Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

PZU - AC kradzież pojazdu - zaniżona wartość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na początku października zakupiłam pojazd marki SEAT IBIZA, rocznik 2005, model Reference, 75KM, 1,4 TDI, ubezpieczyłam go w PZU SA i po 6 dniach został skradziony. Te autko zakupiłam za 26000zł - oryginalny lakier, climatronic, bezwypadkowy. Początkowo wg ich cenników proponowali mi kwotę ubezpieczenia ok. 21000zł, ale ostatecznie samochód ubezpieczyłam na 24600zł - bo to była najwyższa suma, którą zaproponował mi przedstawiciel firmy PZU. Dodam, że nie było żadnych udziałów własnych w kradzieży i szkodzie. W zeszłym tygodniu dostałam zwrot pieniędzy z odszkodowania - tylko 21200zł i pismo wyjaśniające, że wartość pojazdu została ustalona na podstawie notowań Eurotax 10'2009 i w załączniku wyliczenie wartości mojego pojazdu. Czy jest w ogóle sens się odwoływać? Telefonicznie w PZU powiedzieli mi, że jeśli ubezpieczyłam na więcej, to mogę się ubiegać o zwrot nadwyżki AC i tylko tyle. Ale nie powiedzieli, czemu stosują takie praktyki - ubezpieczyć na wyższą kwotę, a oddać niższą. Proszę o informację na jakie ustawy w razie wysłania im pisma mogę się powołać?

Pozdrawiam

Zażądaj szczególowej wyceny od likwidatora i wyceny od przedstawiciela PZU, tóry wystawiał polisę i porównaj te wyceny. Ustalenie wartości rynkowej pojazdu wymaga staranności. Ktoś się nie popisał...

Istotne sa daty pierwszej rejestracji, dokładny przebieg, elementy wyposażenia ponadstandardowego etc.