fugas761 Posted January 26, 2010 Share Posted January 26, 2010 Witam Mam problem . Na terenie zakładu (po przekroczeniu bramy) gdy szedłem do pracy ,schodząc z wysokiego krawężnika na pasach skręciłem nogę (był świadek) . Zakład uznałto jako wypadek przy pracy. Kiedy zostały wysłane dokumenty do ZUS , zostałem powiadomiony o odmownej decyzji jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy. Zus swa decyzje uzasadnia: " W myśl powołanego wyżej artykułu ustawy - za wypadek przy pracy uważa sie nagle zdarzenie wywołane przyczyna zewnętrzną powodującą uraz lub śmierć. Jak wynika z nadesłanej dokumentacji powypadkowej w dniu zdarzenia idac droga wewnętrzną w celu podjęcia pracy źle Pan stanął doznając urazu lewej nogi. W chwili wypadku nie świadczył Pan obowiązku pracy, w związku z tym nie uznaje sie zdarzenia z dnia .......... jako wypadek przy pracy." Co ja w takiej sprawie mogę zrobić ?Jak odpisać na ta decyzje?Czy ZUS ma racje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
griszo Posted February 2, 2010 Share Posted February 2, 2010 Byłeś na terenie zakładu - czynności przez ciebie opisane są częścia pracy, pisz odwołanie, zwiazwek z pracą jest taki że dojście na stanowisko pracy jak i przebranie sa czynnościami przygotowawczo zakończeniowymi procesu pracy i nie można bez nich świadczyć pracy w miejscy wyznaczonym.Idąc tą logiką zusu np strażnik na bramie musiałby siedziec na tylku a jakby wyszedł na obchód to nie byłoby go w miejscu pracy czy jak?Odwołuj sie do Sądu - wygrasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted February 4, 2010 Share Posted February 4, 2010 Popieram griszo. Jest duże prawdopodobieństwo, że wygrasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now