Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie za pęknięte żebro

itanium
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno można się starać o świadczenia ZUS jeżeli zostanie to zakwalifikowane przez BHP-owca i ZUS za wypadek w pracy. Najpierw trzeba zgłosić fakt do nadrzędnego BHP-owca, a jak będzie dalej życie pokarze. Pozdrawiam

itanium wrote:
Witam.
w drodze do pracy przewróciłem się na schodach i pękło mi żebro. czy należy mi się za to odszkodowanie z ZUS?
Pozdrawiam
ZUS od 2003 r. nie płaci odszkodowania za wypadek w drodze do pracy , ale ma pan prawo do zasiłku chorobowego w maksymalnej wysokości czyli 100 %.
Należy zgłosić pracodawcy okoliczności wypadku .Musi być sporządzona karta wypadku i uznany wypadek w drodze do pracy.
Od zawiadomienia o wypadku pracodawca ma 14 dni na sporządzenie kary wypadku.

Centrum Polska wrote:

Na pewno można się starać o świadczenia ZUS jeżeli zostanie to zakwalifikowane przez BHP-owca i ZUS za wypadek w pracy. Najpierw trzeba zgłosić fakt do nadrzędnego BHP-owca, a jak będzie dalej życie pokarze. Pozdrawiam

Niestety ale zgodnie z art. 3 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą: 1) podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń przełożonych; 2) podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy, nawet bez polecenia; 3) w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy. Na równi z wypadkiem przy pracy, w zakresie uprawnienia do świadczeń określonych w ustawie, traktuje się wypadek, któremu pracownik uległ: 1) w czasie podróży służbowej w okolicznościach innych niż określone w ust. 1, chyba że wypadek spowodowany został postępowaniem pracownika, które nie pozostaje w związku z wykonywaniem powierzonych mu zadań; 2) podczas szkolenia w zakresie powszechnej samoobrony; 3) przy wykonywaniu zadań zleconych przez działające u pracodawcy organizacje związkowe. Wobec tego jeśliby BHP-owca zakwalifikwał to za wypadek w pracy to ZUS to podważy.

Za wypadek w drodze do pracy nie należy się jednorazowe odszkodowanie z ZUS i tyle w temacie. Proszę trzymać się terminologii wypadku przy pracy, a nie wypadku w pracy, bo to zasadnicza różnica :)

• 8 lat później...

Mam takie pytanie, bo wszędzie czytam, że za wypadek w drodze do pracy nie należy się odszkodowanie, ale proszę o potwierdzenie, może ktoś wie, jak to wygląda jeśli przed wejściem do zakładu poślizgnęłam się na nieodśnieżonym chodniku. Czy w takim wypadku przysługuje mi odszkodowanie z ZUS, albo od pracodawcy? Mamy w pracy płacone ubezpieczenie i podobno z niego mogę otrzymać odszkodowanie za wypadek, ale słyszałam że to nie będzie dużo, a złamałam rękę w nadgarstku i przez ponad 3 miesiące byłam na zwolnieniu, straciłam pełną sprawność w ręcę i jeszcze zostałam pozbawiona premii (przyznają ją za brak zwolnień lekarskich przez cały rok).

Szanowna Pani,

jeśli do zdarzenia doszło w drodze do pracy, ale z winy zarządcy terenu, ze względu na zaniedbanie w zimowym utrzymaniu terenu, jak najbardziej należy się Pani odszkodowanie. Roszczeń należy dochodzić nie od ZUS-u, lecz zarządcy (pracodawca) lub specjalistycznego podmiotu, który został wyznaczony do odśnieżania terenu.

W takim wypadku koniecznym będzie wykazanie winy oraz zaistnienia szkody (dokumentacja zdjęciowa, zapis monitoringu, oświadczenia świadków, protokół wypadku w drodze do pracy) i wszystkich jej konsekwencji zdrowotnych i finansowych. Więcej może Pani przeczytać tutaj:

https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/vademecum-poszkodowanego-na-skutek-potkniecia-lub-poslizgniecia/

Jeśli posiada Pani dodatkowe ubezpieczenie na życie (pracownicze lub NNW) również może Pani dochodzić odszkodowania - poza roszczeniem z OC działalności pracodawcy lub firmy odśnieżającej).

W przypadku innych pytań, służymy pomocą

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania