ZWROT ZA L4
Założył ania_08, 25 stycznia 2010 · 296 wyświetleń
Cześć!
Przychodzi tak jak pensja. Mam przećwiczone bo w poprzednim roku przy zlamaniu nogi byłam na zwolnieniu 6 m-cy. Pozdrawiam!
Mam jeszcze jedno pytanie. Czytałam na stronie Zus , ze cytuje ''Bez okresu wyczekiwania zasiłek chorobowy przysługuje:
* absolwentom szkół lub szkół wyższych, którzy zostali objęci ubezpieczeniem chorobowym lub przystąpili do ubezpieczenia chorobowego w ciągu 90 dni od dnia ukończenia szkoły lub uzyskania dyplomu ukończenia studiów wyższych,
* ubezpieczonym, których niezdolność do pracy spowodowana została chorobą zawodową lub wypadkiem w pracy (zasiłek z ubezpieczenia wypadkowego) albo wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy (zasiłek z ubezpieczenia chorobowego),
* ubezpieczonym obowiązkowo, którzy legitymują się co najmniej 10-letnim okresem obowiązkowego ubezpieczenia chorobowego,
* posłom i senatorom, którzy przystąpią do ubezpieczenia chorobowego w ciągu 90 dni od ukończenia kadencji.
MOJE PYTANIE BRZMI CZY MUSZE CZEKAC 30 DNI NA WYPŁATĘ ZASIŁKU CZY MNIE TO NIE OBOWIĄZUJE.? Nadmienie , że papiery do Zusu zlozylam 20 stycznia 2010r.