marian14.10 Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Witam, 7.07.2010r po raz kolejny stanąłem przed komisją lekarską która miała orzec mój % uszczerbku na zdrowiu po wypadku komunikacyjnym w skutek którego jako poszkodowany doznałem złamania kości szyjki udowej (zespolenie śrubami, które nie przyniosło efektów i do dnia dzisiejszego chodzę na kulach dodam że wypadek miał miejsce ponad rok temu. we wrześniu czeka mnie operacja wstawiania endoprotezy a mam dopiero 27 lat) jakiego % uszczerbku mogę się spodziewać i ile muszę czekać na wypłacenie odszkodowania? bardzo proszę o odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 1) Po pierwsze wpierw trzeba sobie powiedzieć z jakiego ubezpieczenia będzie Pan likwidował szkodę. Ogromna różnica jest pomiędzy likwidowaniem szody z ubezpieczenia NNW, gdzie wartość świadczenia to iloczyn trwałego uszczerbku na zrowiu i sumy ubezpieczenia, a likwidacją szkody z polisy OC pojazdu, którym poruszał się sprawca, gdzie wypłacane jest zarówno odszkodowanie i zadośćuczynienie. Zadośćuczynienie wypłacane jest za ból fizyczny, cierprnia psychiczne, wpływu wypadku i urazów na życie prywatne i zawodowe. Wobec tego zawsze szacuje się je indywidualnie. Co do trwałego uszczerbku na zdrowiu to o tym orzeka lekarz orzecznik. Wobec tego nikt Panu nie określi precyzyjnie trwałego uszczerbku na zdrowiu. Tym bardziej, że zależny jest od stanu narządów ciała po leczeniu i rehabilitacji, konieczna jest analiza dokuemntacji medycznej i właśnie komisja lekarska, która będzie miała bezpośrednią styczność z poszkodowanym celem oceny. Co najwyżej można zerknąć do Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania, gdzie znajduje się tabela: ocena procentowa stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu; 2) Jeśli chodzi o likwidację szkody z polisy OC to zgodnie z art. 14 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.) zakład ubezpieczeń wypłaca odszkodowanie w terminie 30 dni licząc od dnia złożenia przez poszkodowanego lub uprawnionego zawiadomienia o szkodzie. W przypadku, gdyby wyjaśnienie w terminie, o którym mowa w ust. 1, okoliczności niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń albo wysokości odszkodowania, okazało się niemożliwe, odszkodowanie wypłaca się w terminie 14 dni od dnia, w którym przy zachowaniu należytej staranności wyjaśnienie tych okoliczności było możliwe, nie później jednak niż w terminie 90 dni od dnia złożenia zawiadomienia o szkodzie, chyba że ustalenie odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń albo wysokości odszkodowania zależy od toczącego się postępowania karnego lub cywilnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Decyzja wg przepisów powinna być w terminie 14 dni od komisji, ale w praktyce trwa to dłużej do m-ca. Trwały uszczerbek określi lekarz, bo ciężko podać właściwą wartość w sytuacji kiedy nie znamy stanu uszkodzonej kończyny, zakresu ruchomości itp. Przysługuje Panu roszczenie o:- zadośćuczynienie- odszkodowanie z tytułu opieki, leczenia, rehabilitacji, przejazdów- odszkodowanie z tytułu utraconego dochodu- rent - o ile zajdą przesłanki W przypadku pytań proszę o kontakt z naszą firmę - stopka poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi