Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamana ręka na chodniku

kacper
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich i proszę o pomoc

Mianowicie,mój ojciec jest na emeryturze i opłaca składkę w PZU Życie.

Dwa tygodnie temu na oblodzonym chodniku upadł i złamał ręke w stawie barkowym .

Czy jest możliwość uzyskanie odszkodowania z tego typu ubezpieczenia ??

tego akurat nie wiem, najlepiej idź do agencji pzu i się zapytaj.

Ale jeżeli poślizgnął się na chodniku to jak najbardziej powinien dostać odszkodowanie z firmy zajmującej się porządkami (tj. sypaniem soli, odśnieżaniem, sypaniem piachem), jeżeli na chodniku był czysty lud. Gdzie miało miejsce poślizgnięcie?

To dziwne co usłyszalem w PZU, otóż według urzędniczki ,nic ojcu się nie należy ,ani z ubezpieczenia które opłaca ,ani też od właściciela posesji do której chodnik należy.

I co Wy na to powiecie ???

To czy się należy z polisy PZU Życie zależy od ogólnych warunków polisy, natomiast istotne jest kto jest właścicielem danego odcinka chodnika, na którym miał miejsce nieszczęśliwy wypadek. Jeżeli właściciel miał ubezpieczony ten teren, a do wypadku doszło na skutek zaniedbania ze strony właściciea , można dochodzić roszczeń od ubezpieczalni. Jeżeli za porządek jest odpowiedzialna firma to ubezpieczalnia firmy. Przydatne w tym wypadku są zeznania świdków, zdjęcie chodnika(o ile było to możliwe) i dokładny opis.

Po pierwsze sprawdź ogólne warunki umowy ubezpieczenia. Tam się doczytasz za co odpowiedzialność bierze PZU. Jeżeli chodzi o właściciela chodnika to sprawdź czy miał wykupioną polisę na ten pechowy teren. Jeżeli nie miał, to możesz go skarżyć.Jeżeli miał polisę to tak jak pisałem wcześniej: dokładny opis(dzień, miesiąc, rok,godzina,świadkowie,jak do tego doszło,co się stało itd.) i próbuj z jego polisy.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Na działce poślizgnełam się na mokrej trawie i upadłam uderzejąc reką o palenisko z kostki brukowej. Złamałam rekę i uszkodziłam główkę lewego łokcia. 3 tyg. gips, 6 tyg. enteza, długa rehabilitacja. Czy mogę ubiegać się o odszkodowanie w PZU. Jestem emerytka i opłacam składkę w PZU (110,00 zł na kwartał) SD