krzole1 Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Kochani, proszę o poradę : Jestem młodym rencistą i posiadam ubezpieczenie PZU Życie z opcją zdrowotną, chodzi mi o poradę w następującej kwestii : W 2008 roku przeszedłem operację wszczepienia kompletnej endoprotezy lewego stawu biodrowego. Wkrótce nastąpiło zwichnięcie operowanego stawu. Po bardzo długiej rekonwalescencji tj. sześcio tygodniowym leżeniu z usztywnioną nogą wróciłem w miarę do zdrowia. Przy badaniach kontrolnych okazało się, że konieczna jest operacja drugiego stawu biodrowego, co nastąpiło w grudniu 2008 roku. Po kilkugodzinnej operacji okazało się, że wszczepiona druga endoproteza budzi wątpliwości. Jeszcze będąc w szpitalu (w łóżku) doszło do poważnego zwichnięcia operowanego stawu. Po repozycji i nastawieniu zdecydowano o ponownej rewizji i wymianie panewki stawu biodrowego na samo gwintującą, co nastąpiło podczas pobytu na oddziale metodą inwazji otwartej. Po powrocie do domu i bardzo ostrożnej rekonwalescencji, niestety po trzech tygodniach doszło do ponownego zwichnięcia nowej endoprotezy stawu biodrowego. Po dowiezieniu mnie znów na ortopedie (100km) nastawiono mi operowany staw biodrowy i usztywniono obie nogi w buty gipsowe połączone rozpórką. Tak mam leżeć przez ok. 6 tygodnii wykonując jedynie ćwiczenia polegające na napinaniu mięśni. Tego ile sie wycierpiałem, wyczekałem w bólach czekając na operację a teraz po nie da się opisać. Proszę o autorytatywną opinię najchętniej orzecznika PZU, lub osoby znającej taki problem jaki łącznie w przypadku obu stawów biodrowych długiego pobytu w szpitalu i rekonwalescencji poniosłem uszczerbek na zdrowiu (kalectwa). Jaka jest stawka za procent uszczerbku (kalectwa) i na jakie odszkodowanie z PZU Życie mógłbym liczyć? Dotychczas w tej sprawy nie konsultowałem z pracownikami PZU jak również nie zgłosiłem jeszcze żadnych roszczeń. Nie chcę zaprzepaścić swoich ewentualnych szans już podczas zgłoszenia. PS. Martwica głów kości udowej była wynikiem spłaszczenia głowy po wcześniejszym wypadku, w którym kontuzji uległy kończyny dolne. Przenoszenie ciężaru ciała najpierw na jedno, później na drugie biodro spowodowało martwice jałową, a w konsekwencji operację dwóch stawów. Aktualnie posiadam pierwszy stopień (znaczny) niepełnosprawności i rentę 570zł, dlatego też to odszkodowanie jest niezwykłej wagi. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Wysokość uszczerbku przy tak skomplikowanym urazie może ocenić tylko lekarz orzecznik.Jeśli chodzi o stawkę za procent, to zapewne będzie to 1 % sumy ubezpieczenia. Proszę napisać w następstwie jakiego urazu doszło do wyżej opisanych powikłań, bo może będzie możliwość wywalczenia odszkodowania z innego tytułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alan30 Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Witam. Moja mama spadła ze schodów i złamała biodro. Będzie miała operację wstawienia endoprotezy stawu biodrowego. Mama ma ubezpieczenie grupowe w warcie. Czy może starać się o odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu i przebytą operację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Dzień dobry, jeżeli doszło do nieszczęśliwego wypadku, a Pana mama posiada grupową polisę NNW to może starać się o odszkodowanie. Jego wysokość będzie zależała jednak od samej polisy (każdy ubezpieczyciel ma wiele różnych wariantów) oraz sumy ubezpieczenia, bo to od niej zależy ile ubezpieczyciel przyznaje za 1% uszczerbku na zdrowiu. Dodatkowo niektóre polisy gwarantują również świadczenie za pobyt w szpitalu albo za przebyte operacje. Ale te kwestie trzeba również zweryfikować w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia i w polisie. Warto zgłosić wszystkie roszczenia i poczekać na decyzję ubezpieczyciela. Co do samego uszczerbku na zdrowiu związanego ze złamanym biodrem to może być on bardzo różny, ponieważ zależy od wielu czynników: miejsca złamania, przebytych zabiegów i rehabilitacji, leczenia oraz stanu zdrowia po zakończeniu leczenia. Uszczerbek na zdrowiu powinien ocenić lekarz orzecznik na podstawie dokumentów albo naocznego badania. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu. Życzę zdrowia dla mamy i powodzenia w uzyskaniu odszkodowania. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi