endi Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Uległem wypadkowi przy pracy.Nie mam uprawnień na wózek elektryczny.Do moich obowiązków należy odwożenie palet z półproduktem.Pracuję w drukarni.Inspektor bhp twierdzi,że to moja wina i że mogłem nie używać wózka.Inspektor dobrze wie,że na tym stanowisku trzeba to robić,ponieważ jest tam jedna osoba-ja.Nie zakwalifikował mi wypadku przy pracy.Czy miał takie prawo?Jestem na zwolnieniu lekarskim i ubiegam się o płacenie świadczenia 100% lecz bhp-owiec mi to uniemożliwił.Zostałem miesiąc temu przeniesiony na obecne stanowisko i mówiąc przełożonemuże nie mam odpowiednich kwalifikacji otrzymałem odpowiedz,że jakoś muszę sobie poradzić.Co mam zrobić aby otrzymać 100%zwolnienia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Czy został sporzadzony protokół powypadkowy, w którym wypadek nie został uznany za wypadek przy pracy.Jeśli tak:Jakie przyczyny wypadku podane są w protkole?Jakie jest uzasadnienie nieuznania wypadku.?Czy zostałeś zapoznany z treścią protokołu przed zatwierdzeniem go przez pracodawcę? Czy miałeś przeprowadzony instruktaż na stanoeisku pracy, czy została sporządzona ocena ryzyka zawodowego i czy potwierdziłeś fakt przeszkolenia i zapoznania sie z oceną ryzyka.?Oczywiście nie mając uprawnień mogłeś odmówić wykonania tej pracy, ale ktoś Cię do tej pracy dopuścił, gdzie w takim razie był nadzór, że pozwolił pracownikowi bez uprawnień obsługiwać wózek.Skoro ins. bhp twierdzi, że mogłes nie uzywać wózka, czy w związku z tym czy faktycznie odstawianie palet może być wykonywane ręcznie ( jakie duże są palety, co na nich jest składowane)Idąc dalej, po co w takim razie na tym stanowisku znajdował się wózek skoro nie ma potrzeby używania tego wózka, bo pracę można wykonać ręcznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endi Posted February 9, 2010 Author Share Posted February 9, 2010 Nie wiem czy został sporządzony protokół powypadkowy ponieważ wszystko działo się tak szybko i zawieziono mnie na izbę przyjęc.To stało się dziś.Mój kierownik z bhp-owcem słownie uświadomili mnie o tym,że to moja wina i nikt mi nie kazał obsługiwać wózka.Na tym stanowisku był przeprowadzony instruktaż,pracuję na nim miesiąc i tyleż czasu obsługuję wózek.Każdy to widział i każdy o tym wiedział.Na tym stanowisku nie da się odstawiać palet ręcznie,są one duże do wysokości ok 1.50.Na nich składowane są egzemplarze do książek,pakowane w logi.W najbliższych dniach pojadę do zakładu ze zwolnieniem lekarskim i zapoznam się osobiście z protokołem powypadkowym i będę mógł bardziej się określic i napiszę.Bardzo dziękuje zapomoc terazniejsza i przyszłą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts