Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

okres oczekiwania na odszkodowanie po komisji lekarskiej

marian14.10
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 7.07.2010r po raz kolejny stanąłem przed komisją lekarską która miała orzec mój % uszczerbku na zdrowiu po wypadku komunikacyjnym w skutek którego jako poszkodowany doznałem złamania kości szyjki udowej (zespolenie śrubami, które nie przyniosło efektów i do dnia dzisiejszego chodzę na kulach dodam że wypadek miał miejsce ponad rok temu. we wrześniu czeka mnie operacja wstawiania endoprotezy a mam dopiero 27 lat) jakiego % uszczerbku mogę się spodziewać i ile muszę czekać na wypłacenie odszkodowania? bardzo proszę o odpowiedź

1) Po pierwsze wpierw trzeba sobie powiedzieć z jakiego ubezpieczenia będzie Pan likwidował szkodę. Ogromna różnica jest pomiędzy likwidowaniem szody z ubezpieczenia NNW, gdzie wartość świadczenia to iloczyn trwałego uszczerbku na zrowiu i sumy ubezpieczenia, a likwidacją szkody z polisy OC pojazdu, którym poruszał się sprawca, gdzie wypłacane jest zarówno odszkodowanie i zadośćuczynienie. Zadośćuczynienie wypłacane jest za ból fizyczny, cierprnia psychiczne, wpływu wypadku i urazów na życie prywatne i zawodowe. Wobec tego zawsze szacuje się je indywidualnie. Co do trwałego uszczerbku na zdrowiu to o tym orzeka lekarz orzecznik. Wobec tego nikt Panu nie określi precyzyjnie trwałego uszczerbku na zdrowiu. Tym bardziej, że zależny jest od stanu narządów ciała po leczeniu i rehabilitacji, konieczna jest analiza dokuemntacji medycznej i właśnie komisja lekarska, która będzie miała bezpośrednią styczność z poszkodowanym celem oceny. Co najwyżej można zerknąć do Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania, gdzie znajduje się tabela: ocena procentowa stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu;

2) Jeśli chodzi o likwidację szkody z polisy OC to zgodnie z art. 14 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.) zakład ubezpieczeń wypłaca odszkodowanie w terminie 30 dni licząc od dnia złożenia przez poszkodowanego lub uprawnionego zawiadomienia o szkodzie. W przypadku, gdyby wyjaśnienie w terminie, o którym mowa w ust. 1, okoliczności niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń albo wysokości odszkodowania, okazało się niemożliwe, odszkodowanie wypłaca się w terminie 14 dni od dnia, w którym przy zachowaniu należytej staranności wyjaśnienie tych okoliczności było możliwe, nie później jednak niż w terminie 90 dni od dnia złożenia zawiadomienia o szkodzie, chyba że ustalenie odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń albo wysokości odszkodowania zależy od toczącego się postępowania karnego lub cywilnego.

Decyzja wg przepisów powinna być w terminie 14 dni od komisji, ale w praktyce trwa to dłużej do m-ca.

Trwały uszczerbek określi lekarz, bo ciężko podać właściwą wartość w sytuacji kiedy nie znamy stanu uszkodzonej kończyny, zakresu ruchomości itp.

Przysługuje Panu roszczenie o:

- zadośćuczynienie

- odszkodowanie z tytułu opieki, leczenia, rehabilitacji, przejazdów

- odszkodowanie z tytułu utraconego dochodu

- rent - o ile zajdą przesłanki

W przypadku pytań proszę o kontakt z naszą firmę - stopka poniżej.