EwelinaS Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Witam, na początku października zakupiłam pojazd marki SEAT IBIZA, rocznik 2005, model Reference, 75KM, 1,4 TDI, ubezpieczyłam go w PZU SA i po 6 dniach został skradziony. Te autko zakupiłam za 26000zł - oryginalny lakier, climatronic, bezwypadkowy. Początkowo wg ich cenników proponowali mi kwotę ubezpieczenia ok. 21000zł, ale ostatecznie samochód ubezpieczyłam na 24600zł - bo to była najwyższa suma, którą zaproponował mi przedstawiciel firmy PZU. Dodam, że nie było żadnych udziałów własnych w kradzieży i szkodzie. W zeszłym tygodniu dostałam zwrot pieniędzy z odszkodowania - tylko 21200zł i pismo wyjaśniające, że wartość pojazdu została ustalona na podstawie notowań Eurotax 10'2009 i w załączniku wyliczenie wartości mojego pojazdu. Czy jest w ogóle sens się odwoływać? Telefonicznie w PZU powiedzieli mi, że jeśli ubezpieczyłam na więcej, to mogę się ubiegać o zwrot nadwyżki AC i tylko tyle. Ale nie powiedzieli, czemu stosują takie praktyki - ubezpieczyć na wyższą kwotę, a oddać niższą. Proszę o informację na jakie ustawy w razie wysłania im pisma mogę się powołać?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeneC Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zażądaj szczególowej wyceny od likwidatora i wyceny od przedstawiciela PZU, tóry wystawiał polisę i porównaj te wyceny. Ustalenie wartości rynkowej pojazdu wymaga staranności. Ktoś się nie popisał... Istotne sa daty pierwszej rejestracji, dokładny przebieg, elementy wyposażenia ponadstandardowego etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi