Jump to content
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie za blizny na twarzy???

avicena
 Share

Recommended Posts

Witam i proszę o wskazówki i pomoc;)

Sprawa wygląda tak:

Brałem udział w kolizji jako pasażer samochodu sprawcy w wyniku którego doznałem ran ciętych twarzy. Zostałem zabrany do szpitala przez pogotowie które przyjechało na miejsce zdarzenia. W szpitalu założono mi 6 szwów i opatrunek oraz dostałem wypis tego samego dnia i zwolnienie z pracy na 17dni. Aktualnie rany zagoiły się, ale zostały blizny:

-jedna cienka długości około 2cm na górnej powiece(przy otwartym oku widoczna w połowie, a przy zamkniętym w całości)

-jedna grubości około 5mm i długości 2cm nad łukiem brwiowym(widoczna bardzo dobrze i szpetna)

-jedna w kształcie jakby niedomkniętego trójkąta o obwodzie około2,5cm między oczami także dobrze widoczna

-jedna około 1cm na policzku

jedna około 4mm na nosie

-cztery do 0,5cm na czole widoczne, choć nie tak bardzo jak pozostałe.

Mam pytanie o to czy mam prawo ubiegać sie o odszkodowanie z OC sprawcy(podobno mam, ale upewniam się;)) i jakiej kwoty powinienem się spodziewać?? Zakładam, że policja była na miejscu zdarzenia i spisała notatkę(ja pamiętam tylko, że przybyło pogotowie, wogóle to mało pamiętam z tamtego dnia), policja pojawiła się w szpitalu i zakwalifikowała to chyba jako stłuczkę bo lekarz wypisał mnie po opatrzeniu.

Ponadto jestem ubezpieczony w dwóch szkołach(takie ubezpieczenie na rok za 35zł) i podpisując umowę o pracę podpisywałem też jakieś dokumenty pzu życie chyba.Zdarzyło się to 5 dnia od podpisania umowy o pracę.

Aha, jutro mam zamiar iść jeszcze do neurologa ponieważ wydaje mi się że może mam uszkodzoną górna gałązkę n. trójdzielnego(mogę normalnie mrugać, ale wydaje mi się że dotykając powieki odczuwam inaczej-jakoś tak drętwo:P)

Podsumowując:

1) Na jakie odszkodowanie powinienem liczyć z OC?

-czy warto iść np do psychologa w sprawie tego, ze odczuwam lęk przed jazdą od tamtego zdarzenia?-nie żaden paniczny, ale jadąc ostatnio busem jako pasażer czułem chyba cos w rodzaju lęku:P

-wyczytałem tu na forum, że warto iśc do gabinetu kosmetycznego żeby dali zaświadczenie ile zabiegów i za ile może wyleczyć te blizny- 2)Czy to wystarczy żeby domagac sie pokrycia tych kosztów czy najpierw muszę odbyc te zabiegi a oni na podstawie paragonów zwróca mi za leczenie?

3)PZU życie z pracy? Czy tez coś powinieenem dostać?

4)Czy mimo tego, że umowa miała 5 dni, a wcześniej nie pracowałem dłużej niż 60dni należy mi się zasiłek chorobowy 80% z zusu?? w biurze mojej firmy pani powiedziała, że powinienem miec przepracowane min 30 dni, no ale to był nagły wypadek i w drodze do pracy, a nie zwolnienie lekarskie z powodu kataru,

Przepraszam za brak zwięzłości i że pewnie trudno to przeczytać, ale liczę że ktoś przeczyta i da mi jakieś wskazówki;)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Generalnie możesz liczyć na odszkodowanie z OC pojazdu i z dowolnej liczby dobrowolnych ubezpieczeń życiowych i NNW. To sa dwie różne, niezależne sprawy. Policjanci oczywiście w pośpiechu sprawę "odfajkowali", ale to dla Ciebie nie ma znaczenia, a wręcz jest atutem. W przypadku obrażeń ciała skutkujących niezdolnością do pracy powyżej 7 dni mogło być prowadzone postępowanie prokuratorskie, a ubezpieczyciel OC pojazdu sprawcy mógłby uzależniać termin podjęcia decyzji o odpowiedzialności od postanowień prokuratorsko-sądowych. Inny problem, to zasada odpowiedzialności sprawcy za szkodę, bo nie wiadomo czy przewóz odbywał się z grzeczności czy za pieniądze. Ale to bardziej skomplikowany problem. Generalnie proponuję jak najwcześniej zgłosić szkodę do sprawcy i określić zakres roszczenia (zadośćuczenienie za ból, cierpienie i krzywdy moralne, utracone dochody, koszty obsługi zgłsozenia i likwidacji szkody, koszty leczenia (np. operacji plastycznej vide uszkodzenie twarzy), rehabilitacji, a co z odpowiedzialnością na przyszłość. Najpoważniejsze zawsze są szkody neurologiczne i zwiazane z podłożem psychiki. Nie lekceważ konieczności porady psychologa. Co do odpowiedzi na pytanie nr 4, to być może w OWU polisy był wskazany okres karencji, ale dotyczy on zwykle chorób przewlekłych, a nie nagłych zdarzeń. Czy otrzymał Pan przed podpisaniem umowy ubezpieczeniowej warunki ubezpieczenia? Świadomość za co płacimy pieniądze jest w tym przypadku bardzo ważna.

Właśnie zapisałem się na wizytę do dermatologa(prywatnie), który zgodził się napisać oświadczenie na temat moich blizn i ich ewentualnego leczenia). 120zł wizyta. Jest sens jechać? Czy na komisji lekarskiej będzie to jakiś argument czy machną na to ręką?

Na jakiej podstawie PZU wyceni ewentualny koszt jakichś zabiegów na te blizny? Czy może zrobią to dopiero po leczeniu?(ale wtedy nie miałbym pieniędzy na te zabiegi, nawet te 120zł to duży problem dla mnie w tej chwili dlatego pytam czy warto iść??

Odnośnie psychologa to czy taki "szpitalny" spojrzy na to w poważny sposób czy też lepiej iść prywatnie??

Warunków ubezpieczenia nie widziałem.

Jeżeli chodzi o roszczenia to rozumiem, że lepiej zgłosić to na piśmie i dokładnie opisac swoje szkody??

1. zadośćuczynienie i odszkodowanie z OC oczywiście się należy

2. ma Pan prawo do świadczeń ze wszystkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW (o ile umowa nie przwiduje karencji - najlepiej zgłosić, jesli będzie odmowa to będą musieli podać podstawę prawną)

3. ciężko podać Panu kwotę zadośćuczynienia (bo to będzie główny składnik roszczenia) ponieważ nikt Pana nie widział, nie wiadomo jak ten wypadek wpłynął na Pana życie, jaki jest % uszczerbku na zdrowiu itp., a te elementy są bardzo ważne przy zadośćuczynieniu. Biorąc pod uwagę, że są to blizny twarzy które krępują nie powinna być to kwota symboliczna.

4. co do kosztów leczenia to refundacja odpłatnego usuwania blizn będzie możliwa jeśli uprawdopodobni się, że ich wykonanie w ramch NFZ jest niemożliwe lub jest bardzo odległy czas. Warto więc zadbać o dowody na potwierdzenie tego faktu.

mialem bardzo podobny wypadek, ktorego rezultatem sa blizny na twarzy. Komisje juz mialem, gosciu zmierzyl mi wymiary blizn centymetrem krawieckim i powiedzial ze sie odezwa. Jak bede znal wysokosc odszkodowania to dam Ci znac

avicena wrote:
okazało się, że winowajca ma oc w HDI asekuracja(pierwsze słyszę),
Jakie to ma znaczenie odnośnie wysokości odszkodowania???
HDI jest przyzwoitym zakładem ubezpieczeń, więc nie powinno być problemu z odszkodowaniem / zadośćuczynieniem.

• 10 years later...
Witam. Moja siostra brała udział w wypadku komunikacyjnym - była osobą poszkodowaną. Podczas zdarzenia szyba czołowa się strzaskała i niestety w związku z tym siostra ma kilka ran, w tym rany na twarzy. Na szczęście nie ma poważnym obrażeń tylko lekkie potłuczenia, ale siostra się boi że zostaną jej blizny po tych ranach na twarzy i rękach. Czy za blizny można dostać odszkodowanie?

Witam serdecznie,

siostra jako osoba poszkodowana w wypadku komunikacyjnym ma prawo uzyskać odszkodowanie za doznany uszczerbek na zdrowiu z polisy OC sprawcy. Polecam lekturę naszego Vademecum poszkodowanego po wypadku komunikacyjnym - znajdą tam Panie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Z Pani opisu wynika, że nie doszło do żadnych złamań czy poważnych potłuczeń tylko delikatne stłuczenia i roztrzaskane szkło poprzecinało skórę siostry. Jeżeli rany ładnie się zagoją i nie zostaną blizny - to ubezpieczyciel odmówi przyznania odszkodowania, ponieważ nie doszło do trwałego uszczerbku na zdrowiu. Jeśli jednak przecięcia były głębokie, konieczne było założenie szwów i siostrze zostaną brzydkie blizny na twarzy, dekoldzie i rękach to powinna starać się o odszkodowanie z ubezpieczenia OC za uraz głowy i powstałe blizny.

Życzę dużo zdrowia dla siostry! W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam,

Izabela Praska