lukasicho Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Witam, pisze do państwa, gdyż mam problem z pokryciem kosztów kolizji przez ubezpieczyciela, w tym wypadki PZU. Chodzi mianowicie o to ze miałem kolizje samochodową z panem( sprawcą), który jest ubezpieczony w PZU. pan wszystko ładnie napisał w oświadczeniu, w którym się przyznaje do winy. Z tym też oświadczeniem udałem się do najbliższego oddziału PZU, w którym po dłuższej konwersacji z przedstawicielem tej placówki podjąłem decyzje, że samochód będę chciał naprawić w serwisie Audi. Uzyskałem potrzebne w tym celu zaświadczenie od PZU do serwisu, w którym to ubezpieczyciel zobowiązuje się do pokrycia naprawy. Jak się później okazało PZU prowadzi nieuczciwą grę w stosunku do poszkodowanych, a mianowicie wg ubezpieczyciela zobowiązują się oni do pokrycia kosztów całkowitych części oryginalnych tylko w autach nie starszych niż 3 lata. Moje auto ma już 9 lat i wg PZU już się do tego nie kwalifikuje. Mało tego moje auto chcą naprawiać na częściach zamiennych, tzw. zamiennikach, ale jak wiadomo serwis nie bawi się w takie rzeczy, tylko wkłada nowe, oryginalne. Chciałbym wiedzieć jak się zachować w przypadku kiedy dana część zostania wymieniona na oryginał, a PZU nie będzie chciało w pełni pokryć tych kosztów, czy mam prawo się z tym nie zgodzić i walczyć o swoje prawa na drodze sądowej i czy mam jakieś szanse. Kolizja nie była z mojej winy, więc dlaczego mam jeszcze dopłacać do tego, skoro skutki tej kolizji powinien pokryć w całości ubezpieczyciel ( PZU). Prosiłbym o pomoc w tej sprawie, gdyż nie wiem co mam robić, nie znam swoich praw pod tym względem. Ps.Samochód już znajduje się w serwisie i najprawdopodobniej będą części do wymiany. Z góry dziękuje serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam_Szkodowy Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Poproś warsztat o sporządzenie kosztorysu naprawy policzonego na częściach oryginalnych i przedstaw do akceptacji TU. Masz prawo naprawienia pojazdu na częściach oryginalnych. Zgodnie ze stanowiskiem Rzecznika Ubezpieczonych "zastępowanie występujących uprzednio w pojeździe części oryginalnych częściami alternatywnymi jest dopuszczalne, ale pod bezwzględnym warunkiem, że poszkodowany wyrazi na to zgodę. " Polecam lekturę: http://www.rzu.gov.pl/skargi/najczestsze-problemy/Czesci_oryginalne_a_czesci_alternatywne_zamienniki___44 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasicho Posted February 2, 2010 Author Share Posted February 2, 2010 dzieki wielkie za rade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts