kiwatek Posted January 15, 2010 Share Posted January 15, 2010 witam w 2008 roku zerwałem acl. Przeszedłem operacje, zgłosiłem szkodę do Generali (ubezpieczenie grupowe z uczelni) przesłałem im wszystkie dokumenty, faktury za to co wydałem i przysłali mi 1080 pln i decyzje ze sa to pieniądze za w/w faktury. dostałem tez informacje iz po zakończeniu leczenia mam im przesłać wszystkie papiery. w października 2009 r. zakończyłem leczenie (rehabilituje sie nadal) i skierowany zostałem na komisje. przyznano mi 3 % uszczerbku (lekarz chirurg z komisji nawet nie zobaczyl mojego kolana, jedynie pytał jak do tego doszło, co przecież powinien mieć w papierach) oraz listownie decyzje ze muszę zwrócić te 1060 pln które dostałem rok wcześniej, ponieważ omyłkowo mi je przyznano. mam wiec dwie rożne decyzje, w dodatku druga otrzymana po roku.dlatego mam tez 3 pytania.1.) czy mając pierwsza decyzje muszę oddawać im pieniądze? pieniądze wydałem na leczenie, nie wiedziałem że będę musiał je zwracać2) czy 3 % wszczerbku trwalego to nie za mało ? przez okres roku bylem na zwolnieniu l4, rehabilitacja, rezonans itp płacone z mojej kasy, przez to straciłem pewne dochody3) będąc na rocznym l4, z zusu (prowadzę własna działalność gosp) mogę starać sie o jakieś odszkodowanie ? określenie trwałego uszczerbku ? z zus dostawałem świadczenie reh, bylem w sanatorium, jednak zerwałem acl grając w piłkę. z góry dziękuje za odpowiedz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 kiwatek wrote:1.) czy mając pierwsza decyzje muszę oddawać im pieniądze? pieniądze wydałem na leczenie, nie wiedziałem że będę musiał je zwracać2) czy 3 % wszczerbku trwalego to nie za mało ? przez okres roku bylem na zwolnieniu l4, rehabilitacja, rezonans itp płacone z mojej kasy, przez to straciłem pewne dochody3) będąc na rocznym l4, z zusu (prowadzę własna działalność gosp) mogę starać sie o jakieś odszkodowanie ? określenie trwałego uszczerbku ? z zus dostawałem świadczenie reh, bylem w sanatorium, jednak zerwałem acl grając w piłkę.z góry dziękuje za odpowiedz.1) Trudno powiedzieć, nie znajc motywów drugiej decyzji. Jednak jest to bardzo nieprofesionalne działanie T.U.- skoro była komisja i wydana została decyzja to zmiana takiej decyzji może wydawać się nieuzasadniona. Roszczenia nie wolno uznawać, gdyż przerywa to bieg przedawnienia. Na marginesie zaznaczę, że zgodnie z art. 409 k.c. obowiązek wydania korzyści lub zwrotu jej wartości wygasa, jeżeli ten, kto korzyść uzyskał, zużył ją lub utracił w taki sposób, że nie jest już wzbogacony, chyba że wyzbywając się korzyści lub zużywając ją powinien był liczyć się z obowiązkiem zwrotu. Wobec tego przepicie i przejedzenie pieniędzy o ile w chwilu zużywania nie można było liczyć (nie zostało wszczęte żadne postępowania w celu oddania kwoty) na zwrot powoduje wygaśniecie obowiązku wydania korzyści.2) Trudno oceniać nie znając stanu narządu po leczeniu i rehabilitacji;3) Odszkodoanie z wszelkich NNW dobrowolnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts