szyszy Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Witam wszystkich, na poczatku moze objasnie moja sytuacje, dwa dni przed zakonczeniem roku szkolnego jezdzilem motocyklem na nauce jazdy, dokladniej na placu manewrowym ktory dzielony jest z zajezdnia pksu. Podczas tej jazdy (byla to ostatnia godzina jazdy) jeden z zaparkowanych autobusow wyjechal mi prosto pod kolo, z tego co sie dowiedzialem obliczenia wynosily jakos 5m przed kolo, po prostu wymusil pierwszenstwo a ze nawierzchnia byla pokryta piaskiem to mialem poslizg i zlamalem reke, dokladniej przedramie, bylo to zlamanie otwarte mam wstawione plytki, 4 dni w szpitalu, brak wakacji, gips na 6 tyg, egzaminy na prawo jazdy (rowniez na samochod) stanelty mi w miejscu, moje pytanie jest nastepujace, o ile odszkodowania moge sie starac w tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 szyszy wrote: Witam wszystkich, na poczatku moze objasnie moja sytuacje, dwa dni przed zakonczeniem roku szkolnego jezdzilem motocyklem na nauce jazdy, dokladniej na placu manewrowym ktory dzielony jest z zajezdnia pksu. Podczas tej jazdy (byla to ostatnia godzina jazdy) jeden z zaparkowanych autobusow wyjechal mi prosto pod kolo, z tego co sie dowiedzialem obliczenia wynosily jakos 5m przed kolo, po prostu wymusil pierwszenstwo a ze nawierzchnia byla pokryta piaskiem to mialem poslizg i zlamalem reke, dokladniej przedramie, bylo to zlamanie otwarte mam wstawione plytki, 4 dni w szpitalu, brak wakacji, gips na 6 tyg, egzaminy na prawo jazdy (rowniez na samochod) stanelty mi w miejscu, moje pytanie jest nastepujace, o ile odszkodowania moge sie starac w tej sytuacji? Wpierw trzeba ustalić z jakiego ubezpieczenia chce Pan likwidować szkodę. Kolosalna różnica jest pomiędzy odszkodowaniem z NNW, a z polisy OC pojazdu, którym kierował sprawca. Musi Pan również pamiętać, że aby domagać się skutecznie likwidacji szkody z polisy OC to ów kierowca autobusu musi zostać uznany za sprawcę szkody. Wobec tego jak zakończyła się sprawa karna? Z NWW przyznawane jest tylko odszkodowanie jao iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Z polisy OC zarówno odszkodowanie jak i zadośćuczynienie których wysokość zależy od obrażeń, przebytych operacji, cierpień fizycznych i psychicznych, stanu narządów po leczeniu i rehabilitacji, wpływu urazy na dalsze życie i wiele innych. Wobec tego konieczna jest dogłębna analiza dokumentacji medycznej i wywiad z samym poszkodowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi