odwołanie od decyzji ZUS

Założył WM58, 25 stycznia 2010 · 458 wyświetleń

WM58
25.08 09 zatrudniłem się w zakładzie Auto Serwis na stanowisku pracownik gospodarczy w pełnym wymiarze 4 dni po10 godz.piątek i sobota wolne.28 08 09 uległem wypadkowi złamanie podudzia prawej nogi.Było to w dniu wolnym .Za pierwszy miesiąc chorobowe wypłacił pracodawca.Za pozostałe miesiące powinien wypłacić ZUS.ZUS wstrzymał wypłatę i przeprowadził dochodzenie "w celu ustalenia okresu podlegania ubezpieczeniom społecznym" wyniku którego wydał decyzję negatywną motywując ją tym że zgłoszony do ubezpieczeń zostałem przez pracodawcę 31.08.09.że w zakładzie nie była prowadzona lista obecności,że w tracie mojej absencji chorobowej nie został zatrudniony na danym stanowisku pracy nowy pracownik. Księgowa powiedziała,że zostałem zatrudniony na podstawie naboru ogólnego a ja dowiedziałem się od znajomego co zeznałem. Warunki zatrudnienia omawiałem osobiście z szefem firmy i z nim uzgadniałem co i gdzie mam robić.Może ktoś był w podobnej sytuacji.Czy mam szanse na zmianę decyzji odwołując się.Zbliża się 182 dni zwolnienia i nie wiem co robić dalej czy składać do ZUS-u o zasiłek rehabilitacyjny i rentę.Proszę napiszcie co mogę jeszcze zrobić.Za wszystkie porady z góry serdecznie DZIĘKUJĘ.Marek
Do**ta
A jak wygląda Twój wcześniejszy okres zatrudnienia ? Będzie to miało b. duze znaczenie dla sądu. Jesli wczesniej podlegaleś ubezpieczeniom społecznym przez kilka czy kilkanascie lat to masz duże szanse na pozytywny wyrok sądu.
WM58

Dota napisał(a):

A jak wygląda Twój wcześniejszy okres zatrudnienia ? Będzie to miało b. duze znaczenie dla sądu. Jesli wczesniej podlegaleś ubezpieczeniom społecznym przez kilka czy kilkanascie lat to masz duże szanse na pozytywny wyrok sądu.

Witaj Dota !
Z tym zatrudnieniem to jest tak,że w ostatnich 10-ciu latach udokumentowanego zatrudnienia mam 4lata ,ostatnie 2lata bezrobotny w tym rok na zasiłku.Czy w okres nieskładkowy zalicza się okres pobierania zasiłku?