Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie wypadek motocyklowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, na poczatku moze objasnie moja sytuacje, dwa dni przed zakonczeniem roku szkolnego jezdzilem motocyklem na nauce jazdy, dokladniej na placu manewrowym ktory dzielony jest z zajezdnia pksu. Podczas tej jazdy (byla to ostatnia godzina jazdy) jeden z zaparkowanych autobusow wyjechal mi prosto pod kolo, z tego co sie dowiedzialem obliczenia wynosily jakos 5m przed kolo, po prostu wymusil pierwszenstwo a ze nawierzchnia byla pokryta piaskiem to mialem poslizg i zlamalem reke, dokladniej przedramie, bylo to zlamanie otwarte mam wstawione plytki, 4 dni w szpitalu, brak wakacji, gips na 6 tyg, egzaminy na prawo jazdy (rowniez na samochod) stanelty mi w miejscu, moje pytanie jest nastepujace, o ile odszkodowania moge sie starac w tej sytuacji?

szyszy wrote:

Witam wszystkich, na poczatku moze objasnie moja sytuacje, dwa dni przed zakonczeniem roku szkolnego jezdzilem motocyklem na nauce jazdy, dokladniej na placu manewrowym ktory dzielony jest z zajezdnia pksu. Podczas tej jazdy (byla to ostatnia godzina jazdy) jeden z zaparkowanych autobusow wyjechal mi prosto pod kolo, z tego co sie dowiedzialem obliczenia wynosily jakos 5m przed kolo, po prostu wymusil pierwszenstwo a ze nawierzchnia byla pokryta piaskiem to mialem poslizg i zlamalem reke, dokladniej przedramie, bylo to zlamanie otwarte mam wstawione plytki, 4 dni w szpitalu, brak wakacji, gips na 6 tyg, egzaminy na prawo jazdy (rowniez na samochod) stanelty mi w miejscu, moje pytanie jest nastepujace, o ile odszkodowania moge sie starac w tej sytuacji?

Wpierw trzeba ustalić z jakiego ubezpieczenia chce Pan likwidować szkodę. Kolosalna różnica jest pomiędzy odszkodowaniem z NNW, a z polisy OC pojazdu, którym kierował sprawca. Musi Pan również pamiętać, że aby domagać się skutecznie likwidacji szkody z polisy OC to ów kierowca autobusu musi zostać uznany za sprawcę szkody. Wobec tego jak zakończyła się sprawa karna? Z NWW przyznawane jest tylko odszkodowanie jao iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Z polisy OC zarówno odszkodowanie jak i zadośćuczynienie których wysokość zależy od obrażeń, przebytych operacji, cierpień fizycznych i psychicznych, stanu narządów po leczeniu i rehabilitacji, wpływu urazy na dalsze życie i wiele innych. Wobec tego konieczna jest dogłębna analiza dokumentacji medycznej i wywiad z samym poszkodowanym.