Izabela1661348223 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Witam.Pod koniec listopada 2009 syn miał kolizję drogową.Wszystko jak trzeba zostało zgłoszone do ubezpieczyciela,odbyły się oględziny rzeczoznawcy,wszystkie wymagane dokumenty zostały dostarczone.No i zaczęły się schody. Na dzień dzisiejszy wiem, że niestety mój błąd ale wybrałam rozliczenie szkody według kosztorysu ubezpieczyciela. Uważam, iż Compensa znacznie zaniżyła mi sumę odszkodowania, tzn po pierwsze nie uwzględniła w kosztorysie braku amortyzacji części tzn obcięła mi 30%( za tą opcję płaciłam dodatkowo przy wykupieniu polisy i jest ona zawarta w polisie) po drugie w większości zastosowała zamienniki ( tańsze średnio o połowę od oryginałów).Likwidatorka szkody twierdzi,że ona nie ma wpływu jakie części zostały uwzględnione w kosztorysie, ponoć system (EurotaxGlass`s) sam wybiera części, co wydaje mi się kompletną bzdurą. W polisie jest tańsza opcja ubezpieczenia z zastosowaniem zamienników ale to mnie nie dotyczy więc rozumiem, że powinni mi policzyć uwzględniając części oryginalne. Żeby było ciekawiej, skontaktowałam się z firmą jakiej zamienniki uwzględniła Compensa i okazało się,że owszem w systemie figurują te zamienniki ale są niedostępne. Dostałam od tej firmy pismo o braku dostępności tych części z komentarzem o konieczności zastosowania w tym wypadku oryginałów. Compensa ostatniego dnia czyli 30-stego dnia od zgłoszenia szkody wpłaciła mi na konto połowę tego co mi przyznali. Po kilku dniach dostałam pismo, że przelali połowę, gdyż jestem współwłaścicielem auta więc przysługuje mi połowa przyznanej kwoty a resztę wypłacą synowi jak pod numer konta. Od razu wysłałam maila z przypomnieniem, iż wysłałam już wcześniej oświadczenie podpisane przeze mnie i syna wskazujące, iż ja mam być odbiorcą całego odszkodowania. Dostałam odpowiedź, że jeszcze tego samego dnia przeleją pozostałą sumę. Mija miesiąc i pomimo kilku maili, nie mam ani pieniędzy ani żadnej odpowiedzi ze strony Compensy. Wysłałam również pismo z prośbą o ponowne przeliczenie kosztorysu z uwzględnieniem mojej polisy ( brak amortyzacji) uwzględnieniem części oryginalnych uzasadniając to tym, iż auto nie jest stare (Audi A6 z 2005r z bogatym wyposażeniem) auto posiadało części oryginalne i na takie chcę je wymienić,żeby auto doprowadzić do stanu sprzed kolizji a użycie proponowanych zamienników zaniży wartość auta i nie gwarantuje bezpieczeństwa użytkowania auta takiego jak w wypadku zastosowania oryginałów. Do tego pisma dołączyłam pismo od dostawcy zamienników o którym pisałam wcześniej oraz kosztorys w systemie Audatex wykonany przez serwis Audi. Kosztorys Compensy opiewa na sumę 6.800zł a serwisu Audi na 16.000zł ( oczywiście oba kosztorysy netto). Zastanawiam się też czy stawka RGB ( robotogodziny) w Compensie jest prawidłowa czy też została zaniżona, policzyli 60zł netto. W serwisie Audi 155zł i lakiernik 165zł netto.Pomimo moich monitów i zapytania kiedy Compensa ustosunkuje się do mojego pisma do dnia dzisiejszego nie mam odpowiedzi a mija już miesiąc. Czuję, że bez sądu się nie obędzie. Jestem tak wściekła,że zamierzam walczyć o każdą złotówkę, każdy % za zwłokę itd. Może ktoś poradzi jak się za to wszystko sensownie zabrać, żeby nie popełnić żadnego błędu, który mogłaby wykorzystać Compensa. Czy Compensa ma prawo w moim przypadku stosować zamienniki? Czy dopuszczalny jest zapis przy każdej pozycji kosztorysu, iż jest to "maksymalna akceptowana kwota netto po udokumentowaniu naprawy"? Jak mam rozumieć "udokumentowanie naprawy"? Skoro rozliczenie jest na podstawie kosztorysu czyli netto to nie mogą chyba ode mnie żądać faktur czy rachunków? Czy wystarczy w tym przypadku zaświadczenie o wykonaniu dodatkowego badania technicznego pojazdu po naprawie pokolizyjnej z wpisanym numerem szkody?Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 No a nie masz wyboru przy ubezpieczaniu opcji tańszej "kosztorys" i opcji droższej "serwis, czy warsztat" - różnie się to nazywa?Z tego co piszesz, masz taką możliwość i wybralas drozsza wersje.Tam faktycznie przysluguje Ci naprawa na oryginalsch, bez amortyzacji i z VAT.Ale prawie na 100% kazda ubezpieczalnia ma tam zapis, ze musisz okazac faktury za naprawae - jak sama nazwa rozliczenia serwisowego mowi:) Przejrzyj warunki OWU - raczej masz tam taki zapis i tego nie obroonisz.To niestety nie jest OC, gdzie masz duzo wieksze prawa - przy AC decyduja o wszystkim ogolne warunki. PS - naprawde nie rozumiem problemow wiekszosci ludzi.Nie prosciej oddac auto do ASO i miec z glowy i zapomniec????NAprawde lepiej boksowac sie z ubezpieczalnia, aby dostac pare groszy do reki i potem szukac wszedzie pomocy i sie zalic???Po to chyba jest wykupiona opcja rozliczenia serwisowego, aby bezstresowo rozliczac szkody.No ale fakt, nie zarobi się przy okazji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela1661348223 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Gdybym nie zrobiła błędu na początku i nie wybrała rozliczenia na podstawie kosztorysu to bym nie prosiła o radę. Teraz niestety już jest za późno na zmianę decyzji, gdyż po oględzinach rzeczoznawcy zaczęłam naprawiać auto we własnym zakresie. Mimo wszystko w kosztorysie nie uwzględniono wykupionej przeze mnie opcji znoszącej amortyzację części. Nie miałam również wykupionej tańszej polisy z naprawą na częściach alternatywnych więc rozumiem, że powinny być uwzględnione części oryginalne. Poza tym, tak jak wcześniej pisałam proponowane przez Compensę zamienniki są niedostępne.Bardzo dokładnie przeczytałam OWU."8. COMPENSA uwzględnia koszty technologicznie koniecznej naprawy,dokonanej wyłącznie w zakresie pozostającym w związkuprzyczynowym ze zgłoszonym zdarzeniem, za które COMPENSAponosi odpowiedzialność, które muszą być udokumentowaneimiennymi fakturami (rachunkami).9. COMPENSA uprawniona jest do weryfikacji wysokości kosztównaprawy uszkodzonego pojazdu do:1) cen części zamiennych i technologicznych czasów naprawokreślonych przez producenta pojazdu i ujętych w systemie AUDATEXlub EUROTAX; jeżeli ceny części w rachunkach przekraczają podanew systemie AUDATEX lub EUROTAX, COMPENSA weryfikuje je docen części zamiennych stosowanych przez głównych importerówkrajowych dla danej marki pojazdu;2) cen średnich z rynku części używanych lub odpowiedników częściproducenta pojazdu, odpowiednio w przypadku zastosowania przezwykonawcę naprawy części używanych lub odpowiedników częściproducenta pojazdu;3) cen części alternatywnych lub w braku ich dostępności cen częścizamiennych i technologicznych czasów napraw określonych przezproducenta pojazdu i ujętych w systemie AUDATEX lub EUROTAX,jeżeli umowa została zawarta zgodnie z postanowieniem § 6.( § 6. OPCJA NAPRAWY Z CZĘŚCIAMI ALTERNATYWNYMI1. Na wniosek Ubezpieczającego, po zastosowaniu zniżki składki,umowa ubezpieczenia BAZA może być zawarta w opcji, która zakładanaprawę samochodu osobowego z wykorzystaniem częścialternatywnych pod warunkiem, że samochód osobowy spełnianastępujące kryteria:1) należy do marek fiat, ford, opel, peugeot, renault, skoda lub toyota;2) okres eksploatacji wynosi co najmniej dwa lata;3) nie jest objęty gwarancją producenta;4) naprawa przeprowadzana jest w warsztacie partnerskim.)10. Jeżeli naprawa pojazdu nie została udokumentowana imiennymifakturami (rachunkami), wysokość odszkodowania nie uwzględniapodatku VAT.Według mnie powyższe wskazuje, że powinnam przedstawić imienne faktury itd ale w ostatnim punkcie jest zapis, że jeśli ich nie ma to naliczenie następuje netto. Nie ma natomiast nic o tym, że jeśli faktur nie będzie to następuje zmiana w zastosowaniu części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 przejrzałem właśnie OWU compensy, być może conieco się zmieniło, bo u mnie w pkt 10. Jeżeli naprawa nie została udokumentowana fakturami... ust.1 cen części zamiennych i technologicznych czasów napraw określonych w Audatex/Eurotax Z UWZGLĘDNIENIEM ODPOWIEDDNIKÓW CZĘŚCI PRODUCENTA POJAZDU. => to wg mnie taki kamuflaż opisujący zamienniki właśnie. Ale spróbuj się odwołać ze wskazaniem niezgodności o których pisałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi