Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie po złamaniu biodra + endoproteza stawów biodrowych.

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani, proszę o poradę :

Jestem młodym rencistą i posiadam ubezpieczenie PZU Życie z opcją zdrowotną, chodzi mi o poradę w następującej kwestii :

W 2008 roku przeszedłem operację wszczepienia kompletnej endoprotezy lewego stawu biodrowego. Wkrótce nastąpiło zwichnięcie operowanego stawu. Po bardzo długiej rekonwalescencji tj. sześcio tygodniowym leżeniu z usztywnioną nogą wróciłem w miarę do zdrowia. Przy badaniach kontrolnych okazało się, że konieczna jest operacja drugiego stawu biodrowego, co nastąpiło w grudniu 2008 roku. Po kilkugodzinnej operacji okazało się, że wszczepiona druga endoproteza budzi wątpliwości. Jeszcze będąc w szpitalu (w łóżku) doszło do poważnego zwichnięcia operowanego stawu. Po repozycji i nastawieniu zdecydowano o ponownej rewizji i wymianie panewki stawu biodrowego na samo gwintującą, co nastąpiło podczas pobytu na oddziale metodą inwazji otwartej. Po powrocie do domu i bardzo ostrożnej rekonwalescencji, niestety po trzech tygodniach doszło do ponownego zwichnięcia nowej endoprotezy stawu biodrowego. Po dowiezieniu mnie znów na ortopedie (100km) nastawiono mi operowany staw biodrowy i usztywniono obie nogi w buty gipsowe połączone rozpórką. Tak mam leżeć przez ok. 6 tygodnii wykonując jedynie ćwiczenia polegające na napinaniu mięśni. Tego ile sie wycierpiałem, wyczekałem w bólach czekając na operację a teraz po nie da się opisać. Proszę o autorytatywną opinię najchętniej orzecznika PZU, lub osoby znającej taki problem jaki łącznie w przypadku obu stawów biodrowych długiego pobytu w szpitalu i rekonwalescencji poniosłem uszczerbek na zdrowiu (kalectwa). Jaka jest stawka za procent uszczerbku (kalectwa) i na jakie odszkodowanie z PZU Życie mógłbym liczyć? Dotychczas w tej sprawy nie konsultowałem z pracownikami PZU jak również nie zgłosiłem jeszcze żadnych roszczeń. Nie chcę zaprzepaścić swoich ewentualnych szans już podczas zgłoszenia.

PS. Martwica głów kości udowej była wynikiem spłaszczenia głowy po wcześniejszym wypadku, w którym kontuzji uległy kończyny dolne. Przenoszenie ciężaru ciała najpierw na jedno, później na drugie biodro spowodowało martwice jałową, a w konsekwencji operację dwóch stawów. Aktualnie posiadam pierwszy stopień (znaczny) niepełnosprawności i rentę 570zł, dlatego też to odszkodowanie jest niezwykłej wagi.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

• 1 rok później...

Wysokość uszczerbku przy tak skomplikowanym urazie może ocenić tylko lekarz orzecznik.

Jeśli chodzi o stawkę za procent, to zapewne będzie to 1 % sumy ubezpieczenia.

Proszę napisać w następstwie jakiego urazu doszło do wyżej opisanych powikłań, bo może będzie możliwość wywalczenia odszkodowania z innego tytułu.

• 8 lat później...
Witam. Moja mama spadła ze schodów i złamała biodro. Będzie miała operację wstawienia endoprotezy stawu biodrowego. Mama ma ubezpieczenie grupowe w warcie. Czy może starać się o odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu i przebytą operację?

Dzień dobry,

jeżeli doszło do nieszczęśliwego wypadku, a Pana mama posiada grupową polisę NNW to może starać się o odszkodowanie. Jego wysokość będzie zależała jednak od samej polisy (każdy ubezpieczyciel ma wiele różnych wariantów) oraz sumy ubezpieczenia, bo to od niej zależy ile ubezpieczyciel przyznaje za 1% uszczerbku na zdrowiu. Dodatkowo niektóre polisy gwarantują również świadczenie za pobyt w szpitalu albo za przebyte operacje. Ale te kwestie trzeba również zweryfikować w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia i w polisie. Warto zgłosić wszystkie roszczenia i poczekać na decyzję ubezpieczyciela.

Co do samego uszczerbku na zdrowiu związanego ze złamanym biodrem to może być on bardzo różny, ponieważ zależy od wielu czynników: miejsca złamania, przebytych zabiegów i rehabilitacji, leczenia oraz stanu zdrowia po zakończeniu leczenia. Uszczerbek na zdrowiu powinien ocenić lekarz orzecznik na podstawie dokumentów albo naocznego badania.

W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu. Życzę zdrowia dla mamy i powodzenia w uzyskaniu odszkodowania.

Pozdrawiam,

Izabela