że gdy wystąpi szkoda i chce ją likwidować w wariancie gotówkowym, za części potrącają mi 50% amortyzacji. Gdybym likwidował szkodę w serwisie lub ASO, płacą wszystko. QA szkoda polega na tym, że włamano mi się do samochodu i ukradziono poduszki powietrzne i wiele elementów tapicerki. I tu moje pytanie: - czy jeśli zakupie JA te wszystkie części na FV od firmy "X", taniej od cen w ASO, to TU zapłaci tej firmie kase? Jeśli jest to firma handlująca częściami samochodowymi i np mnie zadowala stan zakupionych części (idę na rękę TU i nie wymagam roboty w ASO). Bo znowu problem VATu się pojawił, że jak na FV to z VATem, jak kasa do rączki, to bez VATu. A części zamontuje sobie sam, bo jakieś tam zdolności manualne mam Poradźcie czy tak można zrobić jak opisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blog Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 samochód jest zarejestrowany na firmę? jezeli nie, sprawa vatu nie powinna Pana dotyczyć (tj. powinna zostać wypłacona kwota brutto).Odszkodowanie powinno pokryć koszty części w 100%. Jakie Pan wybierze części (nowe, podrbóbki), zależy od pana.no chyba, że w umowie jes zapis mowiący iż to ubezpieczyciel wskazuje warsztat naprawczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamix Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Jeśli sie nie wykupuje tzw. eksploatacji to tak jest, że potrącają. Tak jest w róznych Towarzystwach. Lepiej nieraz zapłacić odrobinę więcej, niż zapłacić 100 zł mniej i teraz mieć problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi