Prosze o rade.Bardzo prosze .Problemy z Zusem

Założył AGA123, 12 lipca 2011 · 387 wyświetleń

AGA123

Mój mąż miał wypadek rok temu( złamanie trzonu L2 kręgu)

Zus mu odmówił odszkodowania 0%.Odwołaliśmy sie już dwukrotnie i oczywiście decyzja nie zmieniła się.,nadal 0%

Uważam ,że to nie sprawiedliwe jak można wygrać z ZUS-em ,

Mamy zamiar sprawę wnięś do sądu jednak śą obawy o koszty,

Proszę o rade. z góry dziękuje .

Mariusz
Proszę podać więcej szczegółów odnośnie zaistniałego wypadku. ZUS może odmówić wypłaty świadczeń jeżeli są do tego podstawy.. Pozdrawiam
AGA123

Uważam,że nie ma podstaw ponieważ przeszedł 20 rehabilitacji.pobyt w senatorium 184 dni na zwolnieniu.

Wypadku doznał w pracy na jego plecy przewróciło sie koło o masie 300kg.nosił gorset przez 4 miesiące .

Korzystał z wszelkich świadczeń na które go w zasadzie kierował ZUS ,chirurg który prowadził leczenie stwierdził ,że ten ból będzie mu towarzyszył do końca już.

Miał 2 komisje ZUSOWSKIE na których stwierdzono 0%.

Dodam,że kręgu tego już niem w kręgosłupie bo został zmiażdżony .posiadamy wszelkie dowody typu(protokół BHP,protokół policyjny. karty leczenia ).nie wiem czym sugerował się ZUs przyznając mu 0%.

kukuska
mój maż dostał za złamanie kregu 10procent z zus wiec odwołaj sie do sądu
Mariusz
A kto ponosi winę za wypadek według protokołu powypadkowego?
AGA123
W protokole jest napisane "nieszczęśliwy wypadek"
szkoda

AGA123 napisał(a):

W protokole jest napisane "nieszczęśliwy wypadek"

Tak- ale to tylko okoliczność wypadku, a nie przyczyna. Z ZUS nie przysługuje jednorazowe odszkodowanie jeśli wyłączną przyczyną wypadku była wina umyślna lub rażące niedbalstwo pracownika. Może zaś być to współprzyczyną wypadku.