NNW sprawcy czy moje

Założył ashik666, 26 stycznia 2010 · 400 wyświetleń

ashik666

WItam

Byłem pasażerem samochodu który spowodował wypadek. Doznałem znacznego uszczerbku na zdrowiu. Będę ubiegał się o odszkodowanie z OC kierowcy - sprawcy.

Mam pytanie czy jezeli chodzi o NNW to ubiegam się również z polisy sprawcy (nie wiem czy opłacał) czy z mojej polisy (którą opłacam).

Pablo_1st
pomieszanie z poplątaniem. OC to polisa właściciela pojazdu na pojazd. NNW to dobrowolne ubezpieczenie, wykupywane przez właściciela pojazdu na kierującego, bądź kierujacego i pasażerów. Twoja polisa NNW na zdrowie/życie to kolejne ubezpieczenie dobrowolne. W przypadku odszkodowania na życie i zdrowie nie ma obostrzenia, że odszkodowanie może być wypłacone z jednej polisy, można się starać z każdej. Musisz ustalić z których polis możesz starać się o odszkodowanie
ashik666
czyli co, ze swojej polisy NNW mogę się starać o odszkodowanie?
szczypiorek
Starasz się o odszkodowanie z nnw pojazdu którym jechałeś
ashik666

i sprawa jasna. muszę napisac wniosek do policji o notatkę policyjną. Tam na pewno będzie ujęte czy kierowca(sprawca) posiadał NNW.

pozdrawiam i dziekuję za odpowiedzi.

Pablo_1st

nic nie zrozumiałaś z tego co napisałem, przeczytaj raz jeszcze.

Bardzo bym się zdziwił, gdyby policja odnotowywała takie dane, jak wykupienie dobrowolnego ubezpieczenia NNW. Jedyne co znadziesz to polisę OC.

ZeneC

Odszkodowanie z polisy oc sprawcy dla ciebie jako pasażera pojazdu w tym przypadku to podstawa.

Zajrzyj pod ten link i przeczytaj artykuł:

link zewnętrzny zablokowany