złamanie z komplikacjami-czy iść na ugodę z PZU
Założył baja, 7 lutego 2010 · 267 wyświetleń
Przy takim opisie ciężko powiedzieć na jaką kwotę można liczyć, ponieważ przy ustalaniu zadośćuczynienia bierze się pod uwagę szereg czynników które można ustalić tylko przy bezpośrednim kontakcie z poszkodowaną, nalezy ją odpowiedio przebadać itp.
Przed podpisaniem ugody musi się Pani zapoznać z orzeczeniem, PZU ma obowiązek je udostępnić (art. 14 ust. 5 ustawy z dnia 22.05.2003 r. o ubezp. obowiązkowych, UFG i PBUK).
Właśnie przysłali mi odpis komisji lekarskiej w której przyznali 15 % za złamanie i 2% za bliznę na biodrze.Nie uwzględnili 4 blizn na ręce i wedłóg mnie złamanie powinni zaliczyć do stawu rzekomego bo taki córka miała a nie do zwykłego złamania
Żeby było jasne przyznano z tabeli
124 b (5-20)% 15% za złamanie
144 a (1-5)% 2% za blizne talerza biodrowego
Ja uważam że że złamanie obu kości z przemieszczeniem odłamów z powikłaniem tj.Staw rzekomy kości łokciowej powinni przyznać z tabeli
126 a (10-20)%
b (20-35)%
i uwzględnić także cztery blizny na przedramieniu z tabeli
125a (1-5)%
b (5-10)%
c (10-20)%
W związku z powyższym uważam że % trwałego uszczerbku na zdrowiu jest zaniżony.Jak narazie wysłałam tylko swoje żadania co do zadowalającej kwoty (bo wcześniej tego nie zrobiłam i prosili abym takie określiła)i czekam na ich odpowiedz.Czy powinnam odwołać się od decyzji komisji czy poczekać na odpowiedż ze strony TU
Dziękuję za odpowiedz.
A gdzie bym mogł zrobić niezalezną komisję lekarską,czy to bym musiała zgłośić się do jakiegoś lekarza orzecznika i poprośić o zrobienie prywatnie takiej komisji.
I jeszcze co w sprawie opodatkowani z tego co rozumiem to zadoścuczynienie nie podchodzi a odszkodowanie za koszty leczenia i za dojazdy?