Witam i proszę o wskazówki i pomoc;)
Sprawa wygląda tak:
Brałem udział w kolizji jako pasażer samochodu sprawcy w wyniku którego doznałem ran ciętych twarzy. Zostałem zabrany do szpitala przez pogotowie które przyjechało na miejsce zdarzenia. W szpitalu założono mi 6 szwów i opatrunek oraz dostałem wypis tego samego dnia i zwolnienie z pracy na 17dni. Aktualnie rany zagoiły się, ale zostały blizny:
-jedna cienka długości około 2cm na górnej powiece(przy otwartym oku widoczna w połowie, a przy zamkniętym w całości)
-jedna grubości około 5mm i długości 2cm nad łukiem brwiowym(widoczna bardzo dobrze i szpetna)
-jedna w kształcie jakby niedomkniętego trójkąta o obwodzie około2,5cm między oczami także dobrze widoczna
-jedna około 1cm na policzku
jedna około 4mm na nosie
-cztery do 0,5cm na czole widoczne, choć nie tak bardzo jak pozostałe.
Mam pytanie o to czy mam prawo ubiegać sie o odszkodowanie z OC sprawcy(podobno mam, ale upewniam się😉) i jakiej kwoty powinienem się spodziewać?? Zakładam, że policja była na miejscu zdarzenia i spisała notatkę(ja pamiętam tylko, że przybyło pogotowie, wogóle to mało pamiętam z tamtego dnia), policja pojawiła się w szpitalu i zakwalifikowała to chyba jako stłuczkę bo lekarz wypisał mnie po opatrzeniu.
Ponadto jestem ubezpieczony w dwóch szkołach(takie ubezpieczenie na rok za 35zł) i podpisując umowę o pracę podpisywałem też jakieś dokumenty pzu życie chyba.Zdarzyło się to 5 dnia od podpisania umowy o pracę.
Aha, jutro mam zamiar iść jeszcze do neurologa ponieważ wydaje mi się że może mam uszkodzoną górna gałązkę n. trójdzielnego(mogę normalnie mrugać, ale wydaje mi się że dotykając powieki odczuwam inaczej-jakoś tak drętwo:P)
Podsumowując:
1) Na jakie odszkodowanie powinienem liczyć z OC?
-czy warto iść np do psychologa w sprawie tego, ze odczuwam lęk przed jazdą od tamtego zdarzenia?-nie żaden paniczny, ale jadąc ostatnio busem jako pasażer czułem chyba cos w rodzaju lęku:P
-wyczytałem tu na forum, że warto iśc do gabinetu kosmetycznego żeby dali zaświadczenie ile zabiegów i za ile może wyleczyć te blizny- 2)Czy to wystarczy żeby domagac sie pokrycia tych kosztów czy najpierw muszę odbyc te zabiegi a oni na podstawie paragonów zwróca mi za leczenie?
3)PZU życie z pracy? Czy tez coś powinieenem dostać?
4)Czy mimo tego, że umowa miała 5 dni, a wcześniej nie pracowałem dłużej niż 60dni należy mi się zasiłek chorobowy 80% z zusu?? w biurze mojej firmy pani powiedziała, że powinienem miec przepracowane min 30 dni, no ale to był nagły wypadek i w drodze do pracy, a nie zwolnienie lekarskie z powodu kataru,
Przepraszam za brak zwięzłości i że pewnie trudno to przeczytać, ale liczę że ktoś przeczyta i da mi jakieś wskazówki;)
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź