Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

uraz oka uszczerbek na zdrowiu

monika.ktm
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie-mam takie pytanie-mąż miał uraz oka w wyniku którego doszło do zaćmy pourazowej, pęknięcia zwieraczy źrenicy i był wewnątrz oka krwiak, który sie wchłonął. Jest po operacji, ma zszytą źrenicę(źrenica jest złapana w trzech miejscach i już pozostanie nieaktywna( tzn, nie reaguje na światło)) i założoną sztuczną soczewke. Chce sie starac o odszkodowanie, pytanie dotyczy uszczerbku na zdrowiu-jakiego procentu może się spodziewać po takim urazie?

o urazie oka jest sporo i to mało precyzyjna informacja.

zgodnie z tabelą np podpunkt

13: uszkodzenia całkowite i częściowe nerwów ruchowych gałki ocznej - 4 rodzaje możliwych zaburzeń od 1 do 35% w zależnosci od tego co to dokładnie

26: obniżenie ostrości wzroku - tu masz całą tabele cross i po podaniu wartości dioptrii jedneo i drugiego masz wartość uszczerbku ..

27: porażenie akomodacji przy braku zaburzeń ostrości wzroku..

28: uszkodzenia gałki ocznej wskutek urazów tępych..

29: uszkodzenia wskutek urazów drażniących lu nieusunięte ciała w oku..

30: uszkodzenia wskutek urazów chemicznych..

31. koncentryczne zawężenie pola widzenia..

32: połowcze i inne niedowidzenia..

33. bezsoczewkowość bez współistnienia zaburzeń ostrości..

34.pseudosoczewkowość..

35.zaburzenia czynności przewodów łzowych..

36: odwarstwianie siatkówki jednego oka - wg tabeli cross ale nie mniej niz 15%

akurat oko jest bardzo rozbudowane więc trudno powiedzieć, ale wiedząc dokładnie co jest - można znać przybliżone wartości - jak bym miała więcej szczegółów to chociaż podam jakie sa przedziały w zależności od stopnia uszkodzenia żeby np. nie dali ci najniższej wartości dla danego przedziału jeśli sa komplikacje dodatkowe

przykład: dali 6% za złamanie a skala jest od 6-15% w zależności od złamania - było skomplikowane, obu kości i kłopoty ze zrostem - wtedy masz podstawę by się odwołać że zaniżono wartość uszczerbku w stosunku do skali..

kurcze..chyba czas więcej %ów opublikować na blogu dla was

Dzieki za odpowiedz . Z tego co napisałaś nie bardzo wiem o co chodzi. Zrenica po zszyciu jest nieaktywna ,po wszczepieniu soczewki mąż musi nosic okulary do czytania ,lekarz przepisał następujące szkła:oko lewe + 0,75 ,oko prawe + 0,25(uraz był oczywiście oka lewego)uraz był tępy (uderzenie spławikiem ) po urazie przez pierwsze dni nie widział na to oko. Nie wiem co jeszcze mogę napisać

Pozdrawiam Monika

Tabela podająca szacunkowy uszczerbek zawiera wiele pozycji związanych z uszkodzeniami oka. Sa rzeczy które sie moga pokrywać, wystepowac współnie oraz takie które sie wykluczają - np. jednoczesnie może wsytepowac kilka kwaestii co do których ustala sie uszczerbek (masz je wypisane punktami).

teraz tylko okulista może ocenić ktore z nich wystepuja lub nie - nawet niekoniecznie jakis z komisji lekarskiej. Wybierzcie sie do zwyklego okulisty (lub lekarza operującego) i niech wam zrobi liste wystepujących uszkodzeń, ja nie umiem powieziec i wywnioskowac z twojej wiadomości które z tych rzeczy wystepuja u twojego męża - jakbym wiedziała które i w jakim stopniu to moge ci podac procenty z tabeli:

13: uszkodzenia całkowite i częściowe nerwów ruchowych gałki ocznej

26: obniżenie ostrości wzroku (tu piszesz że ma)

27: porażenie akomodacji przy braku zaburzeń ostrości wzroku..

28: uszkodzenia gałki ocznej wskutek urazów tępych..(tez mozna doliczyc procent)

29: uszkodzenia wskutek urazów drażniących lu nieusunięte ciała w oku..

30: uszkodzenia wskutek urazów chemicznych..

31. koncentryczne zawężenie pola widzenia..

32: połowcze i inne niedowidzenia..

33. bezsoczewkowość bez współistnienia zaburzeń ostrości..

34.pseudosoczewkowość..

35.zaburzenia czynności przewodów łzowych..

36: odwarstwianie siatkówki jednego oka

tyle moim zdaniem jelsi chcesz poznac szacunkowe wartości zanim komisja go obejrzy, aby móc sie do czegos odnieść

Ważne że w pewnym stopniu procenty sie kumulują, ale sa takie uszkodzenia "ogólne" ze w tym momencie drobniejsze procenciki naliczone np. wczesniej z listy (szczegółowe) zostaja wykluczone.

monika.ktm wrote:
witam serdecznie-mam takie pytanie-mąż miał uraz oka w wyniku którego doszło do zaćmy pourazowej, pęknięcia zwieraczy źrenicy i był wewnątrz oka krwiak, który sie wchłonął. Jest po operacji, ma zszytą źrenicę(źrenica jest złapana w trzech miejscach i już pozostanie nieaktywna( tzn, nie reaguje na światło)) i założoną sztuczną soczewke. Chce sie starac o odszkodowanie, pytanie dotyczy uszczerbku na zdrowiu-jakiego procentu może się spodziewać po takim urazie?
Ciężko jest okreslić % uszczerbku na zdrowiu, szczególnie że nikt z nas nie jest lekarzem. Poza tym kwestia oceny oka jest skomplikowana na co uwagę zwróciła ava80.
Poza tym jeśli mąż będzie dochodził zadośćuczynienia z ubezpieczenia OC sprawcy to kwestia % uszczerbku będzie drugorzędna jak dla mnie ponieważ uraz dotyczy jednego z narzadów zmysłu.
Przy NNW przeliczą % uszczerbku na zdrowiu przez sumę ubezpieczenia.

• 1 miesiąc temu...
mąż już jest po komisji-dostał 1200zł odszkodowania, jeszcze nic nam nie przyszło ile procent naliczyli, wydaje mi sie, że za taki uraz to trochę za mało. Pewnie na dniach przyjdzie decyzja ile procent naliczyli, czy Ty ava80, lub andrzejgryczka moglibyście nam pomóc,podpowiedzieć, czy jest się od czego odwoływać. Bardzo nam na tym zależy, oczywiście jeżeli możecie..pozdrawiam

monika.ktm wrote:
mąż już jest po komisji-dostał 1200zł odszkodowania, jeszcze nic nam nie przyszło ile procent naliczyli, wydaje mi sie, że za taki uraz to trochę za mało. Pewnie na dniach przyjdzie decyzja ile procent naliczyli, czy Ty ava80, lub andrzejgryczka moglibyście skontaktować z nami przez strone naszego chorego synka mozeszpomoc.u2.pl (oczywiście z przodu www, ale nie moge wysłać adresu ponieważ mi odrzuca linka, to samo z meilem, stąd pomysł, że przez strone dziecka) -chcielibysmy przesłać skany dokumentów abyście mogli rzucić okiem, czy jest się od czego odwoływać. Bardzo nam na tym zależy, oczywiście jeżeli możecie..pozdrawiam
Jak była suma ubezpieczenia NNW???

Poza tym, żeby się odwołać należy wiedzieć od czego. Dlatego wystąpcie do ubezpieczyciela o przesłanie kopii orzeczenia lekarskiego, żeby zobaczyć z jakich punktów była ocena okulistyczna. Dopier wtedy zastanowimy się nad odwołaniem.

ja tylko przestrzegam przed próba umieszczania tutaj linków do stron i maili - po pierwsze to publiczne forum, po drugie za wprowadzenie tutaj adresów www można dostać ban - czyli ostrzeżenie lub nawet wykluczenie z forum.

Dokłądnie jak napisał A wyżej - ja tez sie odwołuję, ale dopiero teraz gdy otryzmalam protokoły i odpisy z komisji lekarskich.

• 9 lat później...
Dzień dobry. Moja mama pracuje jako fryzjerka i niedawno rozjaśniając włosy klientce prysnął jej do oka rozpuszczalnik. Strasznie bolało, przemyła oko wodą ale nie pomagało więc szefowa zawiozła ją do szpitala. Stwierdzono uraz oka. Na razie ma wpuszczać krople i wciskać krem, ale lekarz zastrzegł, że uraz jest poważny i że może wystąpić uszczerbek na zdrowiu (zespół suchego oka, powracające zapalenia i niedowidzenia). Czy mama może się starać o odszkodowanie z ZUS?

Witam serdecznie,

jeżeli doszło do wypadku w pracy i pracownik doznał uszczerbku na zdrowiu, to można się starać o jednorazowe odszkodowanie z ZUS za wypadek przy pracy. Polecam lekturę naszego Vademecum - znajdą tam Państwo odpowiedzi na najczęściej zadawane przez poszkodowanych pytania.

Pracodawca Pana mamy powinien przygotować protokół BHP i zgłosić wypadek w ZUS. Po zakończonym leczeniu i uzyskaniu drugu OL-9 od lekarza (zaświadczenie o zakończeniu leczenia) Pana mama powinna zgłosić się do ZUS w wnioskiem o wypłatę jednorazowego odszkodowania za wypadek przy pracy. Do 7 dni ZUS powinien zorganizować komisję lekarską, na której lekarz orzecznik stwierdzi wysokość uszczerbku na zdrowia. Zależy on od samego urazu, leczenia, przebytych zabiegów medycznych i stanu zdrowia po zakończeniu leczenia.

W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez wysłanie zgłoszenia albo odpowiedź na forum.

Pozdrawiam,

Izabela