bryllu Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 witam wypadek miałem w 2006 roku - ja motocyklista poszkodowany... wg komisji lekarskich sądowych otrzymałem 12% uszczerbku, Firma sprawcy to hdi asekuracja. Adwokat zażądał od nich 14 tys. czy to nie za mało? jakie mam realne szanse na dostanie jakis pieniędzy, poprzednio dostałęm 1000zł i trzeba było sie odwołać stąd teraz te 14tys. dodam ze od wypadku lecze się ciągle u rehablitanta i neurologa. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ava80 Posted January 26, 2010 Share Posted January 26, 2010 Rozumiem, że wypłata nastapiła z OC sprawcy wypadku? to podstawa dalszych "dywagacji' a temat ile i czemu..Zwykle firmy płacą od 1500-2500 za kazdy procent uszczerbku, ale oczywiście bronią się przed tym rekami i nogami (to sa dane ze statystyk). Osobiście uważam że 14 tys zł za 12% to mało. Np. Moja córka przy 17% (zaniżone - będę się odwoływać od tej wartości oszacowanego uszczerbku) otrzymała 35 tys zadoscuczynienia.Jeśli dalej sie leczysz i masz dokumentacje medyczną sugeruję pozostanie przy aktualnym procencie i walczyć tylko o wartość odszkodowania, jeśli uważasz że masz szanse na wyższy uszczerbek - najpierw komisja kolejna. Pamiętaj że chociaż posługuję sie tutaj wartościami mnożonymi uszczerbku to jest to złe i niezgodne z prawem! Oficjalnie to zadośćuczynienie i towarzystwa nie powinny go sucho mnożyć i wiązać tylko z uszczerbkiem : niestety to robią, stąd warto wiedzieć z jakiego pułapu zaczynać liczenie..Pytanie zasadnicze jest takie - ile czasu minęło od ostatniego kontaktu z TU (podobno nie może minąć 3 lata bez jakiegokolwiek pisma kontynuującego) i czy przy wypłacie tego 1000 zł (nie wiem na jakich zasadach) nie podpisałeś jakiegoś zrzeczenia sie dalszych roszczeń, bo to zamyka cie drogę.Jeśli ktoś ma cos do dodania koledze to proszę mnie ewentualnie poprawić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bryllu Posted January 26, 2010 Author Share Posted January 26, 2010 sprawa to sie toczy dalej, 15 lut. bede miał jakby finalne rozpatrzenie w sądzie rej. Rozprawe wstępną miałem w lipcu ub. roku. Wiecej % to raczej nie dostane bo nawet sobie nic nie złamałem tylko naderwania wiezadeł i ogólne problemy z koordynacją mięsniowo-stawową) ale % są jakie są... kancelaria wydaje mi sie nie ma doswiadczenia w tych sprawach i nie wiem czy sie nie wybrać do innych ludzi przeszkolonych w tym celu. Moi wysłannicy biorą sobie 20% od wygranej. Odszkodowanie jest z OC sprawcy i chyba nnw ale tego nie wiem na 100% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted January 26, 2010 Share Posted January 26, 2010 Jak dlamnie to także trochę za mało zażądał Twój pelnomocnik, ale może zna jakieś szczegóły sprawy o których nie wiemy. Przy zadośćuczynieniu % uszczerbku jest tak naprawdę tylko elementem pomocniczym i należy skupić się na krzywdzie tj. w czym ona się przejawia, jakie skutki wypadek wywarł w życiu prywatnym, zawodowym itp. W uzupełnieniu wpisu ava80 jeśli czyn niedozwolony był potraktowany jako przestępstwo to termin przedawnienia roszczeń wynoisł do 2007 r. 10 lat a teraz 20, nie będę wchodził w szczegóły. Co do sprawy sądowej to nie wiem czy dobrze jest zmieniać pełnomocnika przed końcem sprawy (jesteś po opiniach) może warto zasugerować adwokatowi, że chciałbyś wystąpić o większą kwotę, jak on to widzi itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bryllu Posted April 1, 2010 Author Share Posted April 1, 2010 witam dostałem uzasadnienie wyroku . odbyła się sprawa i sąd uznał, ze powinienem dostać 12tys razem czyli HDI musi mi dopłacić 9.900 wraz z odsetkami ustawowymi od marca 2007. Uzasadnienie wyroku do ręki dostałem 25 marca, a napisane jest 25 luty. Ile czasu ma ubezpieczalnia i kiedy realnie mam się spodziewać gotówki?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bryllu Posted April 4, 2010 Author Share Posted April 4, 2010 ponawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted April 7, 2010 Share Posted April 7, 2010 Jeśli HDI także wystąpiło o uzasadnieie wyroku i dostalo je w tym samym czasie co TY to mają 2 tygodnie na złożenie apelacji. Poczekaj jeszcze do połowy miesiąca i zadzowń do sądu, ewentualnie zrób wezwanie do zapłaty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts