itanium Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Witam.w drodze do pracy przewróciłem się na schodach i pękło mi żebro. czy należy mi się za to odszkodowanie z ZUS?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Na pewno można się starać o świadczenia ZUS jeżeli zostanie to zakwalifikowane przez BHP-owca i ZUS za wypadek w pracy. Najpierw trzeba zgłosić fakt do nadrzędnego BHP-owca, a jak będzie dalej życie pokarze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 itanium wrote:Witam.w drodze do pracy przewróciłem się na schodach i pękło mi żebro. czy należy mi się za to odszkodowanie z ZUS?PozdrawiamZUS od 2003 r. nie płaci odszkodowania za wypadek w drodze do pracy , ale ma pan prawo do zasiłku chorobowego w maksymalnej wysokości czyli 100 %.Należy zgłosić pracodawcy okoliczności wypadku .Musi być sporządzona karta wypadku i uznany wypadek w drodze do pracy.Od zawiadomienia o wypadku pracodawca ma 14 dni na sporządzenie kary wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Centrum Polska wrote: Na pewno można się starać o świadczenia ZUS jeżeli zostanie to zakwalifikowane przez BHP-owca i ZUS za wypadek w pracy. Najpierw trzeba zgłosić fakt do nadrzędnego BHP-owca, a jak będzie dalej życie pokarze. Pozdrawiam Niestety ale zgodnie z art. 3 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą: 1) podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń przełożonych; 2) podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy, nawet bez polecenia; 3) w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy. Na równi z wypadkiem przy pracy, w zakresie uprawnienia do świadczeń określonych w ustawie, traktuje się wypadek, któremu pracownik uległ: 1) w czasie podróży służbowej w okolicznościach innych niż określone w ust. 1, chyba że wypadek spowodowany został postępowaniem pracownika, które nie pozostaje w związku z wykonywaniem powierzonych mu zadań; 2) podczas szkolenia w zakresie powszechnej samoobrony; 3) przy wykonywaniu zadań zleconych przez działające u pracodawcy organizacje związkowe. Wobec tego jeśliby BHP-owca zakwalifikwał to za wypadek w pracy to ZUS to podważy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FastCo. Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Za wypadek w drodze do pracy nie należy się jednorazowe odszkodowanie z ZUS i tyle w temacie. Proszę trzymać się terminologii wypadku przy pracy, a nie wypadku w pracy, bo to zasadnicza różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Potwierdzam wypowiedzi powyżej, za wypadek w drodze do pracy nie ma jednorazowego odszkodowania z ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia11661348291 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Mam takie pytanie, bo wszędzie czytam, że za wypadek w drodze do pracy nie należy się odszkodowanie, ale proszę o potwierdzenie, może ktoś wie, jak to wygląda jeśli przed wejściem do zakładu poślizgnęłam się na nieodśnieżonym chodniku. Czy w takim wypadku przysługuje mi odszkodowanie z ZUS, albo od pracodawcy? Mamy w pracy płacone ubezpieczenie i podobno z niego mogę otrzymać odszkodowanie za wypadek, ale słyszałam że to nie będzie dużo, a złamałam rękę w nadgarstku i przez ponad 3 miesiące byłam na zwolnieniu, straciłam pełną sprawność w ręcę i jeszcze zostałam pozbawiona premii (przyznają ją za brak zwolnień lekarskich przez cały rok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 16 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 Szanowna Pani, jeśli do zdarzenia doszło w drodze do pracy, ale z winy zarządcy terenu, ze względu na zaniedbanie w zimowym utrzymaniu terenu, jak najbardziej należy się Pani odszkodowanie. Roszczeń należy dochodzić nie od ZUS-u, lecz zarządcy (pracodawca) lub specjalistycznego podmiotu, który został wyznaczony do odśnieżania terenu. W takim wypadku koniecznym będzie wykazanie winy oraz zaistnienia szkody (dokumentacja zdjęciowa, zapis monitoringu, oświadczenia świadków, protokół wypadku w drodze do pracy) i wszystkich jej konsekwencji zdrowotnych i finansowych. Więcej może Pani przeczytać tutaj: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/vademecum-poszkodowanego-na-skutek-potkniecia-lub-poslizgniecia/ Jeśli posiada Pani dodatkowe ubezpieczenie na życie (pracownicze lub NNW) również może Pani dochodzić odszkodowania - poza roszczeniem z OC działalności pracodawcy lub firmy odśnieżającej). W przypadku innych pytań, służymy pomocą Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi