Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

spadłem w pracy ze schodów prosto na kość ogonową

Ulik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tydzień temu spadłem w pracy ze schodów prosto na kość ogonową. Ogólnie bardzo bolało itp ( sam nie umiałem chodzić). Nic sie nie złamało, został obrzęk i krwiak, który trzeba było leczyć inaczej byłby rozcinany. Wczoraj wróciłem od lekarza i wszystko dobrze się goi i nie będzie trzeba nic operować, jeszcze tylko w piątek do kontroli mam przyjść. Przysługuje mi jakieś odszkodowanie?

Jeśli wypadek będzie uznany za wypadek przy pracy możesz starać się o jednorazowe oodszkodowanie z ZUS.

Również jeżeli jesteś ubezpieczony w jakimś TU, tam tez możesz starać się o jednorazowe odszkodowanie.

Nie tyle masz mu pokazac, ile opowiedziec.

I nie "mu" tylko powinno byc ich dwóch/dwoje. Czyli - behapowiec i przedstawiciel pracownikow. Czyli - dwuosobowy zespol powypadkowy! Ten drugi członek zespolu reprezentuje w nim (w tym zespole) Twoje interesy.

a jak powołać przedstawiciela pracowników? Muszę się przyznać, że jestem po rozmowie z BHP-owcem u mnie w pracy, który na sam koniec powiedział mi, że mogę mieć problemy jeśli zus uzna, że nie należą mi się żadne pieniądzę, i powiedział, że mogę dostać nawet karę finansową, i że akurat z moją sprawą, jest dużo załatwiania,a mała sprawa, dużo problemów, dla szefów i mam się zastanowić, czy tego chcę... nie wiem co robić... BHP uznał, że jeśli się potknąłem to jest to moja wina, a szef jeszcze napomniał, że zawsze szybko schodzę ze schodów :/ w poniedziałek ide do lekarza i nie wiem czy prosić go o wpisanie protokołu , czy nie...

Jak czyta sie tu, na forum o tym JAK postępują behapowcy to zaczynam się wstydzić za "całokształt" naszej grupy :( :(

Chyba trzeba mu pokazac, ze nie powinien mowic bzdur i trochę nim potrząsnąć (nie w sensie fizycznym!;-)

Powiedz mu, żeby Cie nie straszył i nie dyskutował za dużo, tylko niech robi co do niego nalezy!!

Czyli - powiedz, ze domagasz się, zeby wysłuchał Twoich wyjasnien CAŁY zespol, czyli dwie osoby: bhpowiec i przedstawiciel pracowników, a nie sam behpaowiec. Dodaj, ze jesli postepowanie nie będzie przeprowadzone porządnie i zgodnie z przepisami to spotkacie się na pewno w Sądzie i wówczas on będzie sie tłumaczył z zaniedban i nierzetelnosci w prowadzonym postępowaniu, w imieniu pracodawcy.

Od lekarza weź tylko zaświadczenie/informację o rodzaju stwierdzonego urazu i o dacie, kiedy się zglosiles ( bylo to w dniu, w ktorym miales wypadek, tak??) - albo zrob kserokopię karty pacjenta z dnia tej pierwszej wizyty.

Pamietaj, ze jesli zespol napisze Protokol, to musi Cie z nim zapoznac ZANIM da do zatwierdzenia do pracodawcy. Wowczas przeczytaj dokladnie punkt 5 - żeby nie bylo tam stwierdzenia, ze wyłączną przyczną wypadku było Twoje rażące niedbalstwo io nie przestrzeganie przez Ciebie przepisow bhp.

Zwykła nieuwaga podczas schodzenia po schodach NIE JEST RAŻĄCYM niedbalstwem! Ponadto - czy miales aktualne szkolenia bhp i badania lekarskie profilaktyczne? Czy schody mają poręcze, czy schody nie są sliskie, wyszczerbione, czy są dobrze oswietlone itp?

Witam ponownie! Własnie dzisiaj otrzymałam wezwanie do sądu w związku z odwolaniem , które pisałam a p.Ewania mi pomogla. Szczerze powiem, ze bardzo się boje. Sprawa ma sie odbyc 9 lutego. Nie wiem czy powinnam cos ze sobą zabrac? Nigdy nie mialam do czynienia z sądem. Pozdrawiam:)

• 10 lat później...
Mam takie pytanie bo też miałem wypadek w pracy akurat wchodziłem po przerwie na hale i poślizgnąłem się na schodach. Niby ktoś tam coś rozlał jak szedł przede mną ale nie ma żadnych świadków ani kamer. Wpisali mi w protokół że niezachowałem ostrożności i uwagi. Czy w takim razie mogę uzyskać odszkodowanie za wypadek w pracy? Czy jakby się odnalazł ten co to rozlał to ja go mogę pozwać o odszkodowanie?

Witam serdecznie,

jeśli zapisy protokołu nie są zgodne z faktycznymi okolicznościami wypadku ma Pan prawo złożyć pisemne zastrzeżenia do protokołu. Jeśli jednak został on przez Pana zaakceptowany przez złożenie podpisu i jego odbiór, niestety brak możliwości odwołania do zapisów, jeśli brak jest naocznych świadków zdarzenia, którzy mogliby potwierdzić Pana wersję wydarzeń.

W przypadku, gdy w protokole uznano Pana wyłączną winę za wypadek z powodu niezachowania ostrożności - wyklucza to możliwości dochodzenia odszkodowania. Jeśli jednak wskazano również inne przyczyny wypadku, wskazujące na odpowiedzialność osoby trzeciej, możliwa jest wypłata jednorazowego odszkodowania z ZUS. (wypadek musi zostać zakwalifikowany, jako wypadek przy pracy). Więcej w kwestii winy w tej publikacji: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/stwierdzenie-winy-w-protokole-powypadkowym-i-wplyw-na-dochodzenie-roszczen/

W przypadku , gdy w protokole potwierdzono winę pracodawcy za zdarzenie lub pracownika, za którego on odpowiada - możliwe jest również dochodzenie odszkodowania uzupełniającego z OC pracodawcy. W przypadku wskazania na brak zachowania należytej ostrożności, ubezpieczyciel może pomniejszyć odszkodowanie o pana przyczynienie do wypadku.

Więcej w tym temacie znajdzie Pan w Vademecum dot. jednorazowego odszkodowania z ZUS: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/vademecum-poszkodowanego-po-wypadku-przy-pracy-jednorazowe-odszkodowanie-z-zus/

Pozdrawiam

Marta Sordon

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania